Curiozitati lingvistice de Ziua Europeana a Limbilor

Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an la 26 septembrie, începând cu anul 2001, proiect implementat la inițiativa Consiliului Europei.

Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor includ conştientizarea publicului asupra importanţei învățării limbilor străine şi diversificarea gamei de limbi învăţate în scopul de a creşte plurilingvismul şi înţelegerea interculturală, precum şi promovarea diversității lingvistice şi culturale a Europei, care trebuie să fie păstrată şi încurajată.

De ziua Europeană a Limbilor am selectat câteva curiozităţi lingvistice:

  1. Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori care vorbesc între 6 000 și 7 000 de limbi diferite; sunt repartizați în 189 de state independente.
  2. Există în jur de 225 de limbi indigene în Europa – aproximativ 3% din totalul mondial.
  3. Multe limbi conțin 50.000 de cuvinte sau mai mult, dar fiecare vorbitor nu utilizează decât aceiași aproximativ o sută de termeni în conversațiile zilnice.
  4. Majoritatea limbilor europene aparțin celor trei grupe: limbile germanice, limbile romanice și limbile slave.
  5. Aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”; Cuvintele „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.
  6. Majoritatea limbilor europene utilizează alfabetul latin. Unele limbi slave utilizează alfabetul chirilic. Greaca, armeana, georgiana și idiș au propriul lor alfabet.
  7. Limbile non europene cele mai utilizate pe teritoriul european sunt araba, chineza și hindusa, fiecare cu propriul său sistem caligrafic.
  8. Cel mai lung cuvânt în limba română se află pe locul 3 în topul celor mai mari cuvinte din Europa. Este un cuvânt  greu de pronunțat, cu doar 44 de litere: pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză – definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic.
  9. Ca urmare a afluxului de migranți și de refugiați, Europa este astăzi în mare parte multilingvă. Doar la Londra, în jur de 300 de limbi sunt vorbite (araba, turca, kurda, berbera, hindusa, punjaba etc).
  10. Cel mai lung cuvânt din limba română format numai din vocale este onomatopeea „uiuiu”.
  11. Deși numărul cuvintelor vocabularului limbii române a ajuns la 80.000 se pare că în viața de zi cu zi folosim aproximativ 1500.
  12. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa.
  13. Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din 8 cuvinte ce conțin doar vocale. Ex: „Oaia aia e a ei, eu o iau.”
  14. Limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.

Sursă foto: ziarulunirea.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 437

Id: 74880

Data: Sep 26, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).