Simpozionul Stăniloae 2023 a adus in discuție diverse teme de actualitate, printre care și inteligența artificială (IA) cu influențele ei in viața socială și spirituală de azi.
Sesiunea a 3-a din simpozion a fost dedicată IA și a avut loc joi. Intregul eveniment a fost transmis live,�de la Iași, prin intermediul Doxologia.
Despre inteligența artificială au fost invitați să vorbească la Simpozionul Stăniloae Prof. univ. dr. ing. Ștefan Trăușan-Matu, Conf. univ. dr. Adrian Lemeni și Arhid. lect. univ. dr. Adrian-Sorin Mihalache.
Cum funcționează IA
Prof. univ. dr. ing. Ștefan Trăușan-Matu, unul dintre cei mai buni cunoscători romani ai domeniului AI, este și un om credincios, foarte apropiat de Biserică. Vorbind despre inteligența artificială, el a oferit citate din opera Pr. Dumitru Stăniloae și din Sfanta Scriptură.
Profesorul a explicat audienței că ideea de inteligență artificială nu este nouă, datează de prin anii ’50 și are rădăcini mult mai vechi, in dorința de secole de a găsi un calcul care să deducă „toate adevărurile din lume”.
Inginerul a spus pe ințelesul tuturor că IA funcționează precum rețelele neuronale din capul unui om și a subliniat pericolele care ar putea apărea.
„Cand vorbim de astfel de sisteme bazate pe sisteme neuronale, lucrurile nu sunt foarte complicate. Complicat este că acum se pot face astfel de rețele extrem de mari, cu un număr imens de neuroni simulați”.
Profesorul a mai spus că sistemul ChatGPT seamănă cu dresarea sau antrenarea unui caine. El a prezentat pericolelel și lipsurile acestei tehnologii.
Pericolul vine de la cel ce deține controlul asupra acestor sisteme, la fel ca la energia atomică, a spus Ștefan Trăușan-Matu, făcand referire la armele inteligente autonome.
Pe de altă parte, profesorul a spus că IA este limitată iar una dintre problemele sale clasice este lipsa creativității, „ea pune cap la cap niște texte, dar nu creează ceva nou”. A mai detaliat apoi despre problema ințelegerii și a conștiinței.
Prețul IA. Folosim sau suntem folosiți?
Conf. Adrian Lemeni, Directorul Şcolii Doctorale „Dumitru Stăniloae” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a prezentat perspectiva teologului asupra inteligenței artificiale. El a spus că o analiză lucidă nu inseamnă o contestare, o respingere și nici o „demonizare” a acestor medii.
Adrian Lemeni consideră că plecand de la „rezultatele intr-adevăr impresionante ale mediilor tehnologice de astăzi” este esențial să punem intrebarea importantă: „Care este prețul acestor rezultate și dacă ne permitem să plătim acest preț”.
„Este foarte important să ințelegem: Există un preț? Doar noi suntem cei care folosim aceste medii pe care le reducem uneori, intr-un mod simplificator și naiv, la simple instrumente? Sau la randul nostru suntem folosiți? Și atunci cand suntem folosiți, tributul pe care il plătim – unul in suflet și in viață – ni-l permitem? Merită acest tribut?”, a intrebat conferențiarul.
Adrian Lemeni a spus apoi că este important de făcut distincția intre o realitate dată și o realitate construită: „Miza, in contextul actual, este cea a realității. Care este suportul profund al realității?”.
„In condițiile in care in mod repetat noi facem simulări, o simulare repetată devine mai reală decat realitatea insăși”.
IA, Turnul Babel?
Citand o prelegere ținută anterior de acad. dr. Mircea Dumitru, Adrian Lemeni a atras atenția asupra acestui risc cu privire la „fascinația unor simulări care pot să ne pună in față ceva mult mai atractiv decat realitatea dată”.
„Algoritmii se inscriu pe o linie in care absolutizează ceea ce este periferic la nivelul minții”, a explicat conferențiarul făcand trimitere la marele logician Kurt Godel. Godel a arătat nu doar că „adevărul este dincolo de demonstrație”, ci că „mintea omului nu se epuizează intr-o gandire de tip computațional”, a spus Adrian Lemeni.
„E important să ințelegem că inteligența artificială continuă cumva in plan filosofic o anumită atitudine structurată in duh de autonomie și de narcisism. Turnul Babel ilustrează scripturistic această perspectivă”.
„Răspunsul Bisericii a fost mereu același: paradigma Cincizecimii. Pogorarea Duhului Sfant ca răspuns la Turnul Babel (…) Innoirea autentică și unitatea profundă prin comuniunea in Duh nu pot fi dobandite in mod autonom, oricat de sofisticate ar fi puterile acestei lumi”.
