Biserica, spitalul spre care sa ne indreptam pentru a primi tamaduire

Credincioşii de toate vârstele, dar şi autorităţile locale şi judeţene l-au aşteptat cu emoţie pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Un grup de copii de la şcoala din satul Poiana Oanţu au intonat imnul pascal "Hristos a înviat!", precum şi alte cântări specifice perioadei Penticostarului. Într-o atmosferă duhovnicească a început slujba de sfinţire a sfântului lăcaş cu hramurile "Sfântul Arhidiacon Ştefan" şi "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", mai întâi la exterior, iar apoi la interior, aşa cum este rânduiala.

"Sper ca pacea pe care am primit-o aici să o duc şi celor de acasă"

Credincioşii au trecut prin sfântul altar şi s-au închinat la sfânta masă. "Am venit cu bucurie la această slujbă de sfinţire, prima din acest an din judeţul Neamţ. Am reuşit să mă închin în sfântul altar şi-I mulţumesc lui Dumnezeu pentru această binecuvântare. Sper ca pacea pe care am primit-o aici să o duc şi celor de acasă", a declarat Maria Fronea, din Piatra Neamţ. Sfânta Liturghie a fost săvârşită, pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş, de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care vorbit despre semnificaţiile pericopei evanghelice şi ale textului din Faptele Sfinţilor Apostoli, lecturate în Duminica a IV-a după Paşti. "Dacă privim cu atenţie în interiorul vieţii noastre, constatăm că avem multe suferinţe. Suferim în primul rând de neiubire, de neiertare, din lipsa rugăciunii, din nepocăinţă, din mândrie sau din ambiţie. Evanghelia de astăzi ne aminteşte că slăbănogul se afla într-un loc numit Vitezda. Conştiinţa Bisericii arată că sfântul lăcaş dintr-o mănăstire sau parohie este Lacul Vitezda, spre care noi, cei prea mult suferinzi de atâtea păcate, suntem chemaţi să ne îndreptăm. Biserica este spitalul spre care noi, oamenii bolnavi de prea multă neiubire, de multă necredinţă, de multă deznădejde, suntem chemaţi să ne îndreptăm spre a primi tămăduire sufletelor noastre. Să-L aşezăm pe Hristos Domnul, izvor de tămăduire, în mijlocul nostru. Să primim şi noi, prin harul Preasfântului Duh şi prin bunăvoinţa Tatălui Ceresc, tămăduire în bolile noastre cele sufleteşti şi trupeşti. Să conştientizăm că Sfânta Liturghie este izvorul şi pacea sufletească de sănătate a duhului, a minţii, a cugetului şi a trupului nostru", a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

"Ostenelile construcţiei s-au terminat, zidirea sufletească continuă"

La final, părintele Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a apreciat faptul că, în ultimii ani, peisajul duhovnicesc de la Bicaz până la Piatra Neamţ a fost împodobit de mai multe biserici care au fost ridicate sau sunt în construcţie. "În această parohie, în urmă cu 12 ani nu era decât o modestă capelă la capătul satului, în gospodăria vrednicului credincios Constantin Radu. Iată că prin râvna celor trei preoţi şi osteneala dreptmăritorilor creştini de aici a luat naştere o nouă biserică. PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a venit de nenumărate ori în această parohie pentru a oferi îndemnurile necesare. Iată că o altă poartă a împărăţiei lui Dumnezeu a primit astăzi binecuvântare deplină prin mâinile Întâistătătorului Bisericii din Moldova", a spus pr. protopop Dumitru Ailincăi. Părintele paroh Costel Gheorghiescu a amintit în continuare câteva dintre cele mai importante momente ale zidirii bisericii parohiale din Poiana Oanţu, iar părintele Cristian Berea, fostul paroh, a mărturisit că evenimentul religios care a avut loc ieri este "bucuria faptului împlinit şi încununarea ostenelii". "Nădăjduim că osteneala şi truda enoriaşilor sau a ctitorilor acestei parohii va fi răsplătită întru slava lui Dumnezeu şi spre a noastră mântuire. În aceste momente de recunoştinţă, aş vrea să amintesc de arhim. Teofil Lefter, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, care, în duh de rugăciune, este alături de noi. Părintele Teofil a fost cel care m-a sprijinit şi m-a încurajat. Ostenelile construcţiei s-au terminat, însă zidirea sufletească continuă", a spus pr. Cristian Berea.

Înalt Preasfinţitul Teofan a acordat randul de iconom părintelui paroh Costel Gheorghiescu şi rangul de sachelar părintelui Cristian Berea şi părintelui Gheorghe Ţăbârnă. Persoanele care s-au remarcat în susţinerea lucrărilor de construcţie au primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţii de vrednicie.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 757

Id: 13737

Data: May 16, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).