Cine este Sfantul Andrei Criteanul ?

Sfântul Andrei Criteanul s-a nascut la Damasc în jurul anului 660, sub stapânire musulmana, într-o familie crestina care i-a dat o educatie aleasa. Mai târziu, el devine monah în "Fratia Sfântului Mormânt" - Ierusalim, fapt pen­tru care a fost mai târziu supranumit si „Ierusalimiteanul".

Curând devine secretar al patriarhului de Ierusalim, iar în 685, în calitate de delegat al acestuia, semneaza la Constantinopol actele Sinodului al VI-lea Ecumenic, care a condamnat în 681 erezia monotelita (alunei singure vointe în persoana Domnului nostru Iisus Hristos).

Monahul Andrei ramâne în Constantinopol, unde i se în­credinteaza conducerea unei importante opere social-filantropice, în special Conducerea unui orfelinat si a unei case pentru batrâni, lucrare sociala foarte populara pentru Biseri­ca bizantina din acea vreme.

În anul 692, a fost ales episcop de Gortyna, în Creta. De aici a primit si numele de „Cretanul" sau „Criteanul", pe care f l-a dat traditia bisericeasca.

Andrei Criteanul a fost un mare episcop misionar. A con­struit biserici, a înfiintat manastiri, a dezvoltat lucrarea filantropica a Bisericii, s-a ocupat de educatia tineretului din eparhia sa, a ajutat pe crestinii care au suferit de pe urma incursiunilor musulmanilor în insula etc. A fost un bun pre­dicator, iar pentru a încuraja participarea poporului la viata liturgica a Bisericii a compus o multime de imne liturgice. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai renumit este Canonul cel Mare, care a intrat în cartea Triodul si constituie o piesa liturgica deosebit de importanta pentru perioada Postului Sfintelor Pasti.

Sf. Andrei Criteanul a trecut la viata vesnica în anul 740, pe când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. De aceea, mormântul sau nu se afla în Creta, ci în localitatea Eresos din insula Mitilina (Lesbos).† DANIELPATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE(Text preluat din lucrarea Foame si sete dupa Dumnezeu – întelesul si folosul postului, Editura „Basilica” a Patriarhiei Române, Bucuresti, 2008)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 715

Id: 38535

Data: Mar 3, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).