Academia Română a organizat luni, de Ziua Limbii Române, o dezbatere în care a fost analizată utilizarea unor termeni apăruţi în timpul epidemiei de Covid-19, potrivit Agerpres.
Prof. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent, a adus în discuţie „recentul şi bogatul vocabular al pandemiei cu termeni nou creaţi, cu sensuri noi, cu extinderi şi cu devieri de sens, unii formând adevărate familii şi probând o dinamică lingvistică impresionantă”.
Ea a stabilit un „prim inventar al acestei bogate terminologii”.
„Asimptomatic versus simptomatic; carantină, carantinare, carantinat, carantinizare; comorbiditate, comorbidităţi; confirmat, confirmaţi; contact, contacţi; contaminat, contaminare; covid, covizi; igienizat; infectat, infectaţi, infectare; izolare, izolat, izolaţi; mască; platou; pozitiv, pozitivi, pozitivat, repozitivat; relaxare cu sensul special de respectare a regulilor; testare, testat şi alţii”, a enumerat lingvistul.
Profesorul Dindelegan a remarcat nu numai termenii simpli, ci şi derivatele propriu-zise, precum „izoletă, după modelul bicicletă, motocicletă, trotinetă, anticovid, noncovid, derivate cu prefixe negative”.
„De observat compusele prefixele propriu-zise şi cele cu prefixoide sau cu sufixoide, de tipul coronavirus, coronasceptic, pandemie, termometrizare, termoscanare, vaccinosceptic. De observat acronimele aduse în prim-plan: ATI, DSP, cu derivatul DSP-ist, DSU. COVID însuşi a fost preluat la început ca acronim, de unde şi scrierea fiecărui component cu majusculă, dar şi-a pierdut cu timpul semnificaţia acronimică”, a mai spus ea.
Conform prof. Gabriela Pană Dindelegan, acest fenomen pune în evidenţă „vigoarea, bogăţia şi forţa creatoare” a limbii române.
„Poate fi considerată săracă, urâtă o asemenea limbă care dă atâtea semne de vigoare, de bogăţie, de rapiditate de reacţie? Evident că nu. Şi exemplul terminologiei Covid-ului este numai unul printre multe altele”, a mai suliniat profesorul.
Evenimentul a fost organizat în parcul Academiei Române, fiind moderat de acad. Bogdan C. Simionescu şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinţi ai Academiei.
Sărbătorită începând cu anul 2013 în data de 31 august, Ziua Limbii Române constituie un prilej de celebrare și aprofundare a limbii materne și de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale, atât în țară, cât și în rândul comunităților românești din diaspora.
Cu prilejul primei celebrări a acestei zile, Întâistătătorul Bisericii noastre a spus că limba română a fost mereu liantul viu dintre credinţă, cuget şi simţire.
Legea nr. 53 privind instituirea Zilei Limbii Române a fost publicată în Monitorul Oficial în 19 martie 2013.
Foto credit: Agerpres Foto / Grigore Popescu
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 221
Id: 71158
Data: Sep 1, 2020
Imagine:
Agenția de pelerinaje Basilica Travel organizează în data de 19 septembrie un pelerinaj în Bulgaria, la tarif promoțional.
Traseul merge „pe urmele Sfântului .....
Data: Sep 1, 2020
Biserica veche din Parohia Căpăt va intra în restaurare. Institutul Național al Patrimoniului (INP) a alocat suma de 114.000 lei, fonduri nerambursabile, la care se adaugă și .....
Data: Sep 1, 2020
Episcopul Ignatie al Huşilor a afirmat sâmbătă că Sfântul Ioan Botezătorul îndemna oamenii să nu accepte compromisuri sub nicio .....
Data: Sep 1, 2020
Părintele Mitropolit Nicolae a publicat luni un mesaj în care explică ce ar trebui să însemne .....
Data: Sep 1, 2020
Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, aniversează marţi trei decenii de la hirotonia în Arhiereu. Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna .....
Data: Sep 1, 2020
1 septembrie este prima zi din Anul Nou Bisericesc care, spre deosebire de Anul Nou civil, nu începe la 1 ianuarie.
Data de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau anul civil, așa cum se menționează în Sinaxarul .....
Data: Sep 1, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).