Persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire din Capitală şi-au sărbătorit vineri ocrotitorul, pe Sfântul Meletie, arhiepiscopul care a explicat prin semne taina Preasfintei Treimi atunci când i-a fost acoperită gura ca să nu mai vorbească.
Slujba de hram a fost oficiată de preotul comunităţii hipoacuzice din Bucureşti, Pr. Ilie Mirel, la Biserica Parohia Parc Rahova 1. Sfânta Liturghie a fost oficiată în limbajul semnelor, iar cu sprijinul Reprezentanţei Patriarhiei Române la locurile sfinte, cei din comunitate au primit daruri.
Părintele Ilie spune că locul lui este alături de aceste persoane şi că nu îşi găseşte împlinirea în altă parte.
Cum a început misiunea?
„Am slujit numai în social şi este locul de unde nu o să plec niciodată”, precizează părintele. A fost preot la penitenciarul Rahova, apoi a fost alături de cei condamnaţi pe viaţă, a slujit la Casa de copii bolnavi de SIDA şi la Aşezământul persoanelor vârstnice de la Ciolpani.
Acolo a avut primul contact cu hipoacuzicii.
„Aveam trei persoane surde şi mi-am dorit să pot comunica cu ei, dar era o prăpastie destul de mare între mine şi atunci m-am înscris la un cursuri de limbaj mimico-gestual”.
„Îmi aduc aminte că în prima zi când am venit şi i-am întrebat: Ce faceţi (bătând cei doi pumni unul de celălalt – echivalentul în limbajul semnelor) s-au uitat la mine miraţi. Nu ştiau semne, nu frecventaseră vreo şcoală, părinţii îi învăţaseră să scrie rudimentar. Atunci, una dintre femeile de acolo, Gica, mi-a scris pe o bucată de hârtie: Tu, bolnav? Eu am spus: Nu. Eu am învăţat semene. La care mi-a spus: Noi nu semne”.
„Atunci a fost prima oară în viaţă când am realizat că atunci când vrei să iubeşti pe cineva, de fapt, trebuie să îl iei în braţe, să îl strângi tare şi îţi arată Dumnezeu o cale de a comunica, poate chiar şi prin empatie”.
O nouă provocare
A făcut ascultare şi, după 9 ani de slujire la Ciolpani, a plecat să păstorească pe cei surzi. I-a fost greu să se despartă de vârsticii săi, precizează părintele.
„Pentru mine, de fapt, acolo era totul. Murisem cu fiecare bătrân pe care îl dusesem la groapă şi, în acelaşi timp, înviasem cu fiecare asistat care venea şi ocupa acel pat liber. Le cunoşteam fiecare poveste, încercam să le fac viaţa frumoasă, dar am făcut ascultare şi am venit la comunitatea surzilor”.
Curând şi-a dat seama că era în faţa unei noi provocări. După prima liturghie, duminica următoare biserica a fost goală. Cei din comunitate aveau o reticenţă faţă de preotul trimis să-i păstorească.
Însă, prin dialog şi fapte, părintele le-a arătat că are cele mai bune intenţii.
„Le-am spus: Lăsaţi-mă să vă demonstrez că am venit cu toată sinceritatea şi vreau să-mi asum cultura voastră. Încet, încet, în 9 ani de zile, a devenit o comunitate unită şi am depăşit foarte multe încercări”.
”Sunt un om bogat
Părintele Ilie spune că aceste persoane l-au făcut să mediteze mai mult asupra vieţii în general şi asupra misiunii sale.
„Mi-am dat seama că sunt un om bogat, ei nu pot vorbi, eu pot vorbi. În schimb pot să fiu vocea prelungită a dorinţelor lor în faţa tuturor problemelor cu care se confruntă zilnic”.
Comunitatea hipoacuzicilor este recunoscătoare Bisericii Ortodoxe Române pentru sprijinul acordat, spune părintele Ilie. Pentru că Biserica „s-a aplecat asupra necesităţilor acestora şi astfel ei pot să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu, pot să se spovedească, să primească Euharistia, să îşi boteze copiii, să participe la căsătoria lor şi, mai ales, să înţeleagă ce se întâmplă în timpul slujbelor”.
„Ei înţeleg acum ce se întâmplă, ce vrea Dumnezeu de la ei, care este misiunea lor. Biserica Ortodoxă Română le-a oferit tocmai această posibilitate să-l cunoască pe Hristos şi să lupte pentru un loc în Împărăţia Cerurilor”.
Părintele Ilie a sfătuit ca noi, cei care nu avem astfel de probleme, să-i ajutăm acceptându-i cu dragoste. Şi să le zâmbim. Iar atunci când le vorbim să o facem rar şi clar, astfel încât ei să citească pe buze.
„Din păcate, în viaţa de zi cu zi, oamenii când ne văd că vorbim prin semne se dau la o parte ca şi când am avea o boală care s-ar lua”.
Comunitatea surzilor din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 1999, slujbele în limbaj mimico-gestual fiind oficiate într-o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. O perioadă comunitatea hipoacuzică din Capitală a participat la cultul divin public în Biserica „Sfântul Elefterie”-Vechi și în Biserica „Scaune”.
Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro
Mai multe fotografii de la hram aici.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 274
Id: 72700
Data: Feb 12, 2021
Imagine:
Ziua Mondială a Radioului este celebrată anual în data de 13 februarie. Ziua a fost instituită în 2011 de statele membre UNESCO şi adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2012.
Ziua Mondială a Radio 2021 (WRD 2021) sărbătoreşte radioul ca .....
Data: Feb 13, 2021
Pictorul bisericesc Epaminonda Bucevschi a fost comemorat vineri la 130 de ani de la trecerea sa în veşnicie.
Slujba .....
Data: Feb 13, 2021
Arhiepiscopia Iaşilor şi-a propus ca în 2021 să înceapă lucrările la Centrul Maternal „Sfânta Emilia”.
Aceasta este una dintre priorităţile anului curent, stabilite la Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor.
Şedinţa anuală de lucru a avut loc ȋn Sala „Dr. .....
Data: Feb 13, 2021
Părintele Ioan Pădurariu, preot de caritate de un an de zile la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, a relatat din misiunea desfăşurată în această perioadă de pandemie, explicând că în calitate de preot de spital „ești un fel de pompier de serviciu”.
„În sensul că .....
Data: Feb 13, 2021
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Eugeniu Boboiescu, oficiată sâmbătă, 13 februarie 2021, la biserica Parohiei Sfânta Sofia, Protoieria Sector 1 Capitală:
Data: Feb 14, 2021
Mai mulți deputați au depus la Parlament, în 09 februarie 2021, un proiect legislativ privind repatrierea moaștelor Sfinților Mărturisitori Ardeleni.
Sfinții au murit în închisoarea Kufstein .....
Data: Feb 14, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul (partea I) (18 martie 2013)
Sfanta Liturghie la praznicul Bunei Vestiri (25 martie 2013)
Priveghere la praznicul Bunei Vestiri (24 martie 2013)
Sfanta Liturghie in Duminica Samarinencei (a V-a dupa Pasti) (2 iunie 2013)
Sfanta Liturghie la praznicul Intampinarii Domnului (2 februarie 2013)
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul (partea a IV-a) (21 martie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).