Doua carți ale Mitropolitului Ilarion Alfeyev, lansate la Iași

În debutul serii a vorbit d-nul Cătălin Jeckel, directorul Editurii „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a făcut o prezentare a invitatului, după care a vorbit despre noile apariții editoriale: „Cărțile Înaltpreasfințitului Ilarion, «Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul» şi «Taina credinţei. Introducere în Teologia dogmatică ortodoxă», apărute la Editura Doxologia, se inserează organic în preocupările nostre editoriale constante de a oferi răspunsuri viabile la interogațiile de ordin spiritual ale omului contemporan și perspective noi asupra teologiei înțeleasă ca expresie a experiențelor duhovnicești”.

Prezentarea cărții „Taina credinţei. Introducere în Teologia dogmatică ortodoxă” a fost făcută de părintele prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universităţii ,,Al. I. Cuza” : „ Această carte nu este una sistematică de Teologie Dogmatică, ci este o introducere interpretativă a dogmelor Bisericii Ortodoxe. Așa cum se subliniază în introducere, atunci când vorbim de Teologie Dogmatică sau gândire dogmatică, aceste expresii sunt de multe ori neînțelese astăzi. De aceea Înaltpreasfințitul Ilarion precizează sensul teologic al noțiunii de dogmă, care nu înseamnă o limitare a reflecției și a modului nostru de a gândi teologic, ci înseamnă de fapt un izvor de viață în comuniune cu Hristos și cu Biserica Sa”. Cealaltă carte, „Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul” a fost prezentată de părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Iaşilor:„ Volumul «Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul» este, prin osteneala și fericita inspirație a Mitropolitului Ilarion Alfeyev, deopotrivă o introducere, o sinteză, dar și o sistematizare a gândirii unuia dintre cei mai iubiți și curajoși mistici pe care îi cunoaște Ortodoxia. Sfântul Isaac Sirul a fost apreciat, căutat și extrem de gustat și de alte confesiuni creștine sau chiar de cei de alte religii, cărora nădăjduim că le-a fost un ghid care le-a purtat pașii pe singura cale care este și Adevăr și Viață”.

„Teologia este inima Bisericii”

Invitatul serii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ilarion a vorbit, printre altele, și despre motivația care a stat la baza scrierii celor două cărți de introducere în teologie: „Sunt absolut convins de faptul că teologia este inima Bisericii, iar teologia dogmatică este acea fundație pe care se contruiește ființarea Bisericii. Dogmele sunt acele puncte de reper pe care se menține întregul edificiu al Bisericii și acolo unde începe să se fisureze sau să se strice această fundație, se clatină întreg edificiul. Iată de ce Părinții Bisericii au luptat cu atâta râvnă împotriva ereziilor”.

În final a adresat câteva gânduri celor prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan: „Având cele două cărți- una dedicată dogmei ortodoxe, iar cealaltă spiritualității Sfântului Isaac Sirul, și aflând despre pasiunea Înaltpreasfinției Sale pentru muzică, atât ca receptacol, cât și în calitate de compozitor de muzică sacră, îndrăznesc să spun că acestea sunt izvoarele care îl întăresc, anume ispirația primită din dogma ortodoxă și ambianța scrierilor Sfinților Părinți, și, bineînțeles, muzica bisericească. M-am bucurat împreună cu dumneavoastră pentru prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ilarion aici, pentru cuvântul rostit, pentru rugăciunea săvârșită împreună în zona Neamțului și în zona Botoșanilor, pentru pelerinajele săvârșite la locurile sfinte din Moldova, hrănindu-ne împreună cu preoții slujitori și cu credincioșii din bogăția credinței ortodoxe”.

Slujiri și vizite la mai multe mănăstiri și biserici

Cu prilejul lansării celor două cărţi în vizita sa în Moldova, IPS Ilarion a slujit împreună cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și cu PS Corneliu, Episcopul Hușilor  la hramurile mănăstirilor Pângărați și Vorona, și a vizitat împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei mănăstirile Voroneţ, Humor, Suceviţa, Putna, Văratec, iar în Iaşi Librăria „Doxologia”, Policlinica și  Spitalul „Providenţa”, Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi”, Biserica „Sf. Sava cel Sfințit” și  Centrul „Diaconia”, precum și Mănăstirea Cetăţuia.

IPS Mitropolitul Ilarion este autorul a mai mult de 600 de cărţi şi studii  în domeniile teologiei dogmatice, teologiei patristice şi istoriei bisericeşti, lucrări publicate în mai multe limbi.  De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a scris şi numeroase compoziţii muzicale.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 595

Id: 43879

Data: Sep 10, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).