O analiză recentă făcută pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică arată că anul trecut România a înregistrat cele mai puține nașteri din ultimul secol.
Analiza a realizat și o statistică a ratei natalității pe județe: Caraș-Severin, Gorj și Vâlcea sunt pe ultimele locuri. Sălaj, Suceava și Vaslui sunt județele cu cei mai mulți copii născuți anul trecut. Calculele au fost făcute în funcție de populația feminină de vârstă fertilă din fiecare județ.
În Caraș-Severin, doar 3% dintre femeile de vârstă fertilă au adus pe lume copii în 2020.
Chiar dacă județul Vaslui a fost anul trecut în topul județelor cu cea mai bună rată a natalității, el a înregistrat cel mai mare procent de scădere a acesteia: cu 25% mai puțini copii născuți în 2020 față de anul anterior. Scăderi importante au mai înregistrat Galațiul și Bacăul.
Familiile numeroase se găsesc mai mult în mediul rural, cei de la oraș preferând să aibă maximum doi copii.
Datele statistice mai arată că, din anii 2000 încoace, româncele au început să nască mai târziu. A scăzut rata natalității pentru segmentul de vârstă 20-24 ani și a crescut la femeile cu vârstă între 25-39 ani.
Aceasta ar putea avea legătură cu faptul că momentul conceperii copilului tinde să preceadă momentul căsătoriei și că după Revoluție a crescut de 10 ori rata nașterilor în afara căsătoriei.
Articolul face și o sinteză a politicilor demografice din România ultimului secol, menționând că rata natalității a scăzut dramatic odată cu legalizarea avortului de către regimul comunist și că măsurile de restricționare a avortului introduse în 1966 nu au crescut natalitatea decât pe termen scurt.
Statistici mai puțin cunoscute despre avort
Analiza Hotnews nu prezintă câteva date și informații mai puțin cunoscute și dezbătute în România:
- A fost legalizat la finele anului 1956, ca politică publică de inspirație sovietică – prima legalizare a avortului în Europa a fost în Rusia anului 1920.
- În 1965, anul anterior restricționării avortului în România, au fost 1.115.000 de copii avortați și 278.362 de copii născuți vii, țara noastră având cea mai mare rată a avorturilor înregistrată vreodată în lume: 252 la mia de femei.
- Statistici oficiale arată că între 1966 și 1989 s-au făcut 7,5 milioane de avorturi, la fel de multe ca în deceniul „negru” 1957-1966, cel de după legalizarea fără restricții.
- Rata avorturilor în România continuă să fie ridicată, iar statisticile oficiale prezintă doar vârful aisbergului, din moment ce nu includ: avorturile făcute la clinicile particulare din țară, avorturile medicamentoase, avorturile româncelor din diaspora.
Mai multe statistici se găsesc publicate într-unul din comunicatele Marșului pentru viață România și Republica Moldova.
Foto credit: Freepik.com
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 294
Id: 72691
Data: Feb 11, 2021
Imagine:
Preotul Dragoș Cristian este noul protoiereu de Beclean. A fost aşezat în această demnitate de Mitropolitul Andrei al Clujului. Ceremonia a avut loc joi, în Catedrala din Beclean, după slujba de Te Deum.
Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat principalele atribuții ale .....
Data: Feb 11, 2021
Episcopul Antonie de Bălți a oferit miercuri, 10 februarie 2021, laptopuri pentru 14 elevi care învață la liceele şi colegiile din orașul Bălţi.
PS Antonie a menţionat că laptopurile constituie darul preoţilor şi credincioşilor români din Mitropolia Ortodoxă Română a .....
Data: Feb 11, 2021
Bustul reconstruit al domnitorului Mihai Viteazul în format 3D este expus, începând de miercuri, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, a anunţat instituţia muzeală pe Facebook. Face parte din expoziţia permanentă „Timpul Oraşului”.
De realizarea .....
Data: Feb 11, 2021
Stareții și starețele din Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au reunit joi în sinaxă monahală sub președinția IPS Casian. Evenimentul a avut loc la Mănăstirea .....
Data: Feb 12, 2021
Editura Basilica a publicat în noua serie „Părinți și scriitori bisericești” (PSB) lucrarea „Istoria Bisericească” a istoricului Eusebiu de Cezareea.
Este volumul 20 din Colecția PSB. Traducerea din greaca veche, studiul introductiv și notele aparțin Pr. Prof. Teodor .....
Data: Feb 12, 2021
În noul lăcaș de cult românesc de la Montichiari s-a slujit marți seară pentru prima dată. Protoiereul Gelu Porumb, preotul paroh Gabriel Pandrea și mai mulți clerici au oficiat Sfințirea mică a apei și Taina Sfântului Maslu,
Data: Feb 12, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul (partea I) (18 martie 2013)
Sfanta Liturghie la praznicul Bunei Vestiri (25 martie 2013)
Priveghere la praznicul Bunei Vestiri (24 martie 2013)
Sfanta Liturghie in Duminica Samarinencei (a V-a dupa Pasti) (2 iunie 2013)
Sfanta Liturghie la praznicul Intampinarii Domnului (2 februarie 2013)
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul (partea a IV-a) (21 martie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).