Chiar dacă multe facultăți preferă formula de cursuri online, unele oferă și o combinație de laboratoare cu prezență și cursuri la distanță, astfel că s-ar putea ca „bobocii” admiși la studii să se prezinte și fizic la universitățile din Capitală. Le oferim un mini-ghid al locurilor și comunităților din București care i-ar putea interesa.
Sunt repere pentru tinerii care caută prieteni cu aceleași valori, proiecte de voluntariat, sau pur și simplu surse de sprijin și informare. Dacă nu se impun restricții mai mari din motive sanitare, tinerii vor putea exersa comuniunea și voluntariatul în comunitățile și organizațiile menționate mai jos.
Paraclise universitare
Biserica Sfânta Ecaterina
Situată pe strada care poartă numele sfintei, este Paraclisul Universitar al studenților la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București. Clădirea facultății este în imediata apropiere.
Biserica are hramurile Sfânta Ecaterina și Sfântul Grigorie de Nyssa și moaște de la ambii sfinți. Sfânta Liturghie se oficiază zilnic de la 07:30, iar în duminici și sărbători de la ora 08:00.
Website: Parohiasfantaecaterina.ro
Facebook: Parohia Sfânta Ecaterina București
În imediata vecinătate a bisericii, Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) coagulează o comunitate pentru „bobocii” de la Facultatea de Teologie din București.
În colaborare cu profesorii facultății, membrii și voluntarii ASTO susțin scurte prezentări la începutul anului școlar, oferind consiliere și ghidaj tinerilor studenți teologi veniți pentru prima dată la studii în Capitală.
Biserica Sfântul Grigorie Palama
Paraclisul Universităţii „Politehnica” din Bucureşti, cu hramul Sfântul Grigorie Palama, este situat în campusul universitar, lângă intrarea principală, care se face prin Splaiul Unirii (partea de pe malul Râului Dâmbovița).
Sfânta Liturghie este oficiată sâmbăta de la 08:30 și duminica de la 09:30. În construcția bisericii s-a implicat și Asociația Studenților Creștin Ortodocși (ASCOR) din București. Biserica are o copie a Icoanei Maicii Domnului Grabnic-ascultătoare de la Mănăstirea Dohiariu din Sfântul Munte Athos.
Asociația Sf. Grigorie Palama și Centrul de Spiritualitate „Sf. Grigorie Palama” desfășoară în biserică (și nu numai) activități care implică tinerii.
Website: Grigoriepalama.ro
Biserica Sfântul Nicolae-Ghica („Biserica Rusă”)
Cunoscut sub numele de „Biserica Rusă” și având arhitectură specific rusească, Paraclisul Universităţii Bucureşti este vizibil din mijloacele de transport de suprafață care opresc în stația „Universitate”.
Adresa este Str. Ion Ghica nr. 7. Sfânta Liturghie începe sâmbăta la 09:00, iar duminica la 09:30. Hramul principal este Sfântul Nicolae.
Încă anii 1990, biserica a devenit loc de întâlnire pentru membrii ASCOR – București.
Deține un fragment din sfintele moaștele Sfântului Siluan Athonitul, o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev și una a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, făcătoare de minuni.
Website: Paraclisuluniversitar.ro
Facebook: Biserica Sf. Nicolae – Ghica Paraclis Universitar
Biserica Sfântul Dumitru Poștă
Situată pe Strada Franceză nr. 1 colț cu Strada Poştei, nr. 2, biserica deține singura icoană din Bucureşti a Sfântului Iuda Tadeul, ocrotitorul celor deznădăjduiţi. Hramul sfântului locaș este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Biserica are fragmente din moaștele sfinților Haralambie, Antipa – Episcopul Pergamului, Pantelimon și Nicanor.
Utrenia și Sfânta Liturghie încep de la 08:00 duminica, dar se oficiază Sf. Liturghie și marțea de la ora 06:00.
La biserică își desfășoară activitatea Asociația Sfântul Iuda Tadeul, care implică tinerii în numeroase acțiuni de voluntariat, în pricipal cu scop filantropic.
