Colindele au răsunat şi în acest an la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Tradiţionalul concert de Crăciun a avut loc duminică de la ora 17:00 în lăcaşul de cult aflat pe Dealul Arsenalului.
Cuvântul din deschiderea concertului a aparţinut părintelui Arhim. Paisie Teodorescu. Vicarul Patriarhal a subliniat că obiceiul colindatului „face parte din identitatea noastră românească”, însă, din păcate, „este tratat de multe ori cu foarte mare ignoranţă”.
În contextul tendinţei generale de a fi promovate cântecele de Crăciun din Occident pe motiv că sunt mai vesele, părintele arhimandrit a explicat de ce colindele româneşti sunt în aparenţă triste.
„Pentru că în ţara noastră, Crăciunul are componentă religioasă mult mai puternică, iar majoritatea colindelor au linia melodică inspirată din muzica noastră bisericească, din muzica bizantină specifică Ortodoxiei”, a spus părintele.
Treizeci de colinde pe care să le asculţi în perioada Crăciunului
Arhim. Paisie a precizat că, de fapt, „colindele sunt vesele deoarece vestesc bucuria Naşterii Domnului, dar în cuvinte simple şi profunde, fără a ignora mesajul Evangheliei”.
„Evanghelia, pe lângă bucuria Naşterii Pruncului, ne prezintă şi lipsurile: lipsa ospitalității oamenilor din Betleem, care au determinat-o pe Fecioara Maria să nască într-un grajd, apoi persecuția lui Irod care a ucis 14 mii de prunci voind să-L omoare pe Iisus, apoi fuga în Egipt şi celelalte”.
Spre deosebire de cântecele de Crăciun de provenienţă Occidentală, colindele noastre „sădite acolo de părinţii sau bunicii noştri, Îl conţin şi Îl mărturisesc pe Hristos-Domnul în legătură cu lipsurile şi necazurile întâmpinate la Naşterea Sa”.
„De aceea”, a evidenţiat părintele Paisie, „fără referința la Hristos, colindele devin simple cântece de sezon, care trec şi se uită pentru că le lipsește mesajul veșniciei, le lipsește mesajul iubirii lui Dumnezeu pentru noi”.
„Să nu ne mai simţim ruşinaţi, noi românii, pentru colindele noastre că nu sunt suficient de vesele pentru epoca aceasta consumeristă”, a îndemnat arhim. Paisie.
Primii colindători au fost psalţii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, grupul bizantin Anastasis.
Seara a continuat cu artiştii Andreia Haisan, Paul Ananie, Maria Beatrice Băndoiu, Nicu Mâţă, Ana Maria Pătrăşcioiu, Gabriel Dumitru şi Grigore Gherman.
La finalul concertului, copiii prezenţi la concert au primit daruri din partea slujitorilor şi voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale.
Prohodul a fost unul dintre cuvintele aflate în topul căutărilor pentru anul 2019. Românii au accesat, cu ajutorul motorului Google, versurile Prohodului mai ales în timpul Săptămânii Patimilor, în perioada 21-27 aprilie 2019.
Pe parcursul anului 2019, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit la Reşedinţa Patriarhală în ședință de lucru.
În timpul întrunirilor prezidate de Patriarhul Daniel, au fost luate mai multe hotărâri care privesc clerul și credincioșii din .....
Data: Dec 24, 2019
În ziua praznicului Naşterii Domnului, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia Sfânta Liturghie în .....
Data: Dec 24, 2019
Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru şi voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au vizitat luni persoanele internate la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) cărora le-au oferit pachete cu produse bio şi icoane.
Acţiunea din prima parte a .....
Data: Dec 24, 2019
Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au transmis scrisori pastorale cu prilejul Sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos – 2019:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:
În municipiul Galați a fost deschis luni un așezânt social care va găzdui persoane fără adăpost.
Așezământul este situat la demisolul Centrului multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a, din cadrul parohiei gălățene „Pogorârea Sfântului .....
Data: Dec 24, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).