Cum a scăpat de topire un exemplar al Bibliei lui Cantacuzino in timpul comunismului ateist

O angajată a Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Brăila a povestit pentru Agerpres cum un funcționar al Primăriei Brăila a salvat de la topire un exemplar al Bibliei de la 1688 (a lui Șerban Cantacuzino), prima Sfantă Scriptură tradusă integral in limba romană.

„Biblia lui Cantacuzino” s-a aflat in colecția Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila incă de la inființarea instituției, in 1881, avand ștampila Bibliotecii chiar pe pagina de titlu și numărul de inventar scris in registru.

In anii 1950, in perioada de „epurare” a cărților indezirabile pentru regimul comunist ateist, o parte din volumele deținute de Biblioteca din Brăila a ajuns la Galați, la Biblioteca Regională. Biblia a fost oprită din drumul către topire de un funcționar din Primăria Brăila, care a dus-o in biroul său.

Funcționarul i-a spus directorului Arhivelor Naționale Brăila de la acea vreme, Nicolae Mocioiu, iar acesta a luat-o și a inchis-o in fișetul Arhivelor Brăila, unde a rămas pană la căderea regimului comunist.

Au supraviețuit 5 exemplare in toată țara

Ștefania Botez, consilier la Arhivele Naționale Brăila, prezintă exemplarul Bibliei lui Cantacuzino din patrimoniul instituției. Foto: Agerpres / Ecaterina Ignat

„A existat ințelegere și din partea organelor de Miliție de la acea vreme, toată lumea a fost de acord ca acest volum foarte valoros, care reprezintă prima traducere in limba romană a Bibliei, să fie păstrat in Arhivele Naționale”, a relatat Ștefania Botez, consilier la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brăila.

„Intr-un fel, ei au riscat, a fost un act de curaj păstrarea acestui volum de care noi ne bucurăm astăzi, pentru că nu sunt multe exemplare păstrate in țară. Nu vă pot spune cate au fost editate in 1688, dar vă pot spune cu certitudine că nu există in țară mai mult de cinci exemplare.”

Un obiect de artă

Exemplarul Bibliei de la București (a lui Cantacuzino) care se află in patrimoniul Arhivelor Naționale Brăila a supraviețuit datorită curajului unui funcționar din primărie care a sustras cartea dintre cele destinate distrugerii in anii 1950, la ordinul regimului comunist ateist. Foto: Agerpres / Ecaterina Ignat

„Cartea prezintă valoare nu numai prin informația care există in interior, ci și ca obiect de artă, pentru că are multe filigrane, ornamente. Fiecare capitol al lucrării are litera majusculă florală, foarte bine ornamentată, avem stema domnitorului Șerban Cantacuzino, paginile importante de inceput de capitol au marginile ornamentate, fiecare element de ornament reprezintă ceva in știința aceasta auxiliară de studiere a filigranului, fiecare desen are o semnificație, a mai declarat Ștefania Botez.

„Noi așteptăm un studiu poate mai amănunțit al acestei ediții a Bibliei, poate cercetătorii iși vor indrepta atenția și asupra studiului din punct de vedere ornamental al acestui volum. Sunt motive florale, stilizate cu negru și roșu la inceputul fiecărui capitol. Chenarele au mare valoare in ceea ce privește ornamentele pe volumele de carte din epoca respectivă.”

Exemplarul din Biblia lui Cantacuzino care se află la secția Tezaur a Arhivelor Naționale din Brăila a avut nevoie de un proces complex și anevoios de restaurare. Toate cele 932 de pagini, cat numără cartea, au fost restaurate filă cu filă, operațiunea realizandu-se la sediul central al Arhivelor Naționale și durand aproximativ un deceniu.


„Biblia de la București” (1688) sau „Biblia lui Cantacuzino” este prima Biblie tradusă integral in limba romană (cu caractere chirilice). Lucrarea este considerată un monument al limbii romane vechi cu rol major in dezvoltarea limbii literare și in pregătirea unității de neam a romanilor.

Sursa foto: Agerpres / Simion Mechno

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 147

Id: 80339

Data: Feb 19, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).