La o primă vedere, catapeteasma pare a fi un zid pe care se află mai multe icoane, însă Patriarhul Daniel a prezentat sâmbătă mai multe semnificaţii ale iconostasului prezent în toate bisericile ortodoxe şi a evidenţiat că reprezintă o „evanghelie pictată” sau „un ecran prin care noi privim spre Împărăţia Cerurilor”.
Explicaţiile au fost oferite de Părintele Patriarh Daniel cu prilejul sfinţirii catapetesmei restaurate de la biserica parohiei Militari 1, aflată în Sectorul 6 al Capitalei, care şi-a serbat al doilea hram în cinstea Sfântului Grigorie Teologul.
Parte integrantă a bisericii, iconostasul sau catapeteasma se află între altar şi naos. Sfinţii Părinţi l-au asemănat cu hotarul dintre două lumi: cea divină şi cea umană, cea veşnică şi cea trecătoare.
După slujba de sfinţire, Preafericirea Sa a vorbit despre catapeteasma pe care a asemănat-o cu Sfânta Scriptură, numind-o „Evanghelie pictată” şi a explicat că reprezintă un mijloc important de misiune, de transmitere a cuvântului mântuitor.
„Atunci când privim la icoane avem trăirea ca şi când citim în Sfintele Scripturi. (…) Ceea ce se spune în Sfânta Evanghelie pentru urechi, se spune în icoane pentru vedere (…) Toată teologia, toată Evanghelia este concentrată în simbol sub formă vizuală, ca ceea ce auzim noi cu urechile să vedem şi cu ochii”, a spus Preafericirea Sa.
Iconostasul semnifică unirea prin iubire a cerului cu pământul
– Sf. Simeon al Tesalonicului
Părintele Patriarh a precizat că iconostasul este, de fapt, o „formă vizuală concentrată a Împărăţiei lui Dumnezeu” şi a vorbit despre icoanele aflate lângă uşile Împărăteşti în care este pictat Mântuitorul Iisus Hristos: Maica Domnului cu pruncul şi Hristos ca Împărat sau Arhiereu.
El a explicat că aceste două icoane reprezintă cele două veniri ale Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ, „prima smerită, iar a doua întru slavă” şi că „între aceste două veniri se desfăşoară viaţa Bisericii”.
„Când ne uităm la iconostas vedem Împărăţia lui Dumnezeu venind spre noi ca noi să înaintăm spre Împărăţia Cerurilor”, a spus Patriarhul Daniel.
Pentru a explica mai bine sensul catapetesmei, Preafericirea Sa a asemănat-o cu un mijloc de comunicare. „Catapeteasma nu este un zid care desparte altarul de nasos, ci este un ecran, o icoană mare formată din icoane mai mici ca nişte ferestre prin care noi privim încă din lumea aceasta spre Împărăţia Cerurilor”.
Aproximativ 10.000 de ieşeni au celebrat vineri 161 ani de la Unirea Principatelor. La evenimentele din Piaţa Unirii au participat oficialităţi centrale și locale, ambasadori, oameni de cultură, reprezentanţi ai Bisericii etc.
Anul acesta, printre oficialităţi s-au .....
Data: Jan 25, 2020
În Duminica a 32-a după Rusalii, 26 ianuarie 2020, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la slujba Sfintei .....
Data: Jan 25, 2020
Pentru prima dată în istoria Statelor Unite ale Americii, anul acesta un preşedine în funcţie a luat parte la Marşul pentru viaţa de la Washington.
Donald Trump s-a alăturat sutelor de mii de participanţi, mai ales tineri, care au defilat vineri în capitala .....
Data: Jan 25, 2020
La Paraclisul Mitropolitan Sf. Ioan Teologul din Chișinău a fost oficiată vineri o slujbă de Te Deum cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859).
La slujba prezidată de părintele Victor Ghimpu, consilier .....
Data: Jan 25, 2020
„O voce importantă a Ortodoxiei românești”, aşa a fost numit Mitropolitul Teofan în Laudatio la primirea titlului de Cetăţean de onoare al Judeţului Iaşi.
Distincţia i-a fost acordată vineri în cadrul evenimentului „24 ianuarie, Vrerea Nației Române”, desfășurat la .....
Data: Jan 26, 2020
Mulţi dintre noi ne asemănăm cu Zaheu, a spus Episcopul Timotei Prahoveanul în cuvântul duminical rostit la Mănăstirea Radu Vodă, evidenţiind în special dorul după Dumnezeu şi necesitatea pocăinţei pe care le avem în comun cu vameşul din Evanghelie.
Starea de dor pe care noi o simţim .....
Data: Jan 26, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).