Ambasadorul Elveției a participat la aniversarea de 15 ani a Centrului de Ingrijiri Paliative Sf. Nectarie din Capitala

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor a aniversat joi, cu rugăciuni și daruri pline de încărcătură simbolică, 15 ani de activitate. Părintele Patriarh a transmis o icoană a Sfântului Nectarie și o carte de specialitate, iar Ambasadorul Elveției a oferit un recital la pian și miere pentru pacienți și angajați.

Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum oficiată de Părintele Cătălin Niculescu, voluntar al centrului. Au fost înălțate rugăciuni pentru Părintele Patriarh Daniel, lucrători, beneficiari, dar și pentru sponsori și colaboratori.

Patriarhul României a transmis în dar, prin Părintele Ionuț Tutea, Consilier Eparhial la Sectorul Social Filantropic, o icoană a Sfântului Nectarie și un dicționar al termenilor din domeniul paliației, deoarece activitatea centrului s-a concretizat și într-o curriculă națională pentru formarea lucrătorilor din domeniu.

Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Icoana este „mărturie a rugăciunilor permanente pe care Părintele Patriarh le înalță către bunul Dumnezeu pentru binele celor care ostenesc aici”, a spus Părintele Consilier Ionuț Tutea.

Adriana Căruntu a transmis un mesaj de mulțumire pentru Patriarhul Daniel, care este și Arhiepiscopul Bucureștilor. „A fost foarte implicat în derularea construcției noului centru”, a spus ea. Părintele patriarh a ajutat în momente dificile și a transmis mereu încurajări.

Gesturile care au lăsat o moștenire lucrătoare

Slujba a fost urmată de o prezentare a istoricului centrului, susținută de Directoarea Adriana Căruntu. Totul a pornit dintr-un gest de milă creștină și unul de recunoștință: angajații Sectorului Social au îngrijit la domiciliu familia Valentin și Maria Băceanu, iar aceștia și-au donat casa pentru a continua această lucrare în beneficiul multora.

Familia Valentin și Maria Băceanu, ctitorii primului sediu al centrului. Foto: Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”

„Astăzi se cuvine să-i dăm exemplu”, a precizat Adriana Căruntu. „Dacă și alte persoane și-ar da seama de valoarea unui astfel de gest, am avea centre similare în toate județele, iar mulți oameni bolnavi nu ar mai suferi neștiuți.”

Ea și-a exprimat recunoștința și pentru dedicarea angajaților. „Numai dacă ai o motivație personală, o legătură spirituală poți să faci față. Telefoanele ne sună până noaptea târziu și în weekend. Este ca la 112 câteodată. Se cuvine să le mulțumim pentru jertfa din propriul timp, din propria viață, jertfă fără de care nu puteam să ajungem aici la 15 ani de activitate.”

Daruri de suflet de la Ambasadorul Elveției

În ultima parte a evenimentului, ES Arthur Mattli, ambasadorul Elveției, le-a oferit angajaților și colaboratorilor centrului un scurt recital de pian cu compoziții proprii.

Ambasadorul Arthur Mattli a oferit un scurt recital la pian, cu propriile compoziții. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Este a treia mea vizită aici și totul arată de parcă ar fi fost deschis abia ieri. Este într-o stare perfectă și îmi dă convingerea că am ales bine să ne implicăm alături de dumneavoastră”, a declarat el.

„Avem aici dovada că ceea ce ați făcut este un exemplu pentru întreaga țară. Mulțumim Bisericii pentru sprijinul pe care îl oferă și întregului personal pentru munca extraordinară depusă.”

„Ceea ce se simte  aici este multă compasiune, multă umanitate și o profundă dragoste pentru aproapele. Cu această compasiune, umanitate și dragoste ne începem viața. Iar dumneavoastră închideți ciclul vieții tot cu ele, oferindu-le celor care au nevoie”, a mai spus ambasadorul.

„Se simte faptul că cei care lucrează aici oferă mai mult decât opt ore din timpul lor: ei oferă din inima și sufletul lor ceva ce nu poate fi contabilizat. Le oferiți pacienților dumneavoastră ultimele momente dulci ale vieții”, a adăugat el.

De aceea, în mod simbolic, ambasadorul a oferit câte un borcănel cu miere din producția proprie tuturor angajaților și pacienților.

Ambasadorul le-a oferit personal pacienților câte un borcănel de miere cu ghimbir din producția proprie. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Centrul funcționează de 15 ani în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Sector 2 (București). În 24 octombrie 2012 a fost inaugurată noua locație, construită cu finanțare de la Ambasada Elveției, prin Fondul Elvețian de Contrapartidă, de la Primăria Sectorului 2 și Fundația Hilfsverein Nymphenburg din Germania.

Noul sediu are 28 de paturi, farmacie cu circuit închis, două săli de tratament, capelă și numeroase alte dependințe. Funcționează de opt ani ca centru de îngrijiri paliative cu activitate spitalicească și are contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Este primul spital al Bisericii Ortodoxe Române din București.

Până în prezent, peste 4.000 de pacienți au beneficiat de servicii medicale, religioase și de consiliere psihologică și, odată cu ei, și 15.000 de membri ai familiilor. Iată cum misiunea bunului samaritean alină suferința trupurilor, dar salvează și sufletele.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 237

Id: 74055

Data: Jul 2, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).