Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a sfințit duminică cea mai veche casă din Câmpina, transformată în muzeu de Parohia „Sf. Nicolae” din localitate. Casa datează din secolul al XVIII-lea și a fost construită de al doilea mare ctitor al Mănăstirii Sinaia, Monahul Damaschin – Schimonahul Dionisie, un român vlah originar din actuala regiune Epir, în Grecia.
Ziua a început cu sfințirea muzeului parohial și a continuat cu Sfânta Liturghie, ambele oficiate de părintele episcop-vicar patriarhal. I-au fost alături Părintele Grigore Melnic, Protopop de Câmpina, Părintele Grigore-Alexandru Meșteroaie, Parohul Bisericii „Sf. Nicolae – Câmpina”, Părintele Petru Moga, preot pensionar îmbisericit al aceleiași parohii, și alți clerici locali.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre importanța sinoadelor bisericești și despre dreapta credință: „Începutul mântuirii este credința, și nu orice fel de credință este mântuitoare. Degeaba va aduce cineva o închipuire a credinței care este dulce ca mierea, dar în ea amestecă și puțină otravă. Aceasta este propunerea de credință a unora care s-au rupt de duhul Bisericii, de duhul Apostolilor și al Sfinților Părinți”.
„Credința noastră nu este inventată de oameni, ci ne-a fost dăruită prin descoperire dumnezeiască, prin Hristos, Care ne-a dat și cheia înțelesului Scripturilor, care se citesc și se tâlcuiesc în Biserică, pentru ca toți să fim în unitate, după cum Tatăl, Fiul și Duhul sunt în unire. Unirea este cea mai importantă în credința noastră, de aici și preocuparea Bisericii pentru acuratețea credinței”, a mai spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar patriarhal a adresat un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel tuturor celor care s-au implicat și au contribuit la buna desfășurare a activității parohiei, precum și la înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.
Ierarhul a acordat distincții din partea Patriarhului României. Părintele paroh Grigore-Alexandru Meșteroaie a primit rangul de iconom stavrofor, iar preotul proinparoh Petru Moga a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” pentru clerici.
Primarul orașului Câmpina, Alin-Ioan Moldoveanu, a fost distins cu Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Diploma omagială și medalia comemorativă a anului 2022 au fost acordate lui Alin Frînculeasa de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, și Mădălin-Cristian Focșa, consilier la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Câmpina. Membrii Consiliului și ai Comitetului parohial au primit Diploma omagială a anului 2022.
Părintele paroh a transmis mulțumiri Părintelui Patriarh Daniel pentru binecuvântarea oferită proiectelor parohiei și Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul pentru slujire și cuvântul de învățătură. Parohul i-a dăruit ierarhului lucrarea „Arheologie și istorie. Parohia Sfântul Nicolae-Câmpina, jud. Prahova” semnată de arheologul Alin Frînculeasa.
Muzeul se găsește în beciul casei parohiale și include artefacte care datează din Epoca Bronzului. Beciul are bolți semicilindrice din piatră de tuf calcaros și o suprafață de 150 de metri pătrați. Cuprinde 10 vitrine cu zeci de obiecte ceramice și podoabe funerare dintr-un cimitir aparținând culturilor Tei, Monteoru și Noua, descoperite în curtea parohiei în urma săpăturilor arheologice din anii 2008-2014.
Lucrările de restaurare a beciului au inclus igienizarea profundă prin desprăfuire a tavanului, bolților, pereților și pardoselii, lăcuirea pardoselii de cărămidă, schimbarea tâmplăriei ferestrelor, securizarea intrării, înlocuirea și eficientizarea instalației electrice, instalarea sistemului de climatizare și dezumidificare și a sistemului de supraveghere și alarmă.
Au fost instalate panouri fotovoltaice care susțin consumul de energie al muzeului, parohia dobândind astfel calitatea de prosumator (consumator și furnizor de energie electrică din surse regenerabile).
Casa parohială a fost ctitorită de fostul stareț Damaschin – Dionisie († 10 mai 1820), al cărui mormânt a fost descoperit, în 2007, în biserica mică a parohiei, cu prilejul unor lucrări de înlocuire a pardoselii. În arhiva parohială au fost găsite informații despre biografia Monahului Damaschin – Schimonahul Dionisie.
S-a născut la Ciupelova (azi Tsepelovo), în regiunea Zagori (fostă zonă autonomă în Ianina, astăzi în provincia Epir din Grecia) unde se găseau sate locuite de vlahi, ulterior grecizate. A fost dichiul Mănăstirii Sinaia, pomenit în documentele mănăstirii din 1784. În 1795 a refăcut Mănăstirea Sinaia, devenind al doilea mare ctitor al acesteia.
Din 1794 există dovezi că locuia la Câmpina în metocul Mănăstirii Sinaia, unde a construit actuala casă parohială, precum și o biserică mică. A trecut la cele veșnice în 10 mai 1820, fiind înhumat în ctitoria sa, mica biserică de la Slobozia Câmpinei, cum se numea locul atunci – și încă se mai numește cartierul din Câmpina în care se găsește biserica.
Casa parohială a Parohiei „Sf. Nicolae – Câmpina” este pe lista monumentelor de arhitectură.
În Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Episcopul Ignatie al Hușilor a spus că arianismul nu a dispărut, ci se ascunde în .....
Data: Jun 7, 2022
Paraclisul Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” își serbează sâmbătă al doilea hram: „Sf. Ier. Luca al Crimeei”. Preotul de caritate Marian Mihai a prezentat programul sărbătorii pentru Basilica.ro.
În seara de vineri, .....
Data: Jun 8, 2022
Arhiepiscopul Dunării de Jos a participat luni la a manifestările care au marcat 150 de ani de la înființarea Regimentului 11 Dorobanți „Siret”. Ierarhul a .....
Data: Jun 8, 2022
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a participat marți la evenimentul comemorativ organizat în cinstea celor .....
Data: Jun 8, 2022
8 iunie este Ziua Mondială a Oceanelor, ocazie potrivită pentru a conștientiza și a prețui aceste daruri uriașe primte de la Dumnezeu.
Oceanele ocupă două treimi din suprafața globului pământesc și generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb .....
Data: Jun 8, 2022
„Dacă o persoană – indiferent de gravitatea situației sale – îmi va cere ajutorul, îl voi ajuta necondiționat, deoarece am văzut cum un gest micuț poate să înflorească speranța în sufletul unui om”, spune Bianca, o adolescentă în vârstă de 17 ani din Parohia Săcărești, județul Iași. .....
Data: Jun 8, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).