Şapte ani de lucrari la biserica din Campusul studentesc Tudor Vladimirescu din Iasi

În urmă cu şapte ani, în Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi se demarau lucrările de construcţie pentru o nouă biserică din Iaşi. În primăvara anului 2005 a fost turnată temelia, iar câteva luni mai târziu s-a început zidirea lăcaşului de închinăciune. În anul 2009 s-a montat acoperişul, iar anul trecut s-a început învelirea cu tablă de cupru. Pe 11 noiembrie 2011 a fost montată ultima cruce pe nava principală a bisericii. Astfel s-au încheiat lucrările la acoperiş. „Fondurile au provenit de la Secretariatul de Stat pentru Culte, prin purtarea de grijă a unor parlamentari ieşeni, de la Primăria Municipiului Iaşi, din donaţii şi sponsorizări. Enoriaşii din parohie, dar şi studenţii din campus s-au implicat la construcţia bisericii prin muncă voluntară. Credincioşii au oferit în unele zile hrană pentru muncitori, au ajutat la decofrare, la montarea şi demontarea schelelor. Foarte mulţi bărbaţi din parohie au făcut muncă necalificată, dar au fost foarte mulţi studenţi care s-au ostenit voluntar“, a explicat pr. paroh Florin Chirilă.

„Am simţit pe deplin ajutorul lui Dumnezeu“

Construcţia în stil moldovenesc, o combinaţie între modern şi clasic, reprezintă în prezent una dintre cele mai reprezentative lăcaşuri de cult ridicate după 1990. Aici se întâlnesc în rugăciune enoriaşii parohiei şi studenţii din campus, alături de părintele paroh Florin Chirilă. În perioada următoare se va tencui biserica şi se va comanda mobilierul (catapeteasma, stranele şi iconostasele). De asemenea, se va realiza o selecţie pentru pictori. Un alt proiect aflat în derulare reprezintă un mozaic cu icoana hramului din faţa bisericii. „Pe toată perioada derulării lucrărilor la biserică, am simţit pe deplin ajutorul lui Dumnezeu şi lucrarea sfinţilor ocrotitori, Sfântul Iulian din Tars şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Aproape înainte de fiecare hram lucrările la sfântul lăcaş au mers extraordinar de bine. Tot în perioada hramului, unele persoane au făcut donaţii sau ne-au oferit materiale de construcţii. Astfel am simţit ajutorul sfinţilor ocrotitori. Dorim să mulţumim ctitorilor, donatorilor, lucrătorilor, autorităţilor locale şi studenţilor care s-au implicat în construcţia bisericii prin muncă sau prin donaţii“, a spus pr. paroh Florin Chirilă.

„Masa bucuriei“ pentru 100 de studenţi orfani

Parohia „Sfântul Iulian din Tars“ şi „Sfinţii Arhangheli“ are o relaţie foarte frumoasă cu studenţii cazaţi în campusul din Tudor Vladimirescu, întrucât ei se implică în viaţa Bisericii, participă la sfintele slujbe, dar şi la catehezele organizate în fiecare miercuri seara. La aceste întâlniri care au loc în biserică se citesc rugăciunile de seară, se oficiază un acatist sau un paraclis, apoi au loc discuţii pe diferite teme. În fiecare dimineaţă, unii studenţi vin să se roage în biserică, sfântul lăcaş fiind deschis de la ora 6:30. Enoriaşii se implică în cazurile sociale din parohie oferind pachete cu alimente şi medicamente, dacă a fost necesar, bătrânilor şi persoanelor nevoiaşe. Parohia „Sfântul Iulian din Tars“ şi „Sfinţii Arhangheli“ oferă daruri studenţilor orfani în perioada marilor sărbători. „Anul trecut, în perioada Postului Crăciunului, am dedicat o zi studenţilor orfani. Comitetul parohial a organizat o agapă cu trei feluri de mâncare pentru 100 de studenţi orfani de ambii părinţi din campus pe care am numit-o «Masa bucuriei». Cei 100 de studenţi au primit câte două cutii cu haine donate de Ştefan şi Mihaela Holicov din Iaşi“, a afirmat pr. paroh Florin Chirilă. Persoanele care doresc să sprijine construcţia Bisericii cu hramurile „Sfântul Iulian din Tars“ şi „Sfinţii Arhangheli“ din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi pot face donaţii în contul RO46BPOS34103080243ROL01, deschis la Banc Post, filiala Iaşi.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).