Alba Iulia: Horea, Cloșca și Crișan au fost comemorați la 237 de ani de la martiriu

Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii Răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost omagiați luni la Alba Iulia. Arhiepiscopul Irineu a oficiat parastasul martirilor, iar la obeliscul dedicat lor au depus coroane militarii și autoritățile locale. Evenimentele cultural-comemorative continuă de-a lungul zilei.

„Prin lupta lor pentru dezrobirea noastră, Horea, Cloșca și Crișan au intrat definitiv în istoria românilor. Fapta lor măreață a devenit atunci un izvor de îmbărbătare și de susținere a conștiinței românești”, a spus Arhiepiscopul Alba Iuliei.

„Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan a contribuit la succesul Revoluției Române din Transilvania din anul 1848 și, mai apoi, la Marea Unire din anul 1918. De aceea, în această zi, noi aducem omagiul nostru acestor eroi naționali. Veșnică să le fie amintirea!”

În continuare, au fost rostite alocuțiuni în care a fost evidențiată importanța sacrificiului celor trei conducători ai Răscoalei de la 1784 și au fost depuse coroane și jerbe de flori la monumentul închinat celor trei eroi naționali.

La eveniment au luat parte militari, reprezentanți ai Garnizoanei Alba Iulia, oficialități centrale și locale, membri ai Societății cultural-politice „Avram Iancu” – filiala Alba Iulia, credincioși.

Tot luni, Centrul de cultură „Augustin Bena” al Consiliului Județean Alba a organizat, la Sala Unirii din Alba Iulia, Masa rotundă ,,Răscoala lui Horea. Dezbatere istorică și memorie locală”, care a fost transmisă în direct pe Facebook.

Luni seară, de la ora 19:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia este programat un moment evocator și artistic organizat de de cultură „Augustin Bena” și intitulat „Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784”.

Participă istoricului Tudor Roșu, artistul Nicolae Furdui Iancu, orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba și dirijorul Alexandru Pal. Invitat special este poetul Laurian Stanchescu.

Vasile Nicula, Ion Oargă și Gheorghe Crișan, cunoscuți ca Horea, Cloșca și Crișan, au fost declarați eroi martiri de Parlament. A fost declarat erou al națiunii și un alt mare român care are legătură cu Cetatea Marii Uniri: Domnitorul Mihai Viteazul.

De altfel, evenimentele organizate luni de Centrul de Cultură „Augustin Bena” au făcut parte din programul dedicat Centenarului Încoronării (1922 – 2022), suită de manifestări care aniversează un secol de la ceremonia prin care Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria au deveni suveranii României Mari.

Monumentul de pe locul martiriului eroilor Horea, Cloșca și Crișan de la Alba Iulia a fost ctitorit la inițiativa Societății Astra și inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a viitorului Rege Mihai, pe atunci Voievod de Alba Iulia (14 octombrie 1937).

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).