Congres dedicat imbătranirii active: Societatea civilă propune inființarea unei agenții naționale pentru varstnici

Guvernul Romaniei examinează posibilitatea inființării unei agenții naționale dedicate persoanelor varstnice, au anunțat marți organizatorii Congresului Național de Imbătranire Activă.

„Agenția Națională a Persoanelor Varstnice nu mai este doar o idee! Acest proiect se află deja pe masa premierului Marcel Ciolacu și are foarte mulți susținători”, a declarat Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Roman pentru Imbătranire Activă, care a organizat evenimentul.

„Astăzi asistăm la ceea ce unii numesc the silent revolution – revoluția tăcută, făcand referire la procesul ireversibil de imbătranire a populației.”

„Inființarea unei agenții dedicate problematicii varstnicilor ar veni in sprijinul populației varstnice ca unică autoritate a administrației publice centrale, care să implementeze și să susțină programe pentru imbunătățirea calității vieții seniorilor noștri!” a subliniat Alexandra Dobre.

Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Roman pentru Imbătranire Activă, a anunțat că guvernul examinează posibilitatea inființării unei agenții dedicate varstnicilor. Afirmația a fost făcută in deschiderea Congresului Național de Imbătranire Activă de la București, marți, 3 septembrie 2024. Foto: Facebook / Imbătranire Activă

„Aș dori să am la dispoziție tot know how-ul privind imbătranirea activă, pentru că, personal, mă aflu in acea perioadă a vieții”, a spus dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, la conferința de deschidere a congresului.

„Cred că sunt cel puțin trei dimensiuni de care trebuie să ținem cont atunci cand vine vorba despre seniori: cea biologică, cea sociologică și cea economică. Atunci cand vine vorba despre dimensiunea biologică, rolul Ministerul Sănătății, al furnizorilor de servicii, medicilor și asistenților medicali este să ofere persoanelor in varstă acces la servicii medicale de calitate.”

Biserica, reprezentată la una din secțiunile tematice

Manifestarea a reunit peste 600 de participanți și 70 de vorbitori impărțiți in 5 secțiuni tematice (panels).

Acestea au fost: „Accesul la sănătate și abordări inovative in medicină (diabet, boli cardiovasculare, menopauză și afecțiuni oncologice)”; „Soluții pentru ingrijirea pe termen lung: dezbateri și perspective interdisciplinare”; „Imbătranirea Activă, Imbunătățirea calității vieții persoanelor varstnice și Promovarea drepturilor persoanelor varstnice (Dreptul la muncă, Reconversia profesională ș.a.)”; „Rolul administrației in crearea de ecosisteme urbane smart”.

Pr. Ilarion Mață, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Harja” din jud. Bacău, a vorbit despre serviciile de sprijin oferite varstnicilor de Biserica Ortodoxă Romană. Clericul s-a numărat intre vorbitorii din Panelul 2 de discuții la Congresul Național de Imbătranire Activă de la București, marți, 3 septembrie 2024. Foto: Facebook / Imbătranire Activă

In secțiunea a doua, dedicată ingrijirii varstnicilor, a participat ca vorbitor și Părintele Ilarion Mață, Președintele Asociației eparhiale „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Harja” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

„Biserica Ortodoxă Romană oferă, in acest moment, mai multe tipuri de servicii pentru persoane varstnice. Sunt 27 de centre de zi pentru bătrani”, a precizat Pr. Ilarion Mață.

„Le oferim celor nevoiași sprijin financiar pentru achitarea facturilor, așa incat să beneficieze de un minimum de confort. De exemplu, cumpărăm lemne și ne asigurăm că iernile sunt blande pentru ei.”

„Avem psihologi, cu ajutorul cărora ne asigurăm că depășesc cu bine pierderea unui om drag, ii implicăm in activitățile sociale. Sprijinul moral pe care noi il oferim este, de departe, cel mai important, pentru că, mai ales in cazul varstnicilor singuri, preotul este cel care ii deschide poarta de cel puțin 10 ori pe an”, a subliniat clericul.

Premii pentru modele de bună practică

Congresul, ajuns la a doua ediție, a inclus și evenimente conexe: o expoziție de fotografie și o gală ajunsă la 22-a ediție – ambele intitulate „Seniori De Colecție”.

Gala „Seniori de colecție” a premiat 10 organizații care reprezintă modele de bună practică in promovarea conceptului de imbătranire activă.

Prezentatoarea galei a fost Maria Țoghină, realizator și producător al emisiunii „Serviciul de Noapte” de la Radio Romania Actualități, iar momentele artistice au fost oferite de actrița Miruna Ionescu, violonistul Valentin Albeșteanu și pianistul Adrian Mihalache.


Lucrările Congresului Național de Imbătranire Activă au fost transmise in direct pe pagina de Facebook Imbătranire Activă.

Vezi și:

  • Pr. Ilarion Mață: Asistența socială și religioasă oferită persoanelor varstnice

Foto credit: Facebook / Imbătranire Activă


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 41

Id: 81810

Data: Sep 6, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).