Website: Sfantuldumitruposta.ro
Facebook: Biserica „Sfântul Dumitru-Poştă”, Paraclis Universitar
Asociații studențești
ASCOR București
Înființată în 1990 cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), are azi caracter național, cu filiale în toate centrele universitare din țară.
Prin voluntarii săi, asociația desfășoară atât acțiuni culturale, cât și filantropice: conferințe, proiecții de film, concerte, expoziții, dar și vizite la căminele de bătrâni și concerte de colinde.
Asociația organizează numeroase activități de socializare în parcurile Capitalei și pelerinaje sau tabere pentru membri, voluntari și simpatizați.
Website: ASCOR Bucuresti
Facebook: ASCOR București
Studenți pentru viață
Asociația promovează valoarea și ocrotirea vieții umane începând de la concepție și desfășoară activități de conștientizare, informare și educare cu privire la problematica pro-viață și de sprijin concret pentru mamele singure și femeile în criză de sarcină.
O femeie în criză de sarcină este femeia însărcinată, lipsită de sprijinul partenerului și presată – de cei din jur sau de însăși situația ei economico-socială – să renunțe la sarcină împotriva voinței sale.
Asociația organizează proiecții de film, excursii, târguri și spectacole caritabile cu tematică pro-viață și în beneficiul mamelor singure și al copiilor lor.
Cei interesați să contribuie la organizarea de evenimente cu puternic impact social, pot face parte din echipa Marșului pentru viață și a Crosului pentru viață, evenimente organizate anual cu scopul de a conștientiza societatea cu privire la frumusețea nașterii de copii și valoarea vieții umane.
Marșul pentru viață este o mișcare globală de promoare a dreptului la viață pentru copiii nenăscuți care s-a născut în SUA, imediat după ce în această țară a fost legalizat avortul din orice motiv și în orice stadiu al sarcinii. În România, marșul se organizează în preajma sărbătorii Bunei Vestiri în sute de orașe, încheind astfel luna martie, declarată Luna pentru viață.
Website: Studentipentruviata.ro
Facebook: Studenți pentru viață
Instagram: Studenți pentru viață
Transportul public în București
Metroul rămâne cel mai rapid și eficient mijloc de transport din Capitală. Titlurile de călătorie se procură din orice stație, iar abonamentele la preț redus doar din anumite stații.
Pentru a afla ce mijloace de transport de suprafață poți combina pentru a ajunge la destinație, se poate descărca din Google Play sau App Store aplicația Info Transport București („Info TB”).
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 234
Id: 71525
Data: Oct 8, 2020
Imagine:
Optzeci de clerici şi credincioşi din Protopopiatul Tecuci au donat marţi sânge pentru a veni în sprijinul salvării de vieţi omeneşti.
Donatorii s-au deplasat de la Tecuci la Galaţi, pentru a dona sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină. Dintre aceştia, au .....
Data: Oct 8, 2020
Într-un interviu acordat Radio Trinitas, Părintele Profesor Ștefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, a prezentat contribuția Părintelui Dumitru Stăniloae la teologia și cultura română și universală.
Noutatea și .....
Data: Oct 8, 2020
Adunarea Episcopilor Ortodocşi Canonici din Statele Unite ale Americii (ACOB-US) a declarat anul 2021 Anul .....
Data: Oct 8, 2020
Senatul a aprobat miercuri, ca prim for sesizat, proiectul guvernului de a acorda un ajutor financiar sub formă de
Data: Oct 8, 2020
Părintele Cosmin Brînză, de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași, are în parohie cinci elevi buni la învățătură, pe care vrea să-i susțină cu
Data: Oct 8, 2020
1.700 de copii din județele Prahova, Ialomița, Constanța și Vâlcea care au „ales Şcoala” au fost premiaţi cu tablete.
Proiectul „Alege Școala!” este implementat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română.
Tabletele reprezintă premiile .....
Data: Oct 8, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).