Dragostea tinerilor vindecă varstnicii: Adriana Căruntu pledează pentru a educa tinerii să fie solidari cu bătranii

„Dragostea tinerilor vindecă varstnicii, ameliorează durerea, suferința, poate depăși orice bariere”, a spus Adriana Căruntu, Managerul Fundației Bucuria Ajutorului și coordonatoarea Centrului de Ingrijiri Paliative al Arhiepiscopiei Bucureștilor, intr-o conferință online găzduită pe pagina de Facebook a Mitropoliei celor două Americi.

„Dragostea tinerilor ii poate ridica din tristețe, din depresie” pe pacienții oncologici ai acestui centru, a mai spus Adriana Căruntu, care, in a doua parte a conferinței pe care a susținut-o online sambătă, a prezentat și cateva studii de caz.

Printre acestea, cazul domnului Ionel, care era in depresie și total inactiv cand s-a internat la centru, dar, treptat, după interacțiunea cu tinerii voluntari al Crucii Roșii – Sector 4 București, a inceput să meargă cu cadrul și a cerut să fie externat și să meargă acasă.

Pentru a obține astfel de rezultate prin solidaritate intergenerațională, este nevoie să educăm tinerii in acest scop, a subliniat Adriana Căruntu, aceasta fiind și tema prelegerii sale, care a avut ca motto un citat din scrierile autorului britanic G.K. Chesterton: „Educația e pur și simplu sufletul unei societăți pe măsură ce trece de la o generație la alta”.

„Educația și formarea tinerilor in direcția responsabilizării, cinstirii și respectării persoanelor in varstă ar trebui să reprezinte o prioritate, deoarece conține o componentă substanțială a invățăturii Bisericii, a credinței noastre ortodoxe”, a spus Adriana Căruntu.

„Este necesar ca tinerii să invețe in primul rand in propria familie și să fie formați pentru cinstirea și respectarea persoanelor in varstă.”

Formarea tinerilor in spiritul solidarității cu varstnicii

„Preoții, profesorii de Religie și organizațiile bisericești se implică in educarea și formarea tinerilor in acest scop”. La fel fac și organizațiile bisericești, iar „implicarea voluntarilor poate aduce beneficii mari in acest domeniu”, a subliniat Adriana Căruntu.

Managerul Fundației Bucuria Ajutorului a propus ca aceste valori și formarea tinerilor in această direcție a cinstirii și sprijinirii varstnicilor să aibă loc și in cadrul orelor de Dirigenție și al altor activități școlare.

Ea a menționat că personalul implicat in domeniul ingrijirilor paliative este format in acest sens, altfel nu ar putea să-și desfășoare activitatea.

In cadrul cursurilor de ingrijiri paliative, tinerii sunt formați pentru comunicarea optimă cu varstnicii și pentru o atitudine pozitivă in relație cu aceștia: ce cuvinte potrivite și expresii să folosească, pentru a transmite regretul, dar și incurajarea și cum să accepte și să respecte fără prejudecăți credințele și valorile pacienților sau tulburările lor psihologice ori cognitive.

Adriana Căruntu a prezentat și recentul proiect al Fundației Bucuria Ajutorului, intitulat „Academia de Ingrijiri Paliative”, care propune includerea in sistemul educațional a unor programe acreditate de formare și specializare in domeniul paliației.

Conferința a fost organizată in contextul Anului omagial 2023, dedicat pastorației persoanelor varstnice.

Donează prin SMS

Dacă vrei să susții Centrul de ingrijiri paliative „Sf. Nectarie Taumaturgul” al Fundației Bucuria Ajutorului din București, trimite la numărul 8864 un SMS cu textul, scris cu majuscule: NECTARIE

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 167

Id: 79813

Data: Dec 11, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).