Biserica Online: Conținutul paginii de Instagram

Continuăm seria Biserica Online cu prezentarea regulilor de bună practică privind postările şi conţinutul unei pagini parohiale pe Instagram. Este foarte important să acordați atenție acestor norme deoarece au un rol important în misiunea pe care o desfășurați în mediul online.

Cum postăm?

După ce accesați aplicaţia, în partea inferioară există o pictogramă cu semnul plus prin intermediul căreia puteți selecta spre uploadare fişierele din galeria telefonului sau o imagine/gif/clip video pe care o puteți înregistra în acel moment.

Este recomandat să realizați fotografia/clipul video, să o editați şi apoi să o urcați în online. Dacă veți lua acele cadre folosind camera telefonului direct în aplicaţia de Instagram nu veți avea posibilitatea editării materialului.

Când?

Nu există un tipar aplicabil fiecărui cont în parte, ci diferă de la context la context. Într-adevăr există anumite ore la care traficul pe Instagram este crescut, iar acele momente trebuie valorificate.

Pentru a afla orele cu cel mai mare impact recomandăm consultarea statisticilor oferite de aplicație prin transformarea contului într-unul de tip business.

Această funcţie este gratuită şi se activează în câţiva paşi.

Trecerea la un astfel de profil vă ajută să aveți acces gratuit la date precum: conținutul preferat de public, zilele și orele recomandate pentru postări, rata de creștere a profilului etc (despre cum poate fi implementat profilul business am relatat în articolul precedent).

Ce trebuie să conţină o postare?

În mod obligatoriu, fişierul jpg/gif/video pe care doriți să îl urcați pe Instagram trebuie să fie însoţit de: caption – descriere, un element grafic care separă textul de partea inferioară a postării, hashtag-urile şi locaţia.

Fişierul jpg/gif/video

Fie că este imagine sau video, fişierul trebuie să fie calitativ atât din punctul de vedere al rezoluţiei (dimenisunii sale în pixeli), cât şi al conţinutului grafic. Cele două caracteristici sunt esenţiale şi nu pot fi omise. O imagine încadrată corect, având o compoziţie bună, nu aduce rezultate optime dacă rezoluţia este reprobabilă.  Şi invers. Lipsa uneia dintre aceste caracteristici va îndepărta urmăritorii de pe pagină.

Pentru imagini de calitate nu este neapărat necesară achiziţionarea unui aparat foto profesional. Un telefon mobil cu o cameră performantă poate obţine rezultate remarcabile în condiţii de luminozitate bună. Dacă încadrarea este corectă, filtrele şi editările sunt potrivite, conţinutul va fi unul de calitate. Foarte mulţi dintre influenţatorii de pe Instagram folosesc telefoane mobile şi nu aparate foto sofisticate. Au de partea lor avantajul unei mobilităţi sporite.

Pentru editare vă recomandăm unele aplicaţii precum: Snapseed, Phtosohop mobile, LightX.

În ceea ce priveşte compoziţia, este recomandat ca imaginile să aibă o tematică religioasă sau culturală. Dacă nu, este indicat să avem un text potrivit în descriere (caption) care să completeze mesajul din imagine cu o tematică eclesială.

Astfel, pot fi postate:

  • imagini reprezentative din viața comunității parohiale: de la diferite slujbe, activităţi culturale, academice, filantropice etc;
  • citate din Sfânta Scriptură şi de la Sfinții Părinți etc (pentru crearea unor imagini cu citate pot fi de folos următoarele aplicaţii: Canva, Adobe Spark);
  • programul liturgic și cel al evenimentelor religioase/culturale din parohie;
  • invitații la evenimentele din parohie (hram, activități culturale, conferințe etc.)
  • imagini prin care să fie valorificate date importante pentru poporul român și în special pentru comunitatea locală: Ziua Naţională, Ziua Eroilor, Zilele satului/comunei, tradiţii de la sat de Crăciun etc).
  • Imagini însoţite de întrebări care pot oferi posibilitatea interacţiunii cu urmăritorii paginii etc.

În nici un caz contul parohiei nu trebuie să devină contul personal al preotului slujitor. Contul parohiei trebuie să fi un mijloc de misiune şi nu unul prin care se poate provoca sminteală.

Atunci când sunt luate cadre de la slujbă este important să fie făcute cu discreţie în aşa fel încât cei care participă la cultul divin public să nu fie deranjaţi de la rugăciune. Slujbele reprezintă un moment de dialog cu Dumnezeu, iar lipsa discreţiei fotografilor le pot transforma în spectacol, ceea ce este de nedorit.

În următorul articol din această serie vor fi prezentate aspecte referitoare la descrierea postărilor și utilizarea hashtagurilor.

Foto credit: Facebook/Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 245

Id: 68502

Data: Dec 10, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).