Misiunea trebuie să vizeze zidirea trupului lui Hristos, altfel ea devine o contramărturie creștină, a explicat Pr. Mihai Himcinschi în cadrul simpozionului internaţional organizat de Facultatea de Teologie din Alba Iulia în perioada 17-18 mai. Întâlnirea academică a fost dedicată pastoraţiei şi misiunii în diaspora.
Părintele prof. Himcinschi a subliniat că Sfânta Scriptură rămâne fundamentul dialogului misionar, fiind una din formele în care se păstrează revelația lui Dumnezeu. În viziunea părintelui decan, prozelitismul și atitudinea prozelitistă sunt o contramărturie.
„Biserica trebuie să se afle în prietenie și dialog cu celelalte Biserici. Ea trebuie să caute pacea și fraternitatea. Orice dezbinare în Biserică este o negare a firii Bisericii”.
Cea de-a XX-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) s-a desfăşurat în mediul online din cauza restricţiilor impuse de pandemie.
În deschiderea simpozionului, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de Te-Deum în paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, informează diac. Răzvan Brudiu, lector la instituţia de teologie menţionată.
În cuvântul de bun venit, ierarhul a subliniat că este important ca românii noștri, clerici și mireni, din afara României, să păstreze legături spirituale și culturale cu Patriarhia Română, să fie mândri de țara de origine.
Cuvântul părintelui profesor Viorel Ioniță (Geneva, Elveția) a făcut referire la diaspora ortodoxă la nivel panortodox și implicaţiile ei misionare. În discursul său, părintele a amintit documentul din Creta (2016) despre Diaspora Ortodoxă și despre Regulamentul de Funcționare a Adunărilor Episcopale în Diaspora.
Căsătoriile mixte
Profesorul Hristea Filiótis Vlahávas (Universitatea „Aristotel” din Tesalonic, Grecia) a prezentat tema căsătoriilor mixte (între ortodocși și ne-ortodocși, pe de o parte, şi dintre ortodocși şi ne-creștini). Autorul a amintit despre diversitatea etnico-culturală în care Biserica Ortodoxă îşi desfăşoară activitatea în lume la ora actuală, motivând astfel de ce Biserica a aplicat şi continuă să aplice principiile iconomiei şi acriviei canonice faţă de căsătoriile mixte într-o manieră neunitară mai drastică sau mai lejeră.
Provocarea lingvistică
Părintele profesor Doru Costache (Colegiul Teologic din Sydney, Australia) a vorbit despre provocarea lingvistică în diaspora.
Tendința legitimă de a transforma parohiile ortodoxe în enclave lingvistice este de înțeles până la un punct, a precizat părintele, însă, trebuie să învățăm să le vorbim celorlalți pe limba lor și astfel să dăm mărturie despre românism și Ortodoxie, despre bunul simț care ne caracterizează.
Părintele Ioan Cozma (Institutul Pontifical Oriental, Roma) împreună cu Maria Chiara Giorda (Universitatea Roma Tre) au prezentat un material despre strategiile și dinamicile de constituire și funcționare a comunităților ortodoxe românești în Italia, evidenţiind că statisticile indică aproximativ 5 milioane de emigranți, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind ortodocși.
De asemenea, au menționat faptul că nu există, până la ora actuală, o cercetare exactă privind numărul exact al ortodocșilor români în Italia. Se presupune că ar fi aproximativ 1 milion de rezidenți. Ca număr de membri ortodocșii, românii se află pe locul 3, după romano-catolici și musulmani.
Simpozionul ISSTA se încadrează în seria de manifestări științifice ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și se înscrie în tematica anului 2021, declarat de Patriarhia Română ca An Omagial al pastorației românilor din afara României.
Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 307
Id: 73619
Data: May 19, 2021
Imagine:
Mironosiţele zilelor noastre sunt mamele credincioase, bunicile și femeile evlavioase care au oferit copiilor educaţie creştină, a spus Episcopul Sofronie în predica rostită duminică la Parohiei Sfântul Apostol Andrei din Oradea. „Datorită lor Biserica a rămas vie, .....
Data: May 19, 2021
Familiile române de la două parohii din diaspora au serbat Duminica Familiilor Creștine prin activități cu copiii și o cununie realizată în cadrul Sfintei Liturghii din Duminica Femeilor Mironosițe.
Printr-un proiect finanțat din surse de dezvoltare județeană, la Micherechi, Ungaria, se amenajează o creșă pentru cel puțin 14 copii. Episcopul Siluan al Ungariei a sfințit miercuri locul pe care se va construi noua clădire. În localitate trăiește una dintre cele mai importante .....
Data: May 20, 2021
Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul, Copou – Iaşi, organizează cursuri gratuite de muzică psaltică. Şcoala parohială dedicată cântării bizantine îşi va deschide porţile în data de 4 iunie.
Părintele paroh Dragoş .....
Data: May 20, 2021
Studenții și personalul Academiei de Poliție din Capitală s-au alăturat săptămâna aceasta noii ediții a campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viață!”. Peste 150 de studenți și angajați au donat deja sânge, urmând ca numărul lor să ajungă la 600.
.....Data: May 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).