Caștigătorii concursului de recitare „Trasee eminesciene” au fost premiați la Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna a găzduit sambăta trecută festivitatea de premiere a concursului de recitare „Trasee eminesciene”, care a reunit tineri concurenți din Cernăuți, Chișinău și Suceava.

Evenimentul a inceput cu o slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu, la 135 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

„Concursul acesta atinge ceea ce Mihai Eminescu și-a propus intotdeauna, anume unitatea culturală a poporului roman”, a spus, după slujbă, Arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și membru al obștii.

Ințelegand gandul lui Dumnezeu, Mihai Eminescu a avut ințelegerea că unitatea culturală ține de noi, a explicat Arhim. Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna sambătă, 15 iunie 2024, cand s-au implinit 135 de ani de la mutarea poetului la cele veșnice. Foto: Mănăstirea Putna

„Prin sinceritatea lui, ințelegand gandul lui Dumnezeu, Mihai Eminescu a avut ințelegerea că, dacă unitatea politică nu ține numai de noi, unitatea culturală ține de noi și e sarcina tuturor romanilor”, a explicat părintele exarh cultural.

In continuare, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a depus o jerbă de flori la statuia lui Mihai Eminescu din incinta mănăstirii.

Oficialul a descris concursul ca pe „o implicare, o efervescență in a vorbi despre nemurire” și nu a ascuns faptul că organizarea lui anuală continuă să fie o provocare pentru Centrul Cultural „Bucovina” al Consiliului Județean Suceava.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava a participat sambătă, 15 iunie 2024, la festivitatea de premiere a Concursului de recitare „Trasee eminesciene”. Foto: Mănăstirea Putna

Caștigătorii au fost prezentați de Ioan Manole de la Centrul Cultural „Bucovina” și de Viorica Petrovici, președinta juriului.

A urmat un recital al grupului „Dor” din comuna Moara, care a inclus „Balada” lui Ciprian Porumbescu, după care caștigătorii au recitat fragmente din poeziile cu care au participat la concurs.

„Neamul există in istorie, rezistă in istorie, doar dacă are o limbă; iar in limba romană, Eminescu este coloana vertebrală”, a spus Ioan Manole.

Concursul de recitare „Trasee eminesciene” reunește anual tineri din Basarabia, Bucovina de Nord și Bucovina de Sud. Foto: Mănăstirea Putna

La final, elevii de la Cernăuți, coordonați de Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Romană din Ucraina, și cei din Chișinău, coordonați de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport – Chișinău, au vizitat muzeul mănăstirii.

Concursul de recitare „Trasee eminesciene” este dedicat exclusiv liricii poetului Mihai Eminescu și a ajuns anul acesta la a zecea ediție.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 99

Id: 81270

Data: Jun 20, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).