Duminica a 5-a dupa Rusalii la Manastirea Lepsa

IMG 4891

In Duminica a 5-a dupa Rusalii, 24 iulie 2016, Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, s-a aflat in mijlocul obstii de maici de la Manastirea vranceana Lepsa, informeaza Dragos Olteanu, Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Alaturi de un sobor de preoti si diaconi si in prezenta a numerosi credinciosi, ierarhul a oficiat Sfanta Liturghie in biserica noua a asezamantului monahal, cu hramurile: Izvorul Tamaduirii si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Raspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfantul Roman Melodul al Eparhiei.

Inaltpreasfintia Sa a rostit un cuvant de invatatura, in care a explicat pericopa evanghelica despre minunea vindecarii celor doi demonizati din tinutul Gadarei (cf. Matei 8, 28-34; 9, 1).

Trecand de cealalta parte a Marii Galileii, in tinutul gadarenilor, Mantuitorul Hristos a dorit sa le arate si celor din afara hotarelor Țarii Sfinte, ca Invatatorul din Nazaretul Galileii despre care auzisera si ei nu era un simplu prooroc, ci Insusi Dumnezeu, Care avea putere atat in cuvant, cat si in fapta. De altfel, pretutindeni, pe unde a trecut, El Și-a confirmat cuvantul adresat oamenilor, cu fapta concreta, indeosebi cu savarsirea de minuni, asa cum L-au descris Sfintii Evanghelisti, ca «vindeca toata boala si toata neputinta din popor» (cf. Matei 9, 35).

In al doilea rand, Domnul Hristos Și-a aratat iubirea Sa dumnezeiasca fata de cei ce sufereau pe nedrept, din pricina vrajmasului diavol, care punea, uneori, stapanire pe oameni, chinuindu-i cumplit. Astfel, El intervine in viata celor doi demonizati, vindecandu-i, fara ca cineva sa-I fi cerut acest lucru. De ce? Pentru a le reda libertatea anulata de puterea duhurilor necurate si a le restaura demnitatea umana stirbita de actiunile lor posesive.

Din Sfintele Evanghelii, vedem ca, pe vremea aceea, diavolul se manifesta in toata uraciunea sa, la propriu, ingrozindu-i pe oameni cu puterile sale malefice. Cu timpul, insa, pe masura ce omul a progresat in stiinta si tehnologie, considerandu-se civilizat, diavolul a devenit si el mai rafinat, iar aceasta se vede din noile sale metode de actiune; nu-l mai sperie pe om, asa cum proceda in vechime, ci i se prezinta insidios, sub chipul celui ce vrea sa faca binele, cu scopul viclean de a-i determina pe oameni sa coopereze cu el.

De aceea, chiar daca traim in secolul al XXI-lea, sa nu ne inchipuim ca «demonizatii» au disparut; dimpotriva, ei s-au inmultit, fiind favorizati si de fenomenul secularizarii crescande, care l-a facut pe omul contemporan sa se asemene tot mai mult acelui judecator dintr-o parabola a Mantuitorului, «care de Dumnezeu nu se temea si de om nu se rusina» (Luca 18, 2). Asadar, demonizat poate fi considerat oricine savarseste raul din placere, in mod constient si liber, motivat doar de pacatele mandriei, invidiei si, mai ales, al urii fata de semenii sai.

In al treilea rand, observam ca Mantuitorul ii mustra, din cand in cand, pe oamenii care se indeparteaza de Dumnezeu, dar nu o face prin cuvant, ci prin ingaduinta de a li se intampla anumite pagube materiale. Cand le-a permis demonilor sa intre in turma de porci, practic, Domnul Hristos le-a dat o lectie usturatoare gadarenilor, deoarece acestia, uitandu-L pe Dumnezeu, nu se mai ocupau de suflet, ci doar de lucruri materiale si trecatoare. In loc sa se fi bucurat ca Iisus i-a vindecat pe cei doi concitadini si, drept recunostinta, sa-L fi invitat in cetate – asa cum procedasera, oarecand, locuitorii cetatii Sihar din Samaria (cf. Ioan 4, 40) – dimpotriva, gadarenii «L-au rugat sa treaca din hotarele lor» (Matei 8, 34). Singurii care au avut parte de iubirea vindecatoare a lui Hristos au fost cei doi demonizati, care, intorcandu-se sanatosi la casele lor, au povestit tuturor cat bine le-a facut lor Dumnