Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din Capitală, ctitorită de doamnele din familia Brâncoveanu, a fost restaurată printr-un proiect care s-a desfășurat pe parcursul a patru ani și a fost finanțat din fonduri europene, valoarea lui totală fiind de 17.156.630.30 lei (peste 3,4 de milioane de euro).
În perioada 2018-2022, biserica a fost reparată și înfrumusețată până la cele mai mici detalii, de la fundație până la acoperiș, au transmis coordonatorii de proiect.
Fundația și zidăria au fost consolidate, iar acoperișul și șarpanta au fost restaurate în forma lor originară. La fel și împrejmuirea bisericii.
La interior au fost restaurate arhitectura și pictura, sculpturile și vitraliile, precum și decorațiile în stuc, care au fost vopsite, așa cum erau în biserica originară.
Pe lângă finisajele realizate până la cel mai mic detaliu în interiorul și la exteriorul bisericii, proiectul a mai inclus refacerea trotuarelor, a scărilor exterioare, a aleilor pietonale și carosabile și a spațiilor verzi.
Întregul complex, intitulat „Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa”, a fost iluminat pentru a fi mai bine pus în valoare, și a fost dotat cu o clădire anexă care se încadrează în stilul arhitectural al bisericii.
De acum, Biserica Domnița Bălașa va putea fi vizitată în cele mai bune condiții de persoanele cu dizabilități, deoarece dispune de rampă de acces pentru scaune rulante și de plăcuțe explicative în alfabetul Braille, pentru persoane cu deficiențe de vedere.
Obiectivul general al proiectului a fost valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale în vederea stimulării dezvoltării locale și integrarea bisericii în circuitul turistic cultural-istoric și religios, prin creșterea cu 10% a numărului anual de vizitatori.
Proiectul de restaurare
Proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentului istoric «Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa»” a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Proiectul a avut sprijinul consistent al Părintelui Patriarh Daniel, în calitate de Efor supraveghetor al „Așezămintelor Brâncovenești – Biserica Domnița Bălașa”. Preafericirea Sa a supravegheat îndeaproape fiecare etapă a lucrărilor.
În calitate de preot paroh și delegat al Părintelui Patriarh Daniel, Părintele Ștefan Ababei a coordonat lucrările din punct de vedere tehnic, alături de Viorica Frunză, reprezentant al societății de proiectare, de Ionuț Bursuc, reprezentant al societății de consultanță, de ing. Petre Chiuță, responsabil tehnico-economic, și de Părintele Cezar Matei, secretar.
Din partea finanțatorului, proiectul a fost supervizat de Dan Nicula, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, de Emilia Balalau, director adjunct, de Carmen Negru, Simona Banaru și Cristina Ursan. Lucrările au fost executate de Aedificia Carpați și subantreprenorii săi.
Istoricul bisericii
Biserica „Domnița Bălașa” a fost ctitorită în 1743 de a șasea fiică a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu pe terenurile primite ca zestre. În 1750, pe lângă Biserica „Înălțarea Domnului” mai existau un azil și o școală. În 1842, după un cutremur care afectase grav biserica, Safta Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc, a construit alt sfânt lăcaș.
După aproximativ patru decenii, și acesta a fost demolat, fiind grav degradat în urma inundațiilor. Pe locul lui a fost rectitorită Biserica „Domnița Bălașa” în forma pe care o cunoaștem astăzi.
Planurile de arhitectură au fost avizate de Arh. André Lecomte du Noüy, cel care lucra în perioada respectivă la restaurarea bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș. În noua biserică s-a investit o sumă uriașă pentru acea vreme: echivalentul veniturilor pe patru ani din moșiile cu care erau înzestrate aceste așezăminte.
Biserica a fost inaugurată în 1885, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.
Practic, prin actuala restaurare, biserica a fost readusă la strălucirea celei inaugurate în 1885.
În interior se găsesc două statui sub care își dorm somnul de veci Domnița Bălașa și Domnița Zoe Brâncoveanu, soția domnitorului Gheorghe Bibescu.
Biserica a mai fost renovată în perioada 1959-1962, în urma pagubelor produse de marele cutremur din 1940. Atunci a fost pictat și portretul ctitorului reînnoitor al vechii fundații brâncovenești, Patriarhul Justinian.
Lăcașul a mai fost consolidat după cutremurul din anul 1977 și resfințit în 1994, cu ocazia canonizării Sfinților Martiri Brâncoveni, adăugați la hramul principal al bisericii, care este cel istoric: „Înălțarea Domnului”. Biserica mai are ca hram sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.
În parcul Bisericii se remarcă monumentul Domniței Bălașa, una dintre cele mai reușite lucrări ale sculptorului Carol Storck Senior. Pe soclul statuii sunt înscrise numele moșiilor care au constituit zestrea acordată bisericii.
Biserica „Domnița Bălașa” figurează ca monument de arhitectură pe lista oficială a monumentelor istorice din țară.
În zilele de 21 şi 22 mai 2022, Preasfinţitul Părinte Macarie a oficiat Sfânta Liturghie şi a botezat doi adulţi: un suedez şi o chinezoaică.
Duminică, în Biserica Paraclis Episcopal din Copenhaga, Regatul Danemarcei, PS Macarie a botezat-o pe tânăra chinezoaică Utto .....
Data: May 23, 2022
Biserica parohiei prahovene Zalhanaua din comuna Mănești a fost sfințită duminică, 22 mai, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în ultimii 13 ani.
Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. La eveniment, delegatul .....
Data: May 23, 2022
Editurile Patriarhiei Române participă în perioada 1-5 iunie 2022 la Salonul Internațional de Carte Bookfest care se va desfăşura în Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.
Oferta de carte include o gamă variată de lucrări de teologie .....
Data: May 24, 2022
Ziua europeană a parcurilor naţionale este sărbătorită în 24 mai, la nivel continental, pentru a apropia oamenii de natură şi pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate, precum şi la importanţa conservării şi gestionării durabile a .....
Data: May 24, 2022
Credincioșii români din Nisa și-au serbat hramul secundar al bisericii sâmbătă, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cu acest prilej, comunitatea a primit vizita Mitropolitului Iosif.
Ierarhul a vizitat șantierul bisericii aflate în construcție, a .....
Data: May 24, 2022
Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei făcut publică miercuri o scrisoare de mulțumire primită de la Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, care apreciază implicarea organizației în sprijinul oferit .....
Data: May 26, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).