Şase sfinţi sunt înscrişi, până în prezent, în campania iniţiată de Mitropolia Ardealului pentru desemnarea celui mari mare filantrop român. Pot fi votați sfinţii: Neagoe Basarab, Iosif cel Milostiv, Constantin Brâncoveanu, Andrei Şaguna, Antim Ivireanul şi Iacob Putneanul.
Lista iniţială poate suferi modificări, astfel că până în data de 20 noiembrie pot fi adăugate şi alte personalităţi care au avut o activitate filantropică extraordinară, a declarat Pr. Emanuel Tăvală, coordonatorul proiectului. Propunerile pot veni din partea eparhiilor, dar şi din mediul privat.
Câteva date despre sfinţii înscrişi în concurs:
Sfântul Neagoe Basarab
Sfântul Neagoe Basarab (1512-1521) a ctitorit căminul pentru bolnavi (bolniţa) de la Mănăstirea Bistrița.
Domnitorul l-a avut duhovnic pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului.
Cunoștea în afară de limba maternă alte șase limbi. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2008.
Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv
Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a înființat Societatea Clerului Român „Binefacerea”, care ajuta pe copiii de preot rămași orfani și pe preotesele văduve.
A sprijinit numeroși tineri la studii, a organizat în timpul Războiului de Independență (1877-1878), colecte pentru armată și a mobilizat călugări și călugărițe pentru serviciul sanitar al Armatei Române.
A fost canonizat în anul 2017 cu numele „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Mitropolitul Moldovei”, având ca zi de pomenire 26 ianuarie.
Sfântul Antim Ivireanul
Mitropolit al Țării Românești în perioada 1708-1716, Sfântul Antim a prevăzut, în „Așezământul Mănăstirii Antim”, sume pentru învățătura copiilor săraci, pentru îngroparea sărmanilor, miluirea săracilor și găzduirea străinilor etc.
A avut un rol însemnat în introducerea completă şi definitivă a limbii române în slujirea liturgică.
A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992, prăznuit în fiecare an la 27 sept.
Sfântul Iacob Putneanul
Activitățile sale au fost îndreptate, în primul rând, spre binele familiilor, creșterea și educația copiilor și ajutorarea săracilor. A ctitorit mai multe biserici și mănăstiri, a tipărit primul abecedar din Moldova, s‑a îngrijit de înființarea primei școli rurale din Moldova și a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.
A militat cu succes pentru eliminarea taxei „văcăritului”, adică impozitul pe animale mari.
Sfântul Iacob Putneanul a fost canonizat cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, în anul 2016.
Sfântul Andrei Șaguna
Mitropolitul transilvănean Sfântul Andrei Șaguna (1864-1873) a ajutat mulți elevi care proveneau din familii fără mijloace materiale și a înființat fundația care-i poartă numele.
În timpul păstoririi sale au fost înfiinţate aproximativ 800 şcoli, au fost redactate 25 de manuale şi au fost imprimate peste 200 de tipărituri.
Sfântul Andrei Şaguna a avut un rol providenţial în edificarea culturală şi naţională a poporului român atât prin tipăriturile sale, cât şi prin implicarea sa în actul de învăţământ.
În anul 1870, a dispus ca în fiecare parohie să se ţină cursuri serale pentru neştiutorii de carte. Aceste cursuri se ţineau vara, în duminici şi sărbători, iar iarna se preda zilnic scrisul, cititul şi aritmetica.
Sfântul Constantin Brâncoveanu
Sfântul Constantin Brâncoveanu (1688-1714) a întemeiat bolnița de la Mănăstirea Brâncoveni, iar soția sa, Maria Brâncoveanu a ctitorit bolnița de la Hurezi (1699).
Domnitorul a fost ucis împreună cu fiii și ginerele său din porunca sultanului Ahmed al III-lea pentru că nu au vrut să renunțe la credința în Hristos. Au fost canonizați în 1992.
Campania 10 filantropi români
Campania face parte din Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români în eparhie și se desfășoară în mai multe etape.
Până la 20 noiembrie, în urma votului, va fi realizat un top alcătuit din 10 filantropi.
Apoi, în perioada 21 nov. – 5 dec. se va stabili, tot prin vot, ordinea topului şi cel mai mare filantrop român.
Anunţul oficial va fi făcut în cadrul Galei Filantropilor Români, organizată în 6 decembrie.
Sursă foto: Colaj Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 322
Id: 71783
Data: Nov 4, 2020
Imagine:
Părintele Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș, a murit luni noaptea, în urma infectării cu noul coronavirus. Mitropolia Banatului a descris suferinţa părintelui din ultimele 18 zile precum o „liturghie a crucii pe care a slujit-o în spital, însoțit de rugăciunile, .....
Data: Nov 4, 2020
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au oferit electrocasnice beneficiarilor de la Valea Plopului.
Acţiunea s-a desfăşurat sâmbătă, 31 octombrie, în cadrul Campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”.
Ei au primit 3 frigidere, o .....
Data: Nov 4, 2020
Părintele Varlaam Almăjanu, trecut la Domnul la vârsta de numai 42 de ani, a fost înmormântat miercuri de Mitropolitul Banatului.
În cuvântul adresat „înlăcrimatei mame” și „fraților orfani ai Mănăstirii Partoș”, ierarhul a spus că plecarea atât de repede a .....
Data: Nov 4, 2020
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților lansează o recomandare către credincioși de a fi mai atenți când fac milostenie pentru că de multe ori pot fi înșelați, efortul lor ajungând la o serie de .....
Data: Nov 4, 2020
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Episcopia de Bălți organizează un concurs de eseuri adresat elevilor de liceu și studenților care urmează cursurile sau locuiesc în municipiul Bălți ori în raioanele: Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, .....
Data: Nov 4, 2020
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, îşi serbează joi onomastica, în ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Galaction.
Cu acest prilej, Patriarhul României i-a transmis Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.
.....
Data: Nov 5, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Biblia in istorie - Duminica infricosatoarei judecati (09 martie 2013)
Biblia in istorie - Vindecarea orbului din nastere (08 iunie 2013)
Biblia in istorie - Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (8 septembrie 2012)
Biblia in istorie - Sfintii Parinti de la Sinodul Intai Ecumenic (15 iunie 2013)
Biblia in istorie - Duminica Sfintilor Romani - Chemarea Sf Apostoli (06 iulie 2013)
Biblia in istorie - Duminica Ortodoxiei (23 martie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).