Doi sfinți de pe banii bulgărești se vor regăsi pe monedele emise după aderarea țării la moneda euro

Bulgaria iși propune să adere la moneda euro in 2025 și a creat deja designul pentru noii bani care vor fi emiși. Pe monedele euro din țara vecină se vor regăsi sfinți care deja sunt infățișați pe moneda națională leva. Este o situație unică in UE ca niște sfinți să fie reprezentanți pe monede de largă circulație.

Astfel, pe moneda de 2 euro a bulgarilor va fi Sfantul Paisie de la Hilandar (1722–1773), călugăr athonit de origine bulgară care a contribuit la istoriografia și consolidarea identității naționale ale bulgarilor. Sfantul a fost reprezentat și pe aversul bancnotelor de 2 leva emise de Banca Națională a Bulgariei in 1999 și 2005.

Un alt sfant, deja prezent pe monedele naționale bulgărești de 1 leva emise in anii 2000, se va regăsi și pe monedele de 1 euro din țara vecină: Sf. Ioan de la Rila, intemeietorul monahismului bulgar (a trăit intre anii 876 și 946).

Designul monedelor de 10, 20 și 50 de euro care vor fi emise după aderarea Bulgariei la zona euro. Foto: Banca Națională a Bulgariei

Pe monedele de 10, 20 și 50 de eurocenți emise in țara vecină va fi reprezentat Călărețul de la Madara, un basorelief in mărime naturală realizat la finele primului mileniu creștin pe stancile de la Madara, Bulgaria. Acesta se găsea și pe monedele de 0,50 leva aflate in circulație.

In zona Euro mai sunt monede cu sfinți, dar una circulă intr-un stat care nu este membru UE, iar cealaltă a fost o monedă comemorativă, nu pentru circulația obișnuită a banilor.

Moneda de 1 euro emisă de Republica San Marino in 2017, reprezentandu-l pe ocrotitorul spiritual al țării, un martir creștin din primele secole. Sfantul Marin a mai fost reprezentat și pe monede emise in 2008. Foto: Comisia Europeană

Astfel, pe două din monedele emise in 2017 in San Marino, un micro-stat inconjurat de Italia și care a aderat la moneda euro, deși nu face parte din UE, este reprezentat Sf. Marin, un călugăr dalmat martirizat la Monte Titano in jurul anului 300.

Sf. Marin, ocrotitorul spiritual al Rep. San Marino, reprezentat cu aură pe moneda de 50 de eurocenți emisă de acest stat care nu este membru UE. Sursa foto: Coin-brothers.com

Slovacia a emis in 2012 o monedă aniversară dedicată Sfinților Chiril și Metodiu, pentru a marca 1150 de ani de la creștinarea Moraviei.

Sf. Chiril și Metodie, care au creștinat Moravia, pe o euro-monedă comemorativă emisă de Slovacia. Inițial, aveau aură, dar cateva țări membre UE s-au opus și moneda a fost refăcută eliminand aura, dar păstrand crucea. Sursa foto: Euractiv

Țările din zona Euro pot include simboluri naționale pe una din fețele monedei euro pe care o emit, cu condiția ca celelalte țări membre și Consiliul Uniunii Europene să-și dea acordul. Monedele bulgărești au primit deja aceste aprobări.

Foto credit: Banca Națională a Bulgariei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 125

Id: 80326

Data: Feb 17, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).