Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului şi Vrancei împlineşte de Sărbătoarea Sfintelor Paşti 55 de ani. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
IPS Ciprian s-a născut în data de 19 aprilie 1965 în satul Suhuleț, județul Iași, la botez primind numele Cezar.
A urma școala primară în satul natal, gimnaziul în comuna Ciocârlia de Jos, județul Constanța. Apoi treapta I la Liceul de filologie – istorie Mihai Eminescu din Constanţa şi Seminarul Teologic din Buzău în perioada 1982- 1987.
Între anii 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic, respectiv Facultăţii de Teologie din Bucureşti, terminând ca şef de promoţie. În paralel, a urmat timp de un an cursurile Secţiei de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti.
În februarie 1992 a fost închinoviat la Mănăstirea Crasna, județul Prahova. În 13 septembrie 1992 a fost tuns în monahism cu numele Ciprian, iar în ziua următoare a fost hirotonit ierodiacon de Episcopul vicar patriarhal, Nifon Mihăiţă.
În perioada 1992-1998 a urmat studii de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, Grecia, Secţia istorică.
În perioada octombrie 1998 – mai 1999 a continuat studiile de doctorat, specializarea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic San Nicola din Bari, Italia; după întoarcerea în ţară, a îndeplinit următoarele funcțiile de inspector eparhial în cadrul Administraţiei Patriarhale, apoi consilier patriarhal la Sectorul Biserica şi Societatea.
În 21 mai 2000 a fost hirotonit ieromonah de arhiepiscopul Hristodulos al Atenei şi a toată Elada, apoi hirotesit protosinghel. În 7 aprilie 2002 a fost hirotesit arhimandrit şi i s-a conferit distincția Crucea Patriarhală.
În 2 iulie 2002, la recomandarea Patriarhului Teoctist Arăpaşu, Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a ales Episcop vicar patriarhal, cu titlul Câmpineanul.
A fost hirotonit arhiereu în 22 septembrie 2002, în Biserica Sfântul Spiridon – Nou din Bucureşti, de un sobor de ierarhi români şi greci în frunte cu patriarhul Teoctist.
Din 23 septembrie 2002 i s-au încredinţat spre coordonare următoarele Sectoare din cadrul Administraţiei Patriarhale: Relaţii externe bisericeşti, învăţământ Teologic şi Biserica şi Societatea, pe care le-a condus cu multă competenţă.
Între anii 2009 – 2013 a fost secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
A fost membru la Conferinţa Panortodoxă Presinodală şi în Comisia Interortodoxă de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox (2008- 2012).
În perioada 20-27 septembrie 2010 a fost delegatul Bisericii Ortodoxe Române (împreună cu Arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.) la cea de a XII-a Sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox.
În data de 28 februarie 2013 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, iar în 10 martie 2013, a avut loc ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 245
Id: 69906
Data: Apr 19, 2020
Imagine:
Diferența de fus orar a făcut ca Românii din Australia să fie primii care sărbătoresc Învierea. Părintele Episcop Mihail a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Melbourne, .....
Data: Apr 19, 2020
Patriarhul României, 19 aprilie 2020: „Învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca întotdeauna, izvor de lumină și pace, izvor de bucurie, dar și izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutățile vieții, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferința, .....
Data: Apr 19, 2020
Părintele Mitropolit Irineu le transmite credincioșilor în Pastorala de Paști o puternică metaforă a vieții duhovnicești: .....
Data: Apr 19, 2020
Părintele Arhiepiscop Casian a oferit în Sâmbăta Mare
Data: Apr 19, 2020
„Anul acesta Lumina Sfântă a fost primită într-o atmosferă de tristețe pentru toată lumea”, a semnalat Patriarhul Daniel sâmbătă seara, 18 aprilie 2020.
„Biserica Sfântului Mormânt era aproape goală”, a amintit Preafericirea Sa la întâmpinarea Luminii Sfinte în .....
Data: Apr 19, 2020
Aeronava care a adus Lumina Sfântă în țara noastră a aterizat în jurul orei 18:15.
Delegația condusă de PS Timotei Prahoveanul a rămas pentru câteva minute pe Aeroportul Otopeni pentru a distribui Lumina reprezentanților eparhiilor din țară.
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).