Biserica Armeană și alte culte din Romania au discutat despre soluții de sprijin pentru refugiații din Nagorno-Karabah

Intaistătători ai cultelor din Romania au participat marți la o intrunire găzduită de Preasfințitul Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din Romania. Participanții au discutat despre cultura și spiritualitatea armeană și despre soluții de sprijin in contextul crizei umanitare a creștinilor refugiați din provincia Nagorno-Karabah in Armenia.

Intalnirea, organizată cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, a fost moderată de Ciprian Olinici, secretar de stat. La masa rotundă au luat parte reprezentanți ai șase Biserici creștine din țara noastră, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel fiind Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal.

„Suntem aici pentru a confirma una din trăsăturile esențiale ale vocației cultelor religioase din Romania: cea filantropică, a cărei valoare este accentuată atunci cand ea nu se adresează numaidecat celor care poate nu impărtășesc in mod deosebit aceeași credință și aceeași etnie”, a spus Ciprian Olinici.

Secretarul de stat Ciprian Olinici a moderat marți, 14 noiembrie 2023, o intrunire a mai multor lideri religioși creștini din Romania, care au discutat despre criza refugiaților armeni din Nagorno-Karabah. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Simțim in această intalnire un răspuns la un cuvant dintr-o carte care fundamentează educația tuturor celor de aici, și anume Biblia. Iar in Biserica Ortodoxă Romană, duminica trecută, a fost enunțată o intrebare: Cine este aproapele meu? Cred că răspunsul la această intrebare se regăsește in intalnirea noastră din această seară.”

„Ne dorim să existe o solidaritate a cultelor atunci cand vorbim despre o criză socială, o criză umanitară și de respectare a unui drept fundamental, cel privind libertatea religioasă”, a spus secretarul de stat.

Arhim. Garegin Hampardrumyan a prezentat marți, 14 noiembrie 2023, cultura și civilizația armeană la o o intrunire a mai multor lideri religioși creștini din Romania, care au discutat despre criza refugiaților armeni din Nagorno-Karabah. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

 

 

Seara inceput cu o prezentare despre cultura și spiritualitatea armeană, făcută de Arhim. Garegin Hampardrumyan. Criza din Artsakh (Nagorno-Karabah) implică și pericolul distrugerii unor monumente creștine de o valoare inestimabilă, unele datand din primele secole creștine.

Relatare din teren

Preasfințitul Părinte Datev Hagopian l-a invitat la intrunire pe Preasfințitul Părinte Vrtanes Aprahamyan, Episcop Armean de Artsakh: „Este pentru prima oară cand intaistătătorul eparhiei armene de Artsak, Preasfințitul Părinte Vrtanes, este prezent, iar dansul ne va prezenta situația din Armenia și din Artsakh și despre cei 120.000 de refugiați care se află acum in exod”.

Este prima dată cand populația băștinașă armeană din Nagorno-Karabah și-a părăsit pămantul strămoșesc, a spus marți, 14 noiembrie 2023, Preasfințitul Vrtanes Aprahamyan, Episcop de Artsakh (Nagorno-Karabah). Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Aș vrea să vă spun că populația băștinașă din Nagorno-Karabah niciodată in istoria sa nu și-a părăsit pămantul strămoșesc. Și astfel, ați putea să mă intrebați: De ce acum?” a spus Preasfințitul Părinte Vrtanes Aprahamyan.

El a explicat că populația majoritar armeană a provinciei s-a temut de o acțiune de purificare etnică după ocupația azeră din 19 septembrie 2023.

Un sfert din refugiații care au plecat din provincie in Armenia sunt copii. Exodul s-a petrecut după o blocadă care a durat luni de zile și i-a lipsit de cele mai elementare condiții de supraviețuire: apă și alimente, servicii medicale și energie electrică.

„Tot clerul eparhiei duce muncă umanitară și psihologică pentru ajutorarea poporului din exod. Grupurile-țintă sunt copiii și femeile, care au traume profunde”, a mai spus Episcopul de Artsakh. „Clerul nostru trece printr-o perioadă de educare, pentru a putea ajuta aceste grupuri vulnerabile.”

Eparhia Artsakhului a fost inființată in 1989, avand in subordine 70 de biserici și 15 mănăstiri. După ocuparea provinciei, Ministerul de Interne al Azerbaidjanului a promis că va asigura integritatea bisericilor și mănăstirilor armene.

„Din lipsa combustibilului pentru vehicule mai mari, am putut lua din bisericile noastre doar ceea ce se găsea pe altar. Am incuiat bisericile și cheile le-am lăsat in ușă”, a povestit Preasfințitul Părinte Vrtanes Aprahamyan.

Soluții de sprijin

„Vreau să mulțumesc tuturor persoanelor, instituțiilor, cultelor care doresc in aceste momente grele să ajute poporul armean din Artsakh aflat in exod. Dacă nu acționăm in momentul oportun, vom crea premisa ca poporul armean din Artsakh aflat acum in Armenia să plece in diaspora, un lucru pe care nu ni-l dorim”, a mai spus episcopul.

PS Varlaam Ploieșteanul a transmis un mesaj de incurajare pentru creștinii armeni marți, 14 noiembrie 2023, la o intrunire a mai multor lideri religioși creștini din Romania, care au discutat despre criza refugiaților armeni din Nagorno-Karabah. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Transmit un cuvant de imbărbătare Preasfințitului Părinte Episcop Vrtanes, care iată că a fost obligat să trăiască această dramă a plecării in pribegie a credincioșilor pe care i-a păstorit pană acum. Sigur că ceea ce se intamplă in Artsakh tulbură intreaga creștinătate, pentru că nu este un fenomen izolat. Din păcate, in ultimele decenii, am fost martori la multe agresiuni impotriva populației creștine”, a spus ierarhul.

Inaltpreasfințitul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit Romano-Catolic de București, a anunțat că parohiile și comunitățile romano-catolice din țară vor organiza, in data de 10 decembrie 2023, o colectă in beneficiul refugiaților armeni.

IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit Romano-Catolic de București, a anunțat o colectă in sprijinul refugiați armeni la intrunirea de marți, 14 noiembrie 2023. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Ne indurerează și, in fața unei asemenea situații, gestul nostru este cel creștinesc: solidaritatea, indiferent dacă este o confesiune sau alta, dacă aparține unui cult sau altul. Cum spunea și domnul secretar de stat, aproapele nostru este orice om, indiferent de culoare, de naționalitate sau de religie”, a spus Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă.


In secolul XX, provincia Nagorno-Karabah a cerut dreptul la autodeterminare, cu scopul de a se reuni cu Armenia. Trei sferturi din populație este armeană și creștină. Libertatea religioasă este inscrisă in Constituția Azerbaidjanului, dar in realitate alte religii decat Islamul nu beneficiază de libertate reală.

Deși conflictul din Nagorno-Karabah nu este clasificat ca persecuție a creștinilor, ar putea declanșa un nou val de persecuții pentru creștinii din regiune, anunță organizația Open Doors, care monitorizează persecuțiile impotriva creștinilor la nivel mondial.

Vezi și:

  • In imagini: Conferință dedicată culturii și spiritualității armene in contextul crizei umanitare

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 160

Id: 79618

Data: Nov 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).