Anul care se încheie a fost unul foarte dificil, în care pandemia de coronavirus a avut 1,6 milioane victime. Din cauza noii boli, dar nu numai, mulți slujitori ai altarelor, printre care ierarhi și mari duhovnici s-au stins în 2020.
Privind în urmă, nu putem uita că și în 2020 creștinismul a fost cea mai persecutată religie. Potrivit statisticilor Open Doors, opt creștini au fost uciși în fiecare zi pentru credința lor la nivelul întregii lumi.
Iată câțiva dintre oamenii de care ne-am despărțit în acest an:
- Primele zile ale anului au îndoliat Asociația Națională a Veteranilor de Război: în data de 15 ianuarie și-a pierdut președintele, Marin Dragnea, „un general credincios şi un român patriot”.
- Luna martie a adus o veste tristă pentru obștea Mănăstirii Techirghiol care și-a pierdut stareța, stavrofora Semfora Gafton, în vârstă de aproape 98 de ani, dintre care 76 i-a petrecut în slujirea monahală.
- În aprilie, trecerea la Domnul a părintelui profesor Mircea Basarab avea să-i întristeze pe credincioșii români din München, precum și pe studenții sau elevii săi.
- În luna mai, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, l-a pierdut pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen care a fost infectat cu Covid-19.
- La puțin timp, în iunie, Prof. Constantin Pavel, „marele inginer constructor al Catedralei Naţionale”, avea să treacă la cele veșnice.
- Apoi Ieromonahul Iacob Savin, ultimul duhovnic al Părintelui Cleopa Ilie, s-a stins din viață, la mijlocul lunii iulie.
- Părintele Boris Bobrinskoy, figură proeminentă a teologiei ortodoxe din Franța și de pretutindeni, fost profesor şi decan al Institutului de Teologie Ortodoxă Saint Sèrge din Paris, a plecat la Domnul în data de 7 august.
- Câteva zile mai târziu, s-a stins din viață părintele arhimandrit Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stânișoara.
- O altă pierdere pentru domeniul teologic a fost moartea academicianului Emilian Popescu, în data de 25 august.
- Medicina românească a suferit o pierdere importantă prin plecarea medicului neurolog Ovidiu Băjenaru, în urma infectării cu noul coronavirus, în data de 3 septembrie.
- În 23 septembrie, Părintele Radu-Cosmin Bogdan, preotul militar al Garnizoanei Timișoara, avea să se stingă la vârsta de numai 37 de ani în urma infectării cu Covid-19.
- O altă victimă a coronavirusului a fost și Părintele Profesor Constantin Muha, Directorul Seminarului Teologic din Dorohoi. A plecat la cele veșnice în data de 15 octombrie, la vârsta de 52 de ani.
- Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru avea să treacă la Domnul în data de 30 octombrie. Ierarhul în vârstă de 82 de ani a fost internat în spital data de 06 octombrie fiind testat pozitiv la Covid-19. Pneumonia cauzată de această infecție i-a cauzat decesul.
- Luna noiembrie a început cu o veste tristă din Mitropolia Banatului. În 2 noiembrie, Starețul Mănăstirii Partoș, Părintele Varlaam Almăjanu, a murit în urma infectării cu coronavirus, la vârsta de numai 42 de ani.
- În 15 noiembrie, a trecut la Domnul Arhim. Ghelasie Țepeș, ctitorul și starețul Mănăstirii „Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” de la Sighișoara.
- Prof. Ioan-Alexandru Oproiu, „mare medic şi bun credincios român” avea să îndolieze din nou lumea medicală din România plecând la cele veșnice în data de 16 noiembrie.
- Pe 20 noiembrie, Patriarhul Irineu al Serbiei a plecat la Domnul fiind răpus de Covid-19.
- Ziua Națională venea cu o veste tristă pentru Academia Română: a părăsit această lume cercetătorul Gabriel Ștrempel, istoric și filolog. El și-a dedicat viața studiului operelor lăsate de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
- Mănăstirea Florești avea să-l piardă pe Părintele Irineu Bocâncă, în data de 11 decembrie.
- În data de 13 decembrie, Părintele Mihail Băncescu, duhovnicul Mănăstirii Pasărea s-a mutat la Domnul, și el infectat cu coronavirus, dar având și alte afecțiuni.
Veșnica lor pomenire din neam în neam!
„E vreme de sărbătoare. Crăciunul ni se dăruieşte prin tot ceea ce are el mai minunat şi mai frumos. Dumnezeu-Fiul Se întrupează şi vine printre oameni. Însăşi Iubirea Se face Om, ca pe om să-L îndrăgostească veşnic de Dumnezeu”.
.....
Data: Dec 16, 2020
De Ziua Internațională a Ceaiului, Basilica.ro a stat de vorbă cu Maica Marina de la Mănăstirea Nera despre sănătate și puterea plantelor. Ea îi sfătuiește pe cei bolnavi să combine puterea plantelor cu schimbarea stilului de viață, iar pe cei .....
Data: Dec 16, 2020
Canalele online ale Televiziunii Trinitas TV a Patriarhiei Române au transmis luni în direct telesinaxa Părintelui Arhimandrit Efrem Koutsou, Starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, cu credincioșii români. Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, starețul vatopedin .....
Data: Dec 16, 2020
Revista Chemarea Credinţei (nr. 6/2020) continuă seria numerelor dedicate Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor cu o ediție ce scoate în evidență sărbătoarea atât de mult iubită de copii, Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, a transmis echipa .....
Data: Dec 16, 2020
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat marți Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Elefterie Nou – Paraclis patriarhal din București. În omilia sa, ierarhul a subliniat rolul „atmosferei de rugăciune și de curăție sufletească” din familia Sf. Ier. Elefterie. Mama sfântului, .....
Data: Dec 16, 2020
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit miercuri piatra de temelie pentru noul Așezământ „Sfinții Îngeri” al Parohiei .....
Data: Dec 16, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Parintele Teofil Paraian - Conferinta Cluj 6 6 - Intrebari si raspunsuri
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 1 10
Parintele Teofil Paraian - Te port in suflet
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 5 10
Parintele Teofil Paraian - vizita pastorala Europa - 2008
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 4 10
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).