Carte nou lansată la Academia Romană, cu participarea Patriarhului Daniel

La Academia Romană a fost lansat miercuri volumul al II-lea al lucrării „Istoria Bibliotecii Academiei Romane 1886-1918”.

Intalnirea culturală s-a desfăşurat miercuri in Aula Academiei Romane, in prezenţa şi cu participarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

La eveniment, Patriarhul Romaniei a rostit un cuvant in care a precizat că proiectul editorial insumează aproximativ 2.000 de pagini şi „pune in lumină atat bogatul patrimoniu de spiritualitate, cultură, istorie şi artă romanească tezaurizat de către Biblioteca Academiei Romane, cat şi eforturile considerabile depuse in decursul acestei etape, de la 1886 la 1918, de către ostenitorii Bibliotecii, sub indrumarea harnicului şi devotatului director Ioan Bianu (1856-1935), in slujba nobilului deziderat de a aduna, organiza şi conserva intr-o mare bibliotecă intregul fond național de manuscrise şi tipărituri”.

Patriarhul Romaniei a punctat şi contribuţia adusă la fondul de carte al instituţiei, care face obiectul cercetării, de Bibliotecile lăsate moștenire de Episcopul Dionisie Romano al Buzăului (1806-1873), de Episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului (1832-1892), de Episcopul Ghenadie Enăceanu al Ramnicului (†1898), de Mitropolitul Iosif Naniescu al Moldovei (1818-1902), de Mitropolitul Partenie Clinceni al Moldovei şi Sucevei (†1908), dar şi de alți ierarhi şi preoți ortodocşi.

Cuvantul integral al Preafericirii Sale este disponibil aici.

In alocuţiunea sa, Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Romane, a subliniat importanţa Bibliotecii Academiei Romane.

„Un eveniment editorial este intotdeauna important, pentru că o carte rămane pentru eternitate, această eternitate aşa cum o pricepem noi oamenii. După părerea multor specialişti, Romania a avut un singur proiect de ţară pe care l-a dus la indeplinire: cel formulat la 1848 şi dus la indeplinire pe etape. Biblioteca Academiei Romane a fost martoră a acestui extraordinar proiect, mai precis, martora finalizării lui dacă ne referim la cuprinsă in aceste voluminoase cărţi şi prin cercetătorii şi cititorii ei a reuşit să imprime acel har necesar, acea energie a comunităţii pentru ca ţara să se implinească in 1918”.

„Biblioteca nu cuprinde numai o istorie intreagă, ci şi o experienţă de viaţă. Această experienţă de viaţă e tot mai puţin cercetată astăzi. Cititorii nu mai sunt ca odinioară, pentru că au alte mijloace de informare, dar vreau să-i asigur mai ales pe cei tineri că ceea ce cuprinde Biblioteca Academiei Romane este, aş putea spune, din multe puncte de vedere, unic in lume. Avem, intr-adevăr, unicate. Ele nu se află pe internet, ci trebuie cercetate intai in aceste volume. Biblioteca Academiei Romane este cel mai important tezaur al culturii romaneşti”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Profesorul Nicolae Noica, Directorul General al Bibliotecii Academiei Romane şi Membru de onoare al Academiei Romane, care este iniţiatorul şi coordonatorul volumului, a vorbit despre valoarea demersului editorial.

„Am considerat ca după primul volum, in care am găsit enorm de multe documente, să tratăm perioada 1886-1918. De această dată, materialul a fost atat de mult, incat a trebuit să scoatem trei cărți sau tomuri, urmand ca in perioada următoare să scoatem materiale și pentru celelalte perioade. Am considerat că avem datoria de a prezenta ceea ce se găsește in Biblioteca Academiei pentru că aici există un tezaur extraordinar de documente. Așa cum am prezentat succint și in Aula Academiei, avem manuscrise, monede, gravuri, stampe, fotografii, lucruri de o valoare excepțională”.

„Determinarea noastră, incă de anul trecut, a fost aceea de a evidenția donatorii, pe cei care au creat această bibliotecă de-a lungul timpului. Pe unul din pereții de expoziție ai bibliotecii avem 60 de tablouri ale donatorilor, oameni care au oferit din ce au avut. Au fost oameni care aveau posibilități financiare, dar care au știut să folosească aceste sume de bani și pentru poporul de unde au căpătat tot ce aveau”.

„Cred că această acțiune este benefică in primul rand pentru generațiile care citesc la ora actuală și, mai ales, pentru tineri. Cititul este un lucru extraordinar de important. Suntem mulțumiți că publicarea acestor volume a fost apreciată de toată lumea”, a afirmat Prof. Nicolae Noica.

Primul volum al lucrării a fost lansat anul trecut in ziua de 6 octombrie.

Biblioteca Academiei Romane a fost inființată la 6 august 1867.

Mai multe imagini in Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 144

Id: 79398

Data: Oct 18, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).