Biblioteca Națională a României a anunţat printr-un comunicat de presă închiderea spaţiilor de lectură în perioada 14 decembrie 2020 – 11 ianuarie 2021.
Decizia a fost luată pe „fondul creșterii constante a numărului de persoane infectate cu COVID-19, se impune luarea unor măsuri suplimentare de igienizare a tuturor spațiilor în care își desfășoară activitatea Biblioteca Națională a României”.
„Totodată, efectuarea unor reparații curente în zona spațiilor libere pentru lectură este programată pentru perioada imediat următoare”.
Conducerea instituţiei a precizat că „toate evenimentele culturale sau profesionale” din această perioadă „vor avea loc exclusiv în mediul virtual, iar activitățile Centrului Național ISBN-ISSN.CIP se vor desfășura fără întrerupere, de asemenea în mediul on-line”.
Activitatea de depunere a publicațiilor cu titlu de depozit legal va continua, însă recomandăm editorilor ca depunerea publicațiilor să se realizeze prin Poșta Română sau prin intermediul firmelor de curierat.
Biblioteca Naţională a României
Potrivit celor mai mulţi istorici şi cercetători, Biblioteca Naţională a României îşi găseşte originile într-una dintre cele mai vechi şi reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti.
Aceasta şi-a deschis colecţiile publicului larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franţuzească.
După Unirea din 1859, a obţinut statutul de bibliotecă naţională, primind alternativ denumirea de Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală.
În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire şi statut păstrate până în anul 1901, când este desfiinţată, iar colecţiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primeşte statutul de bibliotecă naţională.
Pentru perioada aceasta doar o singură funcţie naţională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă şi anume, funcţia patrimonială. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înfiinţate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.
Imediat după prăbuşirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României.
Foto credit: Wikipedia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 201
Id: 72185
Data: Dec 15, 2020
Imagine:
Filarmonica de Stat din Sibiu este prima instituţie de acest fel din ţară care a amplasat monitoare printre scaunele din sală, pentru ca spectatorii să se poată conecta cu ajutorul aplicaţiei „Zoom” şi să participe la concert.
Primul spectacol de acest fel a avut .....
Data: Dec 15, 2020
„Sănătatea omului, viața și moartea, șederea noastră aici și plecarea din această lume, toate sunt în mâna lui Dumnezeu”, afirmă Episcopul Siluan al Ungariei în Pastorala de Crăciun 2020.
„Bineînțeles, că și a doctorilor, până la un oarecare punct, dar dincolo de .....
Data: Dec 15, 2020
Un „firicel de fum” i-a atras atenţia Mitropolitului Ioan al Banatului că o casă aproape dărâmată, din Giulvăz (jud. Timiş), este locuită. Miercurea trecută a aflat de drama fraţilor Bulai, iar sâmbătă s-a întors cu o echipă de dulgheri, cu materiale de construcţie şi a restaurat .....
Data: Dec 15, 2020
Cu ocazia întronizării unui nou chiriarh, antimisele fiecărei biserici dintr-o eparhie sunt înlocuite cu unele noi. Ele au semnătura noului ierarh pentru a garanta autoritatea canonică a parohiei şi comuniunea sacramentală între arhiereu şi preot.
Episcopul Iosif Traian Badescu a fost pomenit duminică în satul natal, la Șopotu Vechi. Slujba de pomenire a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, de Preasfinţitul Părinte Lucian.
Iosif Traian Badescu este cel de-al patrulea ierarh al Episcopiei Caransebeșului, după .....
Data: Dec 15, 2020
Potrivit rânduielilor ortodoxe, nu se fac nunți în posturi, în ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează.
Unele dintre aceste posturi sau sărbători sunt cu dată schimbătoare de la an la an, ceea ce-i poate pune în .....
Data: Dec 15, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Parintele Teofil Paraian - Conferinta Cluj 6 6 - Intrebari si raspunsuri
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 1 10
Parintele Teofil Paraian - Te port in suflet
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 5 10
Parintele Teofil Paraian - vizita pastorala Europa - 2008
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 4 10
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).