Astazi se intruneste Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor

Sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Centrul de Conferinţe „Providenţa“ din Iaşi au loc astăzi lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, în cadrul cărora vor fi aprobate rapoartele sectoarelor de activitate ale Eparhiei Iaşilor aferente anului 2013 şi propunerile pentru anul în curs.

Deschiderea lucrărilor va fi precedată de oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Înălţarea Domnului“ din Iaşi, ce va fi săvârşită de către IPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa membrilor Adunării eparhiale, urmată de oficierea slujbei Te Deumului, în cadrul căreia se vor aduce mulţumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Iaşilor în anul 2013. La şedinţă participă, alături de membrii Adunării eparhiale, şi reprezentanţi ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, ai şcolilor teologice din eparhie şi ai unor organizaţii care funcţionează cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Iaşilor.

Activitatea Arhiepiscopiei Iaşilor va fi evaluată de cele cinci comisii statutare ale Adunării eparhiale, anume Comisia administrativ-bisericească, Comisia culturală şi educaţională, Comisia economică, bugetară şi patrimonială, Comisia social-filantropică, Comisia organizatorică, juridică şi de validare. Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor din acest an va fi ultima în această componenţă, membrii aleşi în anul 2010 ajungând la final de mandat. De aceea, în cursul acestui an, în Eparhia Iaşilor se va constitui un birou electoral eparhial, împărţit în câte zece circumscripţii electorale, pentru alegerea celor 30 de membri care vor activa în viitorii 4 ani. În fiecare circumscripţie se vor alege un membru cleric şi doi mireni.

Ce este Adunarea eparhială

În Patriarhia Română, la nivelul fiecărei eparhii (episcopii sau arhiepiscopii) există o Adunare eparhială, definită de Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române ca „organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei“ (art. 90). Preşedintele Adunării eparhiale, ca de altfel al tuturor celorlalte organisme de la nivel eparhial, este întotdeauna chiriarhul (episcopul sau arhiepiscopul). Alături de chiriarh, în fiecare eparhie, membri ai Adunării sunt şi arhierii-vicari, şi episcopii-vicari. Ierarhii sunt, deci, membrii de drept ai Adunării eparhiale. Pe lângă ei, fiecare Adunare eparhială se compune din 30 de reprezentanţi aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni. Cei 30 de reprezentanţi se aleg pe termen de 4 ani şi pot fi aleşi pentru cel mult două mandate.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 621

Id: 38473

Data: Mar 1, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare