Colinde la Paraclisul CMN: Fara Hristos colindele devin cantece de sezon pentru ca le lipsește mesajul veșniciei

Colindele au răsunat şi în acest an la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Tradiţionalul concert de Crăciun a avut loc duminică de la ora 17:00 în lăcaşul de cult aflat pe Dealul Arsenalului.

Cuvântul din deschiderea concertului a aparţinut părintelui Arhim. Paisie Teodorescu. Vicarul Patriarhal a subliniat că obiceiul colindatului „face parte din identitatea noastră românească”, însă, din păcate, „este tratat de multe ori cu foarte mare ignoranţă”.

În contextul tendinţei generale de a fi promovate cântecele de Crăciun din Occident pe motiv că sunt mai vesele, părintele arhimandrit a explicat de ce colindele româneşti sunt în aparenţă triste.

„Pentru că în ţara noastră, Crăciunul are componentă religioasă mult mai puternică, iar majoritatea colindelor au linia melodică inspirată din muzica noastră bisericească, din muzica bizantină specifică Ortodoxiei”, a spus părintele.


Treizeci de colinde pe care să le asculţi în perioada Crăciunului


Arhim. Paisie a precizat că, de fapt, „colindele sunt vesele deoarece vestesc bucuria Naşterii Domnului, dar în cuvinte simple şi profunde, fără a ignora mesajul Evangheliei”.

„Evanghelia, pe lângă bucuria Naşterii Pruncului, ne prezintă şi lipsurile: lipsa ospitalității oamenilor din Betleem, care au determinat-o pe Fecioara Maria să nască într-un grajd, apoi persecuția lui Irod care a ucis 14 mii de prunci voind să-L omoare pe Iisus, apoi fuga în Egipt şi celelalte”.

Grupul psalti Anastasis dirijat de diac. Adrian Butuc. Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu.

Spre deosebire de cântecele de Crăciun de provenienţă Occidentală, colindele noastre „sădite acolo de părinţii sau bunicii noştri, Îl conţin şi Îl mărturisesc pe Hristos-Domnul în legătură cu lipsurile şi necazurile întâmpinate la Naşterea Sa”.

„De aceea”, a evidenţiat părintele Paisie, „fără referința la Hristos, colindele devin simple cântece de sezon, care trec şi se uită pentru că le lipsește mesajul veșniciei, le lipsește mesajul iubirii lui Dumnezeu pentru noi”.

„Să nu ne mai simţim ruşinaţi, noi românii, pentru colindele noastre că nu sunt suficient de vesele pentru epoca aceasta consumeristă”, a îndemnat arhim. Paisie.

Primii colindători au fost psalţii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, grupul bizantin  Anastasis.

Seara a continuat cu artiştii Andreia Haisan, Paul Ananie, Maria Beatrice Băndoiu, Nicu Mâţă, Ana Maria Pătrăşcioiu, Gabriel Dumitru şi Grigore Gherman.

La finalul concertului, copiii prezenţi la concert au primit daruri din partea slujitorilor şi voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).