Au fost comemorati eroii romani care isi dorm somnul de veci in cimitirul Soultzmatt

Soldaţii români care îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Militar Românesc din Soultzmatt, Franţa, au fost comemoraţi sâmbătă, 19 iunie 2021.

Slujba pentru pomenirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial a fost oficiată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale.

La slujba de pomenire şi la Sfânta Liturghie, care a precedat manifestarea comemorativă, au participat reprezentanți ai autorităților române (Remus-Constantin Mărășescu, consul general interimar al României la Strasbourg), atașatul militar pe lângă Ambasada României de la Paris (Colonel Calotă Eduard), primarul orașului Soultzmatt (Jean-Paul Diringer), precum și un reprezentant al armatei Republicii Franceze (Comandant Philippe Dudas).

Mitropolitul Iosif a vorbit despre reabilitarea Sfântului Apostol Petru și importanța iubirii lui Dumnezeu care îi face cu adevărat liberi pe creștini, în contextul citirii textului biblic de la Ioan 21:15-25.

Au fost depuse coroane de flori din partea reprezentanților autorităților române și franceze şi a fost intonat Imnul Eroilor, precum și imnele celor două state, România și Franța.

Evenimentul a fost organizat de Parohia „Sfinții Cosma și Damian” din Pulversheim, Mulhouse, Franța, păstorită de părintele paroh Emil Tanca.

Scurt istoric

În Cimitirul Militar Românesc din Soultzmatt au fost înmormântaţi 678 soldaţi români, luaţi prizonieri din Transilvania, care s-au stins unul după altul, în anul 1917, în urma regimului inuman (privaţiuni, foame, tortură) impus de germani. Majoritatea mormintelor, 553 la număr, sunt individuale. În cele două morminte comune (unuia îi lipseşte inscripţia de la baza crucii) se află osemintele a 125 de prizonieri, un întreg detaşament român, care au murit de frig în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 1917, la Steinbrunn-le-Haut.

În data de 30 august 1919, oraşul Soultzmatt a dăruit României platoul de la Val du Pâtre (Valea Păstorului), pe care odinioară fusese amplasat lagărul prizonierilor români, şi pe care a fost amenajat ulterior actualul cimitir militar român. În prezenţa Suveranilor României, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, în 9 aprilie 1924, s-a sfințit acest loc de pomenire, dăruit de către statul francez României. La baza crucii monumentale, la dorinţa Reginei Maria, au fost fixate patru plăci de marmură. Una poartă următoarea inscripţie emoţionantă în limbile română şi franceză: „Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”.

În ultimii ani, parohia de la Mulhouse împreună cu primăria din Soultzmatt au înscris cimitirul în circuitul „Tourisme de mémoire 14-18” și au obținut labelul „Pole d’excellence rurale” 2017 precum și amenajarea de panouri explicative cu istoria cimitirului la intrare. În acest an, au fost identificați toți soldații din cimitir: numele, anul nașterii și al morții, regimentul etc, fiind depus dosarul pentru înscrierea cimitirului în patrimoniul UNESCO.

Foto credit: Diacon Alexandru Ojică

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).