Binecuvantarea lucrarilor de la biserica «Sfanta Cuvioasa Parascheva» din Ramnicu Sarat

IMG 3772

Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, a binecuvantat, duminica, 26 iunie 2016, lucrarile efectuate la biserica Parohiei Sfanta Cuvioasa Parascheva din Ramnicu Sarat, prin stropirea cu apa sfintita si ungerea cu Sfantul si Marele Mir a locasului de cult. In continuare, ierarhul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie in biserica parohiala, precum si un parastas pentru ctitorii sfantului locas, trecuti la cele vesnice. Raspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfantul Roman Melodul al Eparhiei, informeaza Dragos Olteanu, Purtatorul de Cuvant al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

Credinciosii ramniceni au participat in numar mare la slujba de binecuvantare a lucrarilor, care au facut ca biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din oras sa-si recapete splendoarea de altadata. Alaturi de ei s-au aflat reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si alti invitati care au sprijinit activitatile parohiei, distinsi de chiriarhul locului cu diplome de aleasa cinstire.

In cuvantul de invatatura rostit dupa citirea Sfintei Evanghelii, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre datoria noastra de a marturisi dreapta credinta, asa cum au marturisit-o sfintii de-a lungul veacurilor, chiar cu pretul vietii lor.

Astazi, ne aflam in prima duminica dupa Rusalii, inchinata de Parintii Bisericii tuturor sfintilor cunoscuti si necunoscuti de catre noi, dar stiuti de Dumnezeu. In calendarul bisericesc si, apoi, in sinaxare, sunt trecute numele multor sfinti sau prieteni ai lui Dumnezeu. Noi ii cinstim in chip deosebit pe cei din zilele insemnate cu cruce rosie, drept pentru care avem multe sarbatori in decursul unui an bisericesc – in afara de duminici si de praznicele imparatesti – cand crestinii sunt chemati la biserica, pentru a comunica, prin rugaciune, cu sfantul sarbatorit, meditand la modul in care si-a trait viata in Hristos, apoi, fagaduind Parintelui ceresc ca se va stradui si el sa urmeze pilda de vietuire a acelui sfant. Daca ramanem doar la cuvinte sau la o simpla prezenta in biserica, fara sa luam hotararea de a merge pe urmele sfintilor lui Dumnezeu, nu vom realiza mare lucru. Potrivit invataturii noastre de credinta, Biserica lui Hristos cunoaste doua dimensiuni: una pamanteasca – motiv pentru care vorbim de Biserica luptatoare, formata atat din oameni buni, virtuosi, cat si din pacatosi – si una cereasca, ce ne aminteste de Biserica triumfatoare, adica a sfintilor lui Dumnezeu din ceruri. In fapt, este vorba de o singura Biserica, dar cu doua aspecte: vazut si nevazut. Crestinii care gandesc totdeauna la Dumnezeu si se straduiesc sa implineasca poruncile evanghelice, care lupta cu ei insisi, cu patimile din ei si cu vrajmasul din afara, ca sa-si sfinteasca viata pot atinge culmea sfinteniei. Acestia constituie elitele Bisericii sau eroii credintei – apostolii, martirii, marturisitorii, ierarhii, cuviosii, dreptii – odrasliti in orice neam, de-a lungul secolelor, si pe care noi ii sarbatorim, in chip deosebit, astazi, a subliniat Inaltpreasfintia Sa.

In semn de apreciere a implicarii sale pe plan pastoral si administrativ, preotul paroh, Cristian Asanache, a fost hirotesit iconom, iar preotul coslujitor, Aurel Craciun, a primit o distinctie de vrednicie, pentru cei 30 de ani de activitate in aceasta parohie.

Sarbatoarea s-a incheiat cu sfintirea bibliotecii parohiale, amenajata intr-o cladire care mai cuprinde o capela mortuara si o sala de praznuire.

Actualul locas de cult a fost construit in anul 1907, pe locul unde Sfantul Voievod Ștefan cel Mare ridicase biserica domneasca sau Piatra, demolata in 1896 de autoritatile locale, in urma unei expertize efectuate de arhitectul ramnicean Nicolae Gabrielescu, care considera ca aceasta nu mai prezenta nici un element de interes arhitectonic si istoric. In acea vreme, istoricul Nicolae Iorga aprecia, ca si in cazul altor monumente bisericesti daramate la sfarsitul secolului al XIX-lea, ca acest act este unul de vandalism. Vechea ctitorie stefaniana fusese demolata, pentru a face loc altei biserici, evident de proportii mai mari, dar intr-un stil complet strain de cea anterioara.

[gallery link="file" ids="136682,136683,136681"]

The post Binecuvantarea lucrarilor de la biserica «Sfanta Cuvioasa Parascheva» din Ramnicu Sarat appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 2085

Id: 60402

Data: Jun 28, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).