1.
În prima zi a din ianuarie, 2019 a fost proclamat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română. Agenția de știri Basilica a dat startul evenimentelor omagiale prin organizarea Expoziției de fotografie „Chipul satului românesc”.
50 „chipuri” ale satului românesc, în viziunea a 14 artiști fotografi, au putut fi admirate la Palatul Patriarhiei în perioada 27 februarie – 9 martie 2019. Expoziția a ajuns ulterior în SUA, dar și în Suedia.
2.
În aprilie, Patriarhul Daniel și membrii Sfântului Sinod au sfinţit Marele Mir în Catedrala Patriarhală la împlinirea a 134 ani de la recunoaşterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de Patriarhia Ecumenică. Mirul a fost preparat timp de trei zile la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din Capitală. A fost cea de-a 22 sfințire a Marelui Mir în cei 134 de ani de autocefalie ai Bisericii noastre.
3.
La Catedrala Națională a fost montată în data de 7 mai, icoana Maicii Domnului „Platytera” din absida altarului, fiind cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România şi una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă. Icoana are aproximativ 16 m de la bază până la vârful aureolei.
4.
Ulterior, lăcașul de cult de pe Dealul Arsenalului avea să fie vizitat de Papa Francisc, aflat într-o vizită de trei zile în România.
5.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat campioanei Simona Halep, în data de 18 iulie, distincția Crucea Patriarhală. Campioana a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii ca apreciere a realizărilor în domeniul tenisului feminin de performanţă şi, totodată, pentru mărturisirea publică a credinţei prin semnul Sfintei Cruci pe marile terenuri ale lumii.
6.
Cel mai vârstnic ierarh român, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, a împlinit în august 90 de ani. Ierarhul a fost omagiat de Primăria Suceava care a denumit o stradă din municipiu „Pimen Suceveanul”. Vezi interviul exclusiv oferit de Arhiepiscopul Pimen la împlinirea vârstei de 90 de ani pentru Basilica.ro.
7.
Mitropolia Ardealului a înaintat Sfântului Sinod în septembrie dosarul complet și studiul document asupra sfințeniei vieții Cuviosului Părinte Arsenie de la Mănăstirea Prislop. Subcomisia sinodală pentru canonizarea sfinților români va analiza dosarul.
Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a recomandat clericilor și credincioșilor – indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia – să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui.
8.
Tot în septembrie, a avut loc a șasea ediție ITO. Peste 4.000 de tineri ortodocși din toată lumea s-au reunit timp de patru zile la Craiova. În 2020, Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi va fi organizată la Timișoara.
9.
Unul dintre cele mai mari pelerinaje anuale din țara noastră a atins un număr record de participanți. Peste 90.000 de credincioși au mers în octombrie la Iași să aducă cinstire moaștelor Sfintei Parascheva și ale Sfântului Spiridon aduse din Corfu cu acest prilej.
10.
Tot în octombrie, un alt mare pelerinaj anual, cel de la București, a prilejuit Proclamarea Canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe Ismail. Evenimentul a fost unul al comuniunii, cu participarea clericilor și credincioșilor din Mitropolia Chișinăului (Patriarhia Rusă) și din Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română). La sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aduse moaștele Sfântului Dionisie, dar și ale Sfintei Filofteia.
11.
În noiembrie, Patriarhia Ecumenică a anunţat canonizarea cuvioşilor Sofronie Saharov şi Ieronim Simonopetritul. În urmă cu o lună, la propunerea Mitropolitului Serafim de Kastoria, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice hotărâse și canonizarea a şapte neo-martiri din nordul Greciei.
12.
La finalul lunii noiembrie, în Johannesburg, a avut loc un eveniment istoric: sfințirea primului lăcaș de cult ortodox românesc de pe continentul african. Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a oficiat slujba de sfințire împreună cu Mitropolitul Damaschin de Johannesburg şi Pretoria. Ioan Cuemjiev, ctitorul bisericii a primit „Crucea Patriarhală” pentru mireni.
Tot în 2019 au fost sfințite prima biserică ortodoxă românească din Regatul Norvegiei și prima mănăstire românească din Portugalia.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 271
Id: 68824
Data: Jan 9, 2020
Imagine:
De praznicul Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat Sfânta Liturghie la parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău.
În cadrul omiliei rostite, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre importanța sărbătorii Epifaniei.
În predica rostită la Caracal de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Sebastian a atras atenţia asupra modului în care .....
Data: Jan 9, 2020
La Mănăstirea Rohia, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au întrunit joi în cadrul primei ședințe a Sinodului Mitropolitan din 2020. În urma pensionării Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, va fi ales un nou Episcop vicar la Cluj.
Prin .....
Data: Jan 9, 2020
La Mănăstirea Voroneţ se lucrează la restaurarea şi consolidarea zidului care înconjoară biserica aşezământul monahal supranumit „Capela Sixtină a Estului”. Se are în vedere protejarea lăcaşului de cult inclus în patrimoniul UNESCO.
Lucrările au început în latura .....
Data: Jan 10, 2020
Academia Română a anunţat printr-un comunicat de presă organizarea sesiunii festive „Sincroniile europene ale culturii române“, dedicată Zilei Culturii Naționale. Evenimentul se va desfășura miercuri în .....
Data: Jan 10, 2020
Arhiepiscopia Râmnicului a făcut public joi, în cadrul ședinței Adunării Eparhiale, cifrele de referinţă pentru activitatea social-filantropică desfăşurată .....
Data: Jan 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).