În a doua zi a Simpozionului Național de Teologie, Pr. Prof. Ioan Moldoveanu, Decanul Facultății de Teologie din București (FTOUB), a vorbit despre începuturile și evoluția învățământului în Biserică.
Referatul prezentat de Pr. Ioan Moldoveanu s-a intitulat „Școala din Biserică. Începuturile și evoluția învățământului (teologic) în (și prin) Biserică. Școli bisericești și școli domnești”.
„Există tratate de istoria pedagogiei românești, de istorie a învățământului românesc. În niciunul dintre ele, în orice epocă s-ar fi scris, nu se poate eluda faptul că Biserica n-a fost implicată în zidirea învățământului modern”, a spus Pr. Ioan Moldoveanu.
„Începându-se de la tinda bisericii, până la învățământul universitar de azi, academic Biserica a jucat un rol extraordinar. A fost al Bisericii. Așa cum și sănătatea, pentru cei care clamează «Spitale și nu Catedrale», spitalele tot ale Bisericii au fost inițial, tot în tinda bisericii, tot lângă biserică s-au dezvoltat”.
„Școala nu a fost separată de Biserică niciodată”, a adăugat decanul FTOUB.
„Nu că am pretinde azi să facem doar școli de teologie în România din toate școlile, dar o istorie a credinței merită studiată și avem dreptul să revendicăm acest lucru”, a concluzionat părintele decan.
Între vorbitorii din a doua zi a lucrărilor s-au numărat: Pr. Conf. Nicușor Beldiman, Dr. Costion Nicolescu și Prof. Univ. Dr. Doina Ișfănoni.
A doua zi a simpozionului s-a desfășurat în Sala „Conventus” de la Palatul Patriarhiei și a cuprins trei sesiuni de comunicări:
- Școala din tinda Bisericii: primele forme de educație în satul românesc
- Forme și manifestări de organizare administrativă a satului românesc
- Criza actuală a satului românesc și implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia
Tema generală a Simpozionului Național de Teologie (6-9 septembrie 2019) a fost „Satul românesc: vatră a plămădirii, păstrării și promovării ființei naționale și a credinței ortodoxe”.
Citește și: Soluții la criza satului românesc propuse în deschiderea Simpozionului Național de Teologie
Portretele sfinţilor Constantin Brâncoveanu şi Ştefan cel Mare se vor regăsi în emisiunea de mărci poștale Romfilatelia intitulată „Domnitori români în pictură”.
Setul de timbre va fi introdus în circulaţie vineri, 11 octombrie 2019,
Data: Oct 10, 2019
Arhidiaconul Mihail Bucă a primit duminică distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici.
Crucea i-a fost oferită în încheierea Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi .....
Data: Oct 10, 2019
Volumul „Mihai Eminescu – patriot român și om universal” apărut recent la Editura Basilica pune la dispoziția cititorilor o serie de cuvinte și studii referitoare la relația marelui poet cu patria și cu Biserica.
„Luceafărul poeziei românești, cum l-a numit pentru .....
Data: Oct 10, 2019
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat miercuri slujba de sfințire a noului sediu al Rectoratului Universității din București situat pe Șoseaua Panduri din Capitală.
La eveniment au participat academicieni, oficialități ale statului, membri din conducerea .....
Data: Oct 10, 2019
Cetatea Deva şi Centrul cultural „Drăgan Muntean” din localitate vor fi iluminate în roz, miercuri seara, de la ora 19,00, ca semn al promovării şi susţinerii luptei împotriva cancerului la sân, a
Data: Oct 10, 2019
Preoții care activează în cadrul Ministerului Apărării Naționale au participat marți la convocarea anuală de pregătire a clericilor militari din Armata Română.
Evenimentul a avut loc la Centrul cultural-misionar Familia din orașul Pantelimon, în prezența .....
Data: Oct 10, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).