Arhiepiscopia Iasilor sarbatoreste 380 de ani de la aducerea moastelor Sfintei Parascheva

Arhiepiscopia Iaşilor organizează, în perioada 12-13 iunie, mai multe evenimente culturale şi liturgice la împlinirea a 380 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Parascheva de la Constantinopol la Iaşi. Moaștele au fost un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru domnitorul Moldovei, Vasile Lupu. Sfintele moaşte au fost aşezate, în 1841, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.

Din acest motiv, evenimentele vor fi organizate, în principal, la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilca Cătălin Jeckel, consilier la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Această aniversare urmăreşte o dimensiune liturgică care va consta în săvârşirea Sfintei Liturghii, în data de 13 iunie, atât la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cât şi la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi, fiind, de altfel, şi o zi de duminică. De asemenea, va fi oficiată Slujba Privegherii în ziua de sâmbătă, 12 iunie”.

În amintirea momentului de acum 380 de ani vor fi organizate şi trei evenimente culturale, un simpozion şi două expoziţii.

„Tot sâmbătă, în Sala Gotică a Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi va fi organizat un simpozion dedicat sublinierii semnificaţiei, rememorării istoriei aducerii sfintelor moaşte la Iaşi, un simpozion organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi”, a declarat Cătălin Jeckel.

„Simultan cu acest simpozion va fi organizată, în Sala Gotică, o expoziţie de carte despre Sfânta Parascheva, mărturii istorice, însemnări de pe cărţi de cult, lucrări monografice etc. Această expoziţie de carte va fi organizată de Biblioteca Dumitru Stăniloae din Iaşi”.

„În acelaşi timp va fi şi o expoziţie de obiecte, veşminte care au îmbrăcat de-a lungul timpului moaştele sfintei cuvioase, icoane vechi şi mai noi; expoziţie organizată de Centrul Resurrectio din Iaşi”.

Manifestările liturgice şi culturale sunt organizate prin implicarea mai multor sectoare de la Centrul Eparhial care „îşi unesc eforturile pentru a readuce în conştiinţa credincioşilor de astăzi acest moment unic din Istoria Moldovei şi a românilor în general”.

În anul 1889, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Foto credit: Doxologia.ro/Oana Nechifor

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 284

Id: 73768

Data: Jun 3, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).