Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educaţional ale Patriarhiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, au anunțat luni începutul celei de a XI-a ediție a Concursului Naţional Icoana ortodoxă – lumina credinței
Competiţia se desfășoară în perioada 10 ianuarie – 21 mai 2022 şi se înscrie între manifestările dedicate anului 2022, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și An comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
Concursul cuprinde trei secţiuni:
A. Icoană pe lemn
Temă: Concurenții vor reprezenta un sfânt redat în picioare, cu patru scene hagiografice, care pun accent pe dimensiunea isihastă a vieții lui, pe activitatea de autor de scrieri filocalice, pe aspecte de filiație și paternitate duhovnicească. Sfinții isihaști care vor fi reprezentați sunt înscriși în Calendarul creștin-ortodox al Patriarhiei Române și menționați în conceptul concursului.
Format: 80×80 cm, tempera pe lemn.
B. Frescă pe panou
Temă: Concurenții vor reprezenta o scenă din Vechiul sau din Noul Testament (menționată în conceptul concursului), care să pună accent pe momentul rugăciunii din respectiva relatare scripturistică.
Format: 90×80 cm, pe un suport din material ușor, pentru ca panoul să nu fie greu de transportat și de expus.
C. Miniatură
Temă: Concurenții vor realiza o pagină de manuscris, care să conțină text și imagine, pornind de la o scriere omiletică: Cuvânt la Schimbarea la Față (Sfântul Cuvios Grigorie Sinaitul). În elaborarea lucrării, concurenții vor urmări experiența isihastă a vederii luminii dumnezeiești, reprezentată în scene scripturistice, menționate în conceptul concursului.
Format: A3 (pe verticală sau pe orizontală) sau pătrat cu latura de 29,5 cm; lucrarea va fi prezentată pe suport de hârtie, fără ramă sau passe-partout; concurenții vor apela la elemente specifice artei miniaturii bizantine.
Icoanele, frescele și miniaturile vor fi realizate în stilul artei de tradiție bizantină, concurenții fiind încurajați să nu realizeze simple copii, ci să sintetizeze într-un limbaj propriu diferitele epoci ale picturii bizantine pre și post iconoclaste și, în aceeași măsură, să urmărească interpretările date de școlile picturale românești.
La una sau la mai multe secţiuni ale concursului se pot înscrie pictori iconari, cu vârsta de minim 18 ani. În dosarul de înscriere, participanții vor include un text de maximum o pagină, în care vor argumenta alegerea făcută și vor oferi detalii cu privire la procesul de creație. Acest text va fi luat în considerare la evaluare și va fi inclus în catalogul expoziției.
Obiectivul general al Concursului Naţional Icoana ortodoxă – lumina credinței este păstrarea tradițiilor religioase și culturale, prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească.
Obiectivele specifice ale ediției a XI-a a concursului sunt:
- promovarea artei bisericești autentice şi a pictorilor iconari cu o abordare plastică și vizuală cât mai originală;
- evidențierea rolului rugăciunii și al icoanei în viața Bisericii și a credincioșilor;
- realizarea unui catalog al expoziției cu cele mai reprezentative icoane din concurs;
- facilitarea accesului credincioșilor la cumpărarea icoanelor și obiectelor canonice și reprezentative pentru arta bisericească românească.
Mai multe informații cu privire la desfășurarea acestui concurs se găsesc pe site-ul www.patriarhia.ro și pe pagina de Facebook a concursului.
Foto credit: Concursul Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței” – ediția a XI-a
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 326
Id: 75902
Data: Jan 13, 2022
Imagine:
Sfinții isihaști au arătat lumii întregi că oamenii pot, prin rugăciune, să stea ochi în ochi cu Dumnezeu și că rugăciunea are capacitatea de a schimba lumea, pentru că ne schimbă pe noi, a spus marți Arhiereul-vicar al Episcopiei Italiei. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania .....
Data: Jan 13, 2022
Cinci poeți debutanți au fost nominalizați pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, ediția 2022. Laureatul va fi desemnat în data de 15 ianuarie 2022, în cadrul „Zilelor Eminescu” și transmis online de Memorialul Ipotești.
Nominalizații sunt .....
Data: Jan 13, 2022
Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat joi slujba de pomenire la un an de zile de la decesul părintelui academician Mircea Păcurariu, cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române.
În evocarea pe care a făcut-o după slujbă, Mitropolitul a spus că marele .....
Data: Jan 13, 2022
Patriarhul României a transmis un Cuvânt dedicat Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) în care afirmă că Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție majoră la formarea și promovarea culturii neamului românesc.
Părintele Patriarh Daniel afirmă că, „odată cu .....
Data: Jan 13, 2022
Editura Basilica a publicat o nouă carte pentru copii intitulată „Călătorește cu trei sfinți români”.
Apărută în contextul Anului Omagial 2021 al pastorației românilor din diaspora, lucrarea semnată de Ioana Revnic prezintă viețile Sfântului Ioan Casian, Dionisie .....
Data: Jan 13, 2022
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează sâmbătă comemorarea Poetului Național la capela și mormântul acestuia din cimitirul bucureștean Bellu – Șerban Vodă.
Evenimentul începe la ora 09:00 cu Sfânta Liturghie, care va fi oficiată în Capela Cimitirului Bellu de .....
Data: Jan 13, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Casimcea, jud Tulcea (12 04 2016)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Valea Stanii, Jud Calarasi (28 04 2015)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Lastuni, jud Tulcea (17 05 2016)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Razboieni, jud Tulcea (29 03 2016)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Sfantul Gheorghedin satul Plopi, jud TR (03 11 2015)
Preoti slujitori in parohii sarace - Parohia Sf Nicolae, Cucuteni, jud Dambovita (26 01 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).