Conferinta preoteasca in Episcopia Oradiei

În Episcopia Oradiei s-a desfasurat, joi, 5 iunie, la Catedrala episcopala „Învierea Domnului“ si „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, Conferinta preoteasca pastoral-misionara semestriala de primavara, sub genericul: „2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Împartasanii)“, informeaza “Ziarul Lumina”.Conferinta, prezidata de Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a reunit pe toti preotii parohi si slujitori, preotii misionari si de caritate, din cuprinsul celor patru protopopiate ale eparhiei, pe toti staretii si egumenii de la asezamintele monahale din Episcopia Oradiei, pe cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Episcop Dr. Vasile Coman“ si de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, precum si pe toate cadrele didactice care predau disciplina religie ortodoxa în scolile din judetul Bihor.La Catedrala episcopala „Învierea Domnului“ si „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, cu binecuvântarea si în prezenta PS Sofronie, un sobor de ieromonahi, preoti si diaconi, format din arhim. Mihail Tarau, exarh si staret al Manastirii Izbuc, Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Ioan Balint, protopopul Beiusului, Ioan Şugar, protopopul Marghitei, Vasile Popa, protopopul Tincai, arhid. Nicolae Alin Herlea si arhid. Ştefan Lakatos, a savârsit Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, urmata de slujba de Te Deum.

Euharistia, taina comuniunii

Referatul conferintei a fost sustinut de pr. lect. univ. dr. Emil Cioara, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Oradea, cu tema „Sfânta Spovedanie si Euharistia - lucrari sacramentale ale Bisericii si mijloace spirituale de vindecare si sfintire a vietii credinciosilor“.În cadrul conferintei, parintele profesor a subliniat faptul ca încorporarea oamenilor în Hristos Domnul si calitatea de crestini a acestora, precum si cresterea lor în Hristos, ca madulare vii ale Trupului Sau, se realizeaza doar prin Sfintele Taine ale Bisericii, prin care crestinii renasc la viata spirituala, devenind, din fii ai trupului, fii ai Împaratiei.Sfânta Taina a Spovedaniei este taina prin care credinciosul, prin puterea Duhului Sfânt, în urma marturisirii pacatelor în fata duhovnicului, primeste iertarea pacatelor savârsite dupa Botez, refacând comuniunea de iubire cu Dumnezeu si cu semenii. Prin Taina Spovedaniei se reînnoieste Botezul, unii dintre Sfintii Parinti ai Bisericii numind aceasta taina „botezul lacrimilor“. Taina Spovedaniei este indispensabila crestinului, ea fiind, pe lânga cele trei taine de initiere, cheia deschiderii cerului si asigurarea câstigarii Împaratiei celei vesnice.Despre Sfânta Împartasanie, parintele prodecan a aratat ca, asa cum spune Sfântul Dionisie Areopagitul, Sfânta Taina a Euharistiei este „Taina Tainelor“. Sfintii Parinti afirma ca Biserica este acolo unde se savârseste Euharistia, de aceea este numita si „Taina a comuniunii“, pentru ca Euharistia stabileste comuniunea în cele doua sensuri, respectiv cu Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul, si cu ceilalti credinciosi. Tot Sfintii Parinti vad în Euharistie „leacul nemuririi“ sau „remediul prin excelenta care vindeca toate relele legate de pacat“. Împartasirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos ramâne, pentru fiecare credincios în parte, tinta sau scopul pregatirii sale duhovnicesti, sansa vietii sale de a fi invitat la masa cea cereasca a Împaratiei lui Dumnezeu.

Teme de actualitate

La final, PS Episcop Sofronie a adresat un cuvânt de binecuvântare întregii asistente si a felicitat pe pr. lect. univ. dr. Emil Cioara pentru pregatirea si prezentarea referatului, subliniind importanta întâlnirii din cadrul conferintei:„Conferinta pastoral-misionara de primavara din acest an, 2014, Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Împartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Româna, este o ocazie binecuvântata pentru toti preotii de mir si din cinul monahal din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei de a-si înnoi toate cunostintele pe care le-au acumulat în cursul anilor de formare teologica si, apoi, pe parcursul formarii profesionale continue, în timpul dobândirii experientei de slujire la sfintele altare si în legatura directa cu credinciosii, în privinta a tot ceea ce înseamna Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Împartasanii)“. De asemenea, ierarhul a aratat ca evenimentul „este un prilej foarte potrivit, pentru întreaga preotime din Eparhia Oradiei de a se întâlni si a-si împartasi experientele din câmpul pastoral-misionar, în special cele legate de Sfânta Spovedanie si de Sfânta Împartasanie, probleme si teme atât de importante în contextul societatii contemporane, dar mai ales pentru noi, cei din Episcopia Oradiei, care traim într-un mediu multicultural si pluriconfesional si unde marturisirea credintei ortodoxe si trairea ei, punerea în practica a valorilor Ortodoxiei, este foarte importanta“.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 644

Id: 41345

Data: Jun 7, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).