Campania „Adevărul despre Mitropolia Basarabiei – trei decenii de la reactivare” la TVR Moldova a dedicat un episod Cimitirului Eroilor de la Ţiganca, Republica Moldova, și mănăstirii care se construiește în vecinătatea lui.
La Ţiganca este cimitirul de onoare al eroilor români care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupație sovietică (1941).
În cimitir au fost înhumaţi peste o mie de eroi români din cei 22.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi în Bătălia de la Capul de Pod Ţiganca. A fost una dintre cele mai crâncene lupte.
Vasile Burduja, parohul Bisericii „Toţi Sfinţii Români” dintr-o localitate vecină, Cania, a povestit pentru TVR Moldova că, după 1944, când zona a fost ocupată din nou de sovietici, „toate crucile au fost devastate, o parte au fost aruncate în Prut, iar majoritatea au fost folosite la temelia bazei de achiziţionare a cerealeleor de la Cania”.
Pe locul cimitirului s-au construit ferme zootehnice, iar cimitirul de la Ţiganca a zăcut în paragină şi uitare.
Abia în 2005, după lungi demersuri, a fost iniţiat proiectul de reconstrucţie a Cimitirului de Onoare Românesc de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din România.
Au fost reamenajate cele nouă gropi comune, s-au ridicat 142 de cruci şi 11 plăci din marmură pe care sunt scrise numele ostaşilor români. Părintele Vasile Burduja a fost implicat în acțiunea de reamenajare a cimitirului. El povestește că la reinaugurarea din 2006 au participat peste 3.000 de basarabeni, cărora li s-a alăturat Regele Mihai I.
„N-am mai călcat pe acest pământ de la 1941. Acest eveniment îmi răscoleşte sufletul”, a spus atunci Majestatea Sa.
Slujba de pomenire a fost oficiată atunci de un sobor de preoţi, condus de Mitropolitul Basarabiei, Î.P.S. Petru şi Episcopul Dunării de Jos, P.S. Casian.
În mai 2014 au mai fost aduse şi înhumate osemintele altor 81 de ostaşi, originari din Ştefan-Vodă şi Râşcani. Osemintele lor au stat 10 ani într-un hangar din Chişinău, povesteşte preotul Vasile Burduja.
Acum, în cimitirul de onoare de la Ţiganca, sunt înhumaţi 1101 ostaşi români. În fiecare an, de ziua Înălţării Domnului, în care se marchează şi Ziua Eroilor, la cimitir au loc procesiuni speciale de pomenire a eroilor români jertfiţi în anul 1941.
Viaţa duhovnicească de la Țiganca a început să se anime în 2018, la inițiativa Preasfinţitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Locul devine din ce în ce mai cunoscut şi vizitat de credincioşi. S-a format deja şi o frumoasă comunitate care participă la viaţa mănăstirii.
„E o lucrare frumoasă, o provocare pentru noi toţi şi nădăjduim că Dumnezeu ne va ajuta să ducem la bun sfârşit această lucrare pentru că o mănăstire presupune multă smerenie, multă dragoste şi mai ales, multă jertfă”, a declarat părintele episcop.
„Preasfinţitul părinte Veniamin şi noi deasemenea, ne dorim ca această mănăstire să fie o candelă vie, o candelă nestinsă atât pentru pentru eroii martiri care s-au jertfit aici, cât şi pentru credincioșii din această zonă”, a adăugat și Părintele Ieromonah Serafim Codați, egumenul sfântului așezământ.
La mănăstire se va construi un paraclis, muzeu, ateliere, sală de conferinţe, bibliotecă şi alte dependinţe.
Anul trecut, TVR Moldova şi Radio România Chişinău, în parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare pentru România, Asociaţia Tighina, Asociaţia Europeană de Strategii Politice „Nicolae Costin”, au lansat campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Ţiganca.
Donează
Beneficiar: Mănăstirea Eroilor Români cu hramul „Înălţarea Domnului”
Cod fiscal: 1016620006909
Banca: BC Moldova Agroindbank S.A., sucursala Cantemir
Cod swift: AGRNMD2X712
Cont MDL (Cod IBAN): MD16AG000000022514123505
Cont RON (Cod IBAN): MD59AG000000022514123507
Vezi și:
- Va fi construită o mănăstire în memoria eroilor români înhumaţi la Țiganca
- Campanie TVR Moldova: Adevărul despre Mitropolia Basarabiei – trei decenii de la reactivare
- Drama Mitropoliei Basarabiei în perioada ocupației sovietice, prezentată de TVR Moldova
Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 286
Id: 76310
Data: Feb 23, 2022
Imagine:
În anul 2021, Episcopia Huşilor a venit în întâmpinarea tinerilor din eparhie cu programe de burse, întâlniri educaţionale şi tabere rurale.
Proiectele respective au fost consemnate în
Data: Feb 23, 2022
Sfântul Paisie Velicikovski de la Neamț va fi proclamat anul acesta ocrotitor spiritual pentru Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română.
Inițiativa aparține
Data: Feb 23, 2022
Vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina a fost comemorat marți, la Mănăstirea Radu Vodă, locul unde este înmormântat, cu prilejul împlinirii a 121 de ani de la naștere. Slujba de pomenire a fost oficiată de Arhim. Nectarie Șofelea, starețul așezământului monahal din .....
Data: Feb 23, 2022
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a făcut joi, 24 februarie 2022, un apel la încetarea războiului în Ucraina şi rugăciune pentru pace.
Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte instituții importante din România și .....
Data: Feb 24, 2022
În data de 1 martie 2021 se deschid pre-înscrierile la Extensia de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
Perioada de trimitere a dosarelor electronice se va încheia în data de 22 mai 2022.
„Se pot înscrie absolvenții de liceu .....
Data: Feb 24, 2022
Membrii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) s-au întâlnit duminică, 20 februarie, cu persoanele nevăzătoare de la Asociația Nevăzătorilor Suceava. În cadrul .....
Data: Feb 24, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).