Arhiepiscopul Ramnicului despre Slujba Mirelui : In primele 3 zile ale Saptamanii Mari se reia tema eshatologica

„Dacă la începutul perioadei Triodului s-a accentuat pregătirea noastră duhovnicească pentru întâlnirea cu Hristos la Înfricoșătoarea Judecată, acum, în primele trei zile ale Săptămânii Pătimirilor, prin așa-numita „Slujbă a Mirelui”, este reluată această temă eshatologică, accentuându-se importanța propedeutică a postirii spre împărtă­șirea cu Mirele la masa Împărăției Sale celei veșnice”, a spus IPS Varsanufie într-o omilie la Sfânta și Marea Marți.

„Gândul la moarte și judecată, care trebuie să ne însoțească pe tot parcursul postirii, ia acum întru noi forma privegherii și a trezviei, spre a-L aștepta pe Mirele ceresc, ca trecând împreună prin moarte să ajungem la ospățul din Împă­răția Sa, ca veșnică nuntire a sufletului cu Mirele”, a adăugat Arhiepiscopul Râmnicului, reluând un fragment din slujba oficiată luni seară:

„De lenea sufletului meu dormitând, eu, Mire – Hristoase, n-am agonisit candelă aprinsă de virtuți și m-am asemănat fecioarelor celor neînțe­lepte, trândăvind în vremea lucrării. Stăpâne, nu-mi închide milostivirile îndurărilor Tale, ci, scuturând somnul meu cel întunecat, scoală-mă și mă primește în cămara Ta, împreună cu fecioarele înțelepte, unde este glasul cel curat al celor ce prăznuiesc și cântă neîncetat: Doamne, slavă Ție” (Stihira a doua la Laude).

Părintele Arhiepiscop a atras atenția că acum, la sfârșitul postului, credinciosul este „mai atent la ostenelile trupești și roadele acestora dobândite în timpul postirii și mai puțin la dragostea de Dumnezeu și de aproapele, concretizată în milostenie”.

De aceea, ierarhul a amintit spusele Sfântul Ioan Gură de Aur:

„Pilda (celor zece fecioare, n.r.) este în stare să convingă pe cel ce trăiește în feciorie că, chiar dacă are toate celelalte virtuți, dar dacă-i lipsesc faptele bune ale milosteniei, este izgonit din Împărăția cerurilor […]. Prin candele, Hristos înțelege aici darul acesta al fecioriei, curățenia sfințeniei; prin untdelemn, iubirea de oameni, milostenia, ajutorul dat celor nevoiași”.

Pilda celor zece fecioare subliniază faptul că fecioria, chiar dacă este o virtute „ce are mult merit și este într-adevăr mare” (Sinaxar în Sfânta și Marea Marți), trebuie însoțită de permanentă priveghere și mai ales de milostenie, căci untdelemnul pare a fi proba de încercare pe care nu au trecut-o toate acele fecioare.

Vezi omilia integrală pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Râmnicului

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 271

Id: 69862

Data: Apr 14, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).