Constantin Brancuși: Cel mai mare sculptor roman a fost cantăreț bisericesc

Duminică se implinesc 147 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brancuși. Această personalitate care a marcat istoria universală a artei a cantat in strana mai multor biserici, ceea ce arată că arta sa nu a fost niciodată desprinsă de credința sa.

Cand era student de liceu la Craiova, Brancuși a cantat la Biserica Madona Dudu din oraș.

Mai tarziu, a făcut parte din corala bisericii bucureștene Mavrogheni: intre 1898 și 1902, cand studia Sculptura la Școala de Belle Arte.

Istoricul V.G. Paleolog spune că sculptorul avea o modulație deosebită a vocii, evidentă mai ales cand spunea de 100 de ori „Doamne miluiește” la anumite slujbe.

Constantin Brancuși in straie de ipodiacon. Sursa foto: Pinterest

In perioada studenției, sculptorul a locuit intr-o casă pe locul unde acum se găsește Grădinița cu program prelungit „Sf. Dumitru” – Mavrogheni, instituție de invățămant preșcolar acreditată, realizată prin eforturile parohiei.

„Ni s-a părut potrivit ca acolo unde a locuit candva marele sculptor să facem un lucru util pentru copii și educația lor”, a declarat Parohul Radu Petre Mureșan, care crede că in aceeași perioadă Brancuși a fost și ipodiacon la Mavrogheni.

La fel avea să fie și mai tarziu, la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Paris: cantăreț in strană și ipodiacon.

Un țăran ortodox care a căutat rațiunea divină a lucrurilor

„A avut convingerea unei simbioze intre religie și artă, iar arta lui dezvăluie rațiunile lui Dumnezeu din spatele lucrurilor, prezentand natura și materia transfigurate”, spune Parohul Radu Petre Mureșan.

In curtea Bisericii Mavrogheni se află un portret in bronz al sculptorului realizat de artista Silvia Radu. Acesta a fost pus pe una din coloanele fostului pridvor. Coloanele datează cel mai probabil din perioada cand sculptorul canta in biserică, fiind tot ce a mai rămas din vechiul pridvor in urma bombardamentelor din cele două Războaie Mondiale.

Portretul in bronz al lui Constantin Brancuși sculptat de Silvia Radu și instalat in curtea Bisericii Mavrogheni. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Un țăran autentic nu avea cum să nu fie in Biserică și tocmai asta l-a făcut pe acest om să ajungă cel mai mare sculptor al lumii”, a declarat artista Silvia Radu in 2015, la dezvelirea portretului in bronz al lui Brancuși din curtea Parohiei Mavrogheni.

Cu aceeași ocazie, criticul de artă Pavel Șușară a explicat că tranziția lui Brancuși de la sculp�tura figurativă a Occidentului la reprezentările simbolice, esențializate, care l-au consacrat și au constituit un punct de cotitură in istoria artelor nu a fost doar o chestiune artistică, ci și una profund religioasă: artistul s-a indepărtat de copierea realității in direcția sublimării acesteia.

Cupola Bisericii Mavrogheni din Capitală. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Religia nu-i amputează omului orizontul, ci il deschide, ii dă resurse sufletești și chiar materiale, consistență și profunzime”, a spus tot atunci, Parohul Radu Petre Mureșan.

Vezi și:

  • Fotoreportaj la biserica unde a cantat Brancuși | FOTO
  • La Parohia Mavrogheni se construiește un centru pentru copii cu sindrom Down: Bucuria lor arată prezența Duhului Sfant

Sursa foto: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 259

Id: 77845

Data: Feb 16, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).