La Paraclisul Catedralei Naționale se află un fragment din moaște și un epitrahil al Sfântului Ioan Iacob de la Neamț dăruite de Patriarhia Ierusalimului în 2018 pentru Catedrala Națională.
În ziua de cinstire a sfântului, Arhimandritul Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici. Părintele arhimandrit a prezentat viața Sfântului Ioan Iacob și a semnalat că acesta s-a făcut urmaș prin asceză Sfinților Ilie Tesviteanul și Ioan Botezătorul.
„Poate nu întâmplător, la botez a primit numele Ilie, iar la tunderea în monahism a primit numele Ioan. Fiindcă Sfântului Proroc Ioan și Sfântului Ilie Tesviteanul li s-a făcut urmaș în viața sa de asceză aspră pe care a urmat-o Sfântul Ioan Iacob”.
Arhim. Paisie a semnalat că Sfântul Ioan Iacob este primul sfânt român înscris în sinaxarul Patriarhiei Ierusalimului. „Este făcător de minuni și un rugător fierbinte pentru neamul românesc și pentru toți cei care îl venerează cu evlavie și credință”, a adăugat el.
„Rucodelia” Sfântului Ioan
Părintele Paisie a amintit și calitatea de „inspirat versificator” a sfântului serbat: „Asceza sa a l-a condus și către sensibilitatea sufletului compunând multe poezii duhovnicești. Numea această îndeletnicire rucodelia sa pe care o făcea din dragoste față de Dumnezeu și față de semenii săi cărora le oferea din scrieri”.
Părintele a amintit câteva versuri dedicate de Sf. Ioan Maicii Domnului care au devenit o foarte cunoscută priceasnă românească: „De n-ar avea la ceruri lumea / Rudenie de pe pământ / Atunci ar fi pustie viața / Asemenea unui mormânt”.
Părintele Paisie a spus că Dumnezeu prin chemarea la ceruri în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului „l-a înrudit cu adevărat cu Maica Domnului și cu Hristos”.
„Să avem și noi acest dor pe care l-a avut Sfântul Ioan Iacob și pe care ar trebui să-l aibă fiecare creștin de a ne înrudi și noi cu Maica Domnului, astfel încât să rămânem rudenie de neam cu Sfântul Ioan Iacob și să căutăm mereu pe Hristos Domnul”, a fost îndemnul Arhim. Paisie pentru cei prezenți miercuri la Paraclisul Catedralei Naționale.
Vezi și: Care este legătura dintre Catedrala Națională și Sf. Ioan Iacob Hozevitul
Mai mulți preoți din protopopiatul Reghin, au mers marți cu un grup de 35 de credincioși la Centrul de Transfuzie din Târgu-Mureș pentru a dona sânge.
La acțiunea înscrisă în Programul „Donează sânge, salvează vieți” au fost implicați preoții din parohiile mureșene .....
Data: Aug 6, 2020
Comunităţile româneşti din Fredericksburg şi Norfolk au un nou preot paroh. Preoţii Ionel Sătnoianu şi Ștefan Drăgoi au fost prezentaţi românilor din Virginia de Mitropolitul Nicolae al celor două Americi, la începutul acestei luni.
Ierarhul a fost însoţit în
Data: Aug 6, 2020
„Schimbarea la Faţă ne descoperă puterea de transfigurare şi de îndumnezeire a noastră prin Sfânta Liturghie, prin rugăciune şi contemplaţie”, a spus Arhiepiscopul Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor la hramul Mănăstirii Suceviţa.
„Căuţaţi-le! Transfiguraţi-le! Le veţi .....
Data: Aug 6, 2020
Kim Yong Ho, ambasadorul Republicii Coreea în România, a vizitat miercuri Muzeul Mitropoliei Clujului.
Oficialul coreean a admirat icoanele pe lemn și sticlă, colecția de carte veche românească, pe cea de antimise, dar și celelalte exponate.
Preotul Bogdan .....
Data: Aug 6, 2020
Mitropolitul Teofan al Moldovei a explicat credincioşilor prezenţi pe muntele Ceahlău, la Sfânta Liturghie oficiată de Schimbarea la Faţă, cât importantă este împărtășirea cu Sfintele Taine în relația noastră cu Dumnezeu.
„Urcarea noastră pe Tabor înseamnă .....
Data: Aug 6, 2020
Aşezământul monahal de la Cernica a reluat serbarea hramului istoric dedicat Schimbării la Faţă a Domnului, hram acordat de Sfântul Ierarh Calinic în 1842 ca urmare a unor lucrări de restaurare.
După canonizarea Sfântului Calinic, hramul istoric a fost .....
Data: Aug 6, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).