Ce a adus Moldova in dar bisericii Sfantului Ștefan cel Mare din Viena

La biserica închinată Sfântului Ștefan cel Mare din Viena s-a încheiat o etapă dificilă a lucrărilor: tencuirea exterioară în vederea aplicării picturii în frescă, după modelul bisericilor din Bucovina. Nu ar fi fost posibil fără două daruri importante venite din Moldova sfântului domnitor: priceperea meșterilor români și nisipul de Gura Humorului.

Biserica recent construită la Viena va fi pictată în frescă atât în exterior, cât și la interior, urmând să devină un Voroneț vienez. În acest scop, era nevoie de două straturi de tencuială specială: fresca neagră, primul strat, și fresca albă, peste care se realizează  pictura. Dacă fresca neagră nu este bine executată, nu se poate picta.

Pentru executanții austrieci, a fost o provocare, astfel că românii din Viena au apelat la meșterii din țară. Maistrul Petru Luca din Iași a abandonat mai multe șantiere și a venit să coordoneze lucrările de la noua biserică a românilor din Viena.

În jurul maistrului Petru Luca s-a strâns o echipă formată din oameni de caracter și bine ancorați în credință, membri ai comunității parohiale. Aceștia au reușit să pregătească exteriorul bisericii pentru pictura în frescă.

Parohia a anunțat că i-a inclus între marii ctitori ai bisericii. „A fost o lucrare grea, deoarece foarte rar se mai realizează în zilele noastre și foarte puțini meșteri mai cunosc secretele acestei tehnici de tencuială formată doar din var și nisip, fără apă, fără ciment sau altceva adăugat în ea”, scrie pe pagina de Facebook a parohiei.

Pentru această lucrare, o familie din Bucovina a dăruit și transportat la Viena 120 de tone de nisip din Gura Humorului, la calitatea dorită de maistrul Petru Luca, dar și ca o legătură de suflet cu pământul țării, mai ales că Părintele Emanuel Nuțu, parohul bisericii vieneze, este originar din Gura Humorului.

Alți sprijinitori au ajutat la descărcarea materialelor, au furnizat schelele sau au hrănit lucrătorii.

Lucrările continuă cu tencuirea interiorului bisericii.

Așa va arăta fresca exterioară la finalizarea proiectului: românii au vrut să aducă România la Viena. Foto credit: Biserica Sfântul Ștefan cel Mare din Viena

Mulțumindu-le tuturor sprijinitorilor și donatorilor, reprezentanții parohiei au scris pe Facebook: „Este o minune ca, în asemenea timpuri, să mergem mai departe cu lucrările, dar acest lucru dovedește voința și ajutorul divin și iubirea dumneavoastră jertfelnică. Dumnezeu să răsplătească fiecăruia!”

Biserica Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare este cea de a treia ridicată de români la Viena. Lângă ea, prin implicarea părintelui paroh și cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 al Vienei, a fost construit și un bloc de locuinţe pentru 47 de familii de români.

Pentru donații

Rumänisch-Orthodoxe Kirchengemeinde in Österreich

Bank Austria
AT101200010014231202
BIC: BKAUATWW
Verwendungszweck: Kirchenbau

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).