Conferinta cu clericii din Bucuresti si Ilfov la Palatul Patriarhiei

În Aula Mare „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei a avut loc ieri, 4 noiembrie, Conferinta pastoral-misionara de toamna cu preotii, diaconii si preotii de caritate din cadrul protopopiatelor din Bucuresti si din Ilfov. Întâlnirea cu clericii a fost prezidata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit în deschidere cuvântul intitulat „Teologia mistica, suport pentru lucrarea misionara“, informeaza „Ziarul Lumina”.Tema conferintei pastoral-misionare de toamna din anul acesta a fost „Implicatiile pastorale si misionare ale teologiei mistice a parintelui Dumitru Staniloae“ si a adus în atentia clericilor din Bucuresti si Ilfov teme si aspecte importante din opera si teologia celui mai mare teolog ortodox român, parintele Dumitru Staniloae, comemorat anul acesta în Patriarhia Româna cu ocazia împlinirii a 110 de la nastere si a 20 de ani de la mutarea sa la cele vesnice. Referentii sesiunii conferintei au fost cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti, care au analizat opera si teologia parintelui Dumitru Staniloae si au prezentat referate consistente despre legaturile marilor teme de teologie ale parintelui cu lucrarea pastoral-misionara a Bisericii. Parintele Ştefan Buchiu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, a alcatuit referatul „Parintele Dumitru Staniloae - teolog al iubirii dumnezeiesti (triadologie - hristologie - pnevmatologie)“, care a fost citit în cadrul conferintei de pr. asist. dr. Mihai Burlacu, de la aceeasi facultate. „În Dumnezeu totul se explica prin raportare la iubirea Sa eterna: fiinta, Persoanele, lucrarea. Fiinta, adâncul insondabil si tainic, este o fiinta de comuniune; ea nu exista anterior Persoanelor, ci doar în Persoana, si anume în Tatal din Care ea izvoraste, în Fiul si în Duhul Sfânt, Carora le este daruita din iubire altruista“, a aratat în referatul sau parintele decan.

„Toata spiritualitatea noastra este eclesiala si liturgica“

În continuare, parintele profesor Tache Sterea a prezentat referatul „Cosmologia si antropologia parintelui Dumitru Staniloae - recuperarea viziunii teologiei patristice despre om si lume“. „Exprimând dragostea lui Dumnezeu fata de om si grija Acestuia pentru viata lui trupeasca si formarea spirituala pentru viata de veci, creatia este darul lui Dumnezeu. În acest context, parintele Staniloae foloseste expresia patristica generoasa ca lumea este o cuvântare a lui Dumnezeu catre om, situata într-un progres continuu, în vederea realizarii unui dialog progresiv în iubire cu noi. Comportarea fata de natura ca fata de darul lui Dumnezeu înseamna si o relatie cu Dumnezeu Daruitorul, pornind de la faptul ca darul arata iubirea Daruitorului si necesitatea ramânerii în relatie cu El“, a spus parintele Tache Sterea. Teologia parintelui Dumitru Staniloae nu a fost doar o explicare si o adâncire rationala a tainelor lumii si a nevazutului, ci ea este glasul unei experiente mistice si tainice a lui Dumnezeu; de aceea, în preocuparile teologului român s-a aflat si Sfânta Liturghie.Pr. lect. dr. Dumitru Pintea a subliniat, în referatul „Sfânta Liturghie - «urcus comunitar spre Împaratia lui Dumnezeu, împaratia iubirii vesnice»“, cele mai importante aspecte ale teologiei mistice liturgice scrisa de parintele Staniloae în lucrarea „Spiritualitate si comuniune în Liturghia Ortodoxa“. „Fundamentul si incinta sau curtea spiritualitatii crestine ortodoxe este Biserica, iar izvorul ei este Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie. Toata spiritualitatea noastra este eclesiala si liturgica; ascetica si mistica sunt numai moduri ale spiritualitatii eclesiale, înradacinate în aceasta si subsumate ei. Orice mod sau cale de unire cu Dumnezeu în afara de Hristos si de Sfânta Liturghie este o amagire pagâna“, a spus pr. Dumitru Pintea.

„Ascetica si mistica în gândirea parintelui Dumitru Staniloae“

Pr. lect. dr. Gheorghe Holbea a prezentat referatul „Asceza si mistica în gândirea parintelui Dumitru Staniloae“. Parintele a aratat modurile în care teologul român s-a apropiat de teologia isihasta a Sfântului Grigorie Palama, dar si modul unic în care parintele se raporta la teologie ca la un act de viata pentru propria sa persoana si apoi pentru viata lumii. „Trairea si cunoasterea lui Dumnezeu se fac prin partasia la experienta duhovniceasca a Bisericii, prin cuminecarea de Hristos, prin împartasirea de harul dumnezeiesc si drumul anevoios al ascezei“, a spus parintele Gheorghe Holbea.Referatul „Gândirea parintelui Dumitru Staniloae privind experienta lui Dumnezeu în Sfintele Taine“ a fost prezentat de parintele asist. dr. Mihai Burlacu, care a aratat ca felul cum se comunica Taina are ca sursa vocatia persoanei de a se comunica pe sine prin intermediul unei lucrari, iar Taina sustine nevoia persoanei umane de a fi în comuniune cu alta persoana, precum si necesitatea omului de mântuire. La finalul conferintei, personalitatea parintelui Staniloae a fost evocata si de preoti din sala, care l-au cunoscut personal pe marele teolog. Toate referatele prezentate la conferinta, împreuna cu referatul „Repere filocalice pentru misiunea de azi a Bisericii“ alcatuit de conf. dr. Adrian Lemeni, au fost publicate în volumul „Implicatiile pastorale si misionare ale teologiei mistice a parintelui Dumitru Staniloae“, aparut la Editura „Cuvântul Vietii“ a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. Volumul a fost daruit de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel tuturor clericilor care au participat la conferinta de la Palatul Patriarhiei.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 694

Id: 35254

Data: Nov 5, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).