Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, a primit cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului. Lăcaşul de cult a fost desemnat câştigător la categoria Conservare, a anunţat Comisia Europeană. În total au fost premiate 24 de lucrări din 18 ţări europene.
Biserica din cimitirul satului Urși a fost restaurată prin implicarea mai multor parteneri, inclusiv a comunității locale.
„Este rezultatul unei lucrări de conservare interdisciplinare exemplare a unei biserici din lemn pictată, aflată într-un cadru rural. (…) Are o valoare și o frumusețe remarcabilă”, a declarat juriul.
Conservarea a fost realizată de Biserica Ortodoxă Română, Fundația Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare și Restaurare a Artei al Universității Naționale de Arte din București, Muzeul Civilizației Folclorice Tradiționale ASTRA, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „IRASM”, Camera Națională a Arhitecților din România şi Asociația 37.
Juriul a considerat că lăcaşul de cult „a fost restaurat pe deplin în conformitate cu principiile de conservare, cu elementele originale examinate îndeaproape și reintegrate ori de câte ori a fost posibil”.
Biserica de lemn din satul Urși, cu hramurile Buna Vestire și Sf. Arhanghel Mihail, a fost construită între 1757 și 1784. În 1838 a fost afectată de un incendiu, apoi a fost reparată și decorată cu fresce.
Frescele, pictate în tradiția post-bizantină cu influențe occidentale și de o valoare artistică remarcabilă, s-au degradat în timp. În 2009, biserica din Urși a fost inclusă în „programul 60 Biserici din lemn” din România de Fundația Pro Patrimonio.
Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002. fiind gestionată încă de atunci de Europa Nostra.
Europa Nostra este vocea europeană a societății civile, dedicată salvgardării și promovării patrimoniului cultural și natural. Federație pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, Europa Nostra acoperă mai mult de 40 de țări. Fondată în 1963, este recunoscută astăzi ca rețeaua de patrimoniu cea mai reprezentativă din Europa.
Foto credit: europeanheritageawards.eu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 265
Id: 73681
Data: May 26, 2021
Imagine:
Domnitorul Mihai Viteazul va fi pomenit joi la Mănăstirea Dealu, cu prilejul împlinirii a 420 de ani de la moartea sa martirică. Parastasul va fi prezidat de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei.
La slujbă vor
Data: May 26, 2021
Zece monahi şi douăzeci şi patru de monahii (şi surori) de origine română sunt în prezent în Ţara Sfântă. Dintre aceştia, cinci ieromonahi şi nouă monahii slujesc în cadrul Aşezămintelor Româneşti din Ierusalim şi Ierihon, a transmis Pr. Teofil Anăstăsoaie la
Data: May 26, 2021
În Duminica a 4-a după Paşti a avut loc un eveniment major pentru Parohia Huruiești I din Protoieria Sascut.
Este vorba despre sfinţirea unui monument construit în .....
Data: May 26, 2021
„Vocația omiletică a monahismului românesc se înscrie în patrimoniul nostru cultural ca o expresie a operei de zidire și de împlinire spirituală a neamului românesc”, a afirmat marți Părintele Nicușor Beldiman la Simpozionul internațional „Forme de organizare și .....
Data: May 26, 2021
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe anul acesta în data de 22 iunie. Va începe, în mod excepțional, cum s-a petrecut și în 2019, înainte de Duminica Tuturor Sfinților. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2021 va avea o durată de doar 7 zile.
Acest .....
Data: May 26, 2021
Preasfinţitul Părinte Veniamin a împlinit miercuri trei ani de la întronizarea ca Episcop al Basarabiei de Sud.
Preasfinția Sa este originar din Republica Moldova, fiind născut în Comuna Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul 1975.
A intrat în viața monahală la .....
Data: May 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).