Directorul școlii doctorale de teologie de la București i-a incheiat prelegerea intr-o notă incurajatoare.
„Suntem in perioada Penticostarului marcată de cuvintele lui Hristos cel inviat ‹Nu vă temeți! Bucurați-vă!›. Instrumentalizarea fricilor noastre reprezintă un risc foarte mare. Nu trebuie să ne temem nici de inteligența artificială și de nimic din lumea aceasta, de niciun fel de putere a acestei lumi, atunci cand il impărtășim prin viață pe Adevărul răstignit și inviat – Hristos Domnul”.
Inteligența artificială este bună, inteligența artificială este rea
Ultimul vorbitor al sesiunii a fost Arhid. lect. univ. dr. Adrian-Sorin Mihalache, teolog cu studii in matematică, filosofie, psihologie și medicină care a prezentat conceptul IA din perspectivă interdisciplinară, chemand la discernămant.
Arhid. Sorin Mihalache a arătat, pe scurt, că inteligența artificială este bună, fiind deja indispensabilă in științele medicale și in siguranța transportului aerian, dar prezintă și pericole majore.
El a oferit diverse exemple corespondente in acest sens:
„Există un computer – Brain interface – care ii ajută pe oameni să iși recupereze mișcarea după ce au fost afectați de un accident vascular cerebral (…) Acesta este un dezastru dacă il gandim in industria Computer games. Tehnologia a fost luată, evident, și introdusă pe piață ca tehnologie de univers ludic, de divertisment și asta face foarte multe lucruri rele”.
„Big data folosește foarte mult, in analiza epidemiilor de exemplu, dar poate fi folosită in influența comportamentală pentru a influența comportamentul maselor”, a atras atenția părintele Mihalache.
Concluzia arhidiaconului este aceea că „nu tehnologia dezumanizează, ci păcatul”:
„Tehnica nu introduce nimic nou in antropologia creștină ortodoxă. La baza căderii omului este această sensibilitate pentru lumea sensibilă – care acum are și alte coordonate – și dușmanul omului rămane in continuare cel rău și slăbiciunile și păcatele sale. Păcatul pervertește, nu tehnica. Păcatul dezumanizează, utilizarea abuzivă a tehnicii dezumanizează. Tehnica nu indepărtează pe om de Dumnezeu, omul folosind rău tehnica in mod abuziv se indepărtează de Dumnezeu”.
Tema Simpozionului Stăniloae de anul acesta este „Interogații actuale privind varstele vieții spirituale”. Intalnirea are loc la Iași intre 10 și 12 mai. Simpozionul se află la a zecea ediție și este organizat la 30 de ani de la trecerea la viața veșnică a Părintelui Dumitru Stăniloae
Sursă foto: Facebook / Simpozion Stăniloae
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 198
Id: 78297
Data: May 13, 2023
Imagine:
Patru ierarhi au oficiat joi slujba de sfințire a Bisericii „Soborul Sf. Arh. Gavriil și Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Slobozia Mare, Republica Moldova. Cu acest prilej, parohului Ion Herța, inspector eparhial și protopop de Cahul, i-a fost .....
Data: May 13, 2023
Osemintele a 80 de deținuți exterminați in lagărul de muncă forțată de la Periprava au ajuns miercuri la Mănăstirea Dervent din jud. Tulcea.
Părinții din obște, in frunte cu Arhim. Andrei Tudor, .....
Data: May 13, 2023
La hramul parohiei romanești „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cambridge, Anglia, Mitropolitul Iosif a oficiat o hirotonie și le-a vorbit celor prezenți despre vocația preoției.
Parohia și-a serbat hramul duminica trecută, cu .....
Data: May 13, 2023
Biblioteca Centrală Universitară din Capitală participă la Noaptea Muzeelor cu o expoziție care reunește in premieră 30 de cărți vechi din colecția proprie și din cea a Bibliotecii Sfantului Sinod.
Expoziția .....
Data: May 13, 2023
La Palatul Patriarhiei din Capitală a fost lansată sambătă antologia „Centenarul Eroului Necunoscut – 100 de ani de dăinuire”.
Manifestarea culturală de la Palatul Patriarhiei a fost organizată de Asociația .....
Data: May 14, 2023
Voluntarii implicați in taberele de vară pentru tineri ale Episcopiei Hușilor au beneficiat de un training in perioada 5-7 mai.
Trainingul a fost oferit echipei animatorilor „JoyCamps Romania” pentru taberele „Copilărie și .....
Data: May 14, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).