Odată cu venirea unui nou an, Mitropolitul Teofan a atras atenția că urmarea căilor noi din lume nu este întotdeauna benefică, ci căile vechi, „căile celor de demult”, aduc odihnă sufletească.
Mitropolitul și-a bazat afirmația pe un text al profetului Ieremia: „Aşa zice Domnul: «Opriţi-vă de la căile voastre! Priviţi şi întrebaţi de căile celor de demult; de calea cea bună şi mergeţi pe dânsa şi veţi afla odihnă sufletelor voastre»”. (Ieremia 6:16).
Ierarhul a identificat în societatea actuală trei mari tendințe sau căi noi, diferite de ale celor dinaintea noastră:
Calea necredinței, a îndepărtării de Dumnezeu
„Tot mai mulți oameni se îndreaptă spre alte căi decât calea lui Dumnezeu, decât drumul credinței – aceasta este o cale nouă necunoscută cu certitudine de bunii și străbunii noștri care aveau calea credinței”, a semnalat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Calea păcatului trupesc
„A doua cale, iarăși destul de nouă, în care se înscriu tot mai mulți oameni este calea păcatului trupesc arătat în diferite chipuri: înșelarea soțului sau a soției, divorțurile, avortul tot mai des întâlnit, pornografia care cuprinde tot mai multe suflete, calea numită a păcatelor contra firii”.
„Este a doua cale pe care, într-o asemenea intensitate, cei de demult, părinții noștri n-au cunoscut-o”.
Calea înstrăinării de neam
„O a treia cale, de asemenea nouă, este calea înstrăinării de neam, de rădăcinile lui, rușinea de a fi român manifestată tot mai adesea, plecările înafară care nu se mai termină. O dezrădăcinare continuă”.
Pentru ca perioada în care am intrat să fie „un an bine plăcut Domnului” IPS Teofan a spus că trebuie să ne întoarcem la „căile celor de demult”, adică inversul celor trei de mai sus. Să-l urmăm pe Dumnezeu, „Calea, Adevărul și Viața”, să urmăm calea familiei și a neamului nostru.
Căile amintite trec întotdeauna prin fratele de lângă noi, a precizat ierarhul. „Fratele nostru este viața noastră sau moartea noastră. Este raiul sau iadul nostru”.
„Normalitatea unei vieți rezidă în capacitatea de a gestiona relația cu cei de lângă noi, membrii familiilor proprii, colegii de la locul de muncă, superiorii care ne coordonează, relația cu cei așezați nouă sub oblăduire”.
În loc de concluzie a cuvântului rostit în noaptea dintre ani, Mitropolitul Teofan a citat cuvintele Părintelui Teofil cel orb de la Sâmbăta de Sus: „Să-l odihnești întotdeauna pe cel de lângă tine! (…) Pe tot omul cu care te întâlnești în fiecare zi să-l socotești trimisul lui Dumnezeu pentru tine”.
Foto: captură video Doxologia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 356
Id: 68738
Data: Jan 2, 2020
Imagine:
Sfântul Serafim de Sarov a fost cinstit joi la biserica „Sf. Nicolae” – Tabacu, singura biserică din Capitală unde se află un fragment din moaştele .....
Data: Jan 2, 2020
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2020 Anul internaţional al sănătăţii plantelor (IYPH), prin intermediul rezoluţiei adoptate în 20 decembrie 2018, notează site-ul ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Scopul .....
Data: Jan 2, 2020
Arhiepiscopul Casian a prezentat miercuri, 1 ianuarie 2020, primele propuneri de proiecte și programe ale Eparhiei Dunării de Jos dedicate Anului omagial 2020.
Anul 2020 a fost proclamat „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al .....
Data: Jan 2, 2020
Data: Jan 2, 2020
Pe 1 ianuarie 2020, la Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.
Cu această ocazie, anul 2020
Data: Jan 2, 2020
Vizitarea muzeelor aflate în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române Iași este gratuită în prima duminică din fiecare lună, informează .....
Data: Jan 3, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Biblia in istorie - Vindecarea slugii sutasului - Pr Petru Moga
Pr Vasile Sorin Dobre - Purtarea crucii celuilalt - ASCOR Cluj - p3
Pr Serafim Pantea - Manastirea Golia Iasi - Charisma si Harisme in Biserica - 5-12-2013 - p1
Ieroschimonahul Nil Dorobantu - Nebun intru Hristos si flacara vie a monahismului sec XX
Pr Constantin Sturzu - vindecarea slugii sutasului - 01 iul 2012
Arhim Nichifor Horia - Duminica a 4 a dupa Rusalii - Vindecarea slugii sutasului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).