De o valoare inestimabilă, Catedrala Națională este cel mai important proiect dedicat eroilor țării și simbolul întregii Ortodoxii românești. Trecând dincolo de valoarea simbolică, să privim obiectiv la costurile financiare.
Comparând catedrala noastră cu proiecte asemănătoare ale altor țări și dacă luăm în considerare amploarea, calitatea, garanția în timp și chiar estimările inițiale, ajungem la concluzia că nu este un proiect scump, ci dimpotrivă.
Catedrala Națională inclusiv spațiile tehnice adiacente, spațiile liturgice exterioare, dar și mozaicul altarului, au costat cu aproximativ 20 de milioane de euro mai puțin decât va costa doar acoperișul Catedralei Notre Dame din Paris. Alte comparații pot fi făcute cu:
- Templul penticostal din Sao Paolo, Brazilia care a costat 300 milioane USD.
- Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, reconstruită în 1997 cu 250 milioane dolari.
- Basilica Sfântul Petru din Roma care valorează 5.4 miliarde USD.
- Marea Moschee din Mecca cu o valoare totală de 100 miliarde dolari.
Doar costul clădirii Catedralei Naționale a fost estimat în anul 2010 la 118 milioane de euro, până în prezent însă au fost cheltuiți doar 105.675.115 euro. Au fost investiți mai puțini bani decât se estima, lucru aproape niciodată întâlnit, mai ales dacă avem în vedere durata de 10 ani a șantierului, creșterea cursului euro și a prețurilor la materialele de construcții.
Un alt exemplu pot fi ferestrele. Dimensiunille mari și razele de curbură ale celor 396 de ferestre au fost o provocare de netrecut pentru orice producător din România și s-a apelat la unul din Belgia.
Fereastra de pe peretele de apus, de 90 metri pătrați, a costat 191.543 euro. Poate părea o sumă mare, însă nu este așa. Fereastra de 100 de metri pătrați a Catedralei din Colgne a costat 370.000 de euro.
Deși costurile sunt mult mai mici comparativ cu cele ale altor edificii asemănătoare, Catedrala Națională este cu adevărat o minune arhitecturală contemporană.
Catedrala Națională a fost construită pentru a dăinui mii de ani. Au fost alese cele mai bune materiale, cei mai buni producători, cei mai performanți constructori – în funcție de specificul fiecărei etape.
Acestea este motivul pentru care Patriarhia Română a funcționat ca un antreprenor general: amploarea și valoarea în sine a proiectului, precum și nevoia de a avea o perspectivă de ansamblu asupra întregului proces, mai ales pentru că au fost realizate concomitent lucrări la diferite componente.
- 120 metri înălțime, 120 metri lungime, 67 metri lățime.
- 35.000 de tone de armătură, 145.000 metri cubi de beton.
- Volum: 595.000 metri cubi.
- Capacitate totală – interior, spații liturgice exterioare, terasa din jurul Catedralei: 43.000 persoane.
- O medie de 400 muncitori zilnic, din 2011 până în prezent.
Vezi toate aceste informații prezentate grafic într-un clip video realizat de Trinitas TV:
Foto: Trinitas TV
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 297
Id: 75012
Data: Oct 8, 2021
Imagine:
Actualul episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a transmis „crâmpeie de gând” la „marea trecere” a Preasfințitului Vasile Flueraș, care a adormit în Domnul vineri la vârsta de 72 de ani.
Într-un mesaj transmis Agenției de Știri Basilica, .....
Data: Oct 8, 2021
„A fost cunoscut ca un ierarh jertfelnic, iubitor, altruist. Nu a știut spune niciodată nu. Toți necăjiții, toți bolnavii, toți cei ce aveau probleme, găseau ușa deschisă la Preasfințitul Vasile Someșanul. Ba, mai mult, alerga din zori și până-n noapte oriunde era solicitat”, a .....
Data: Oct 8, 2021
Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos i-a binecuvântat vineri pe militarii aflați la programul de instruire inițială din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Garnizoana Galaţi, care au depus jurământul militar.
în prezența militarilor, a oficialităților .....
Data: Oct 9, 2021
Romfilatelia a emis, de-a lungul timpului, mai multe emisiuni filatelice cu subiect religios. Pe timbrele româneşti au fost prezentate biserici emblematice pentru Ortodoxia românească, sfinţi care au au avut un rol important în cultura şi spiritualitatea poporului român, dar şi .....
Data: Oct 9, 2021
Trupul neînsuflețit al Preasfințitului Părinte Vasile a fost depus sâmbătă în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde credincioșii au început să meargă să își ia rămas bun.
Înainte de a fi depus în catedrală, trupul ierarhului a fost întâmpinat la Reşedinţa .....
Data: Oct 9, 2021
La vestea trecerii din această viață a Preasfințitului Părinte Vasile, tinerii din ASCOR Cluj-Napoca au transmis un
Data: Oct 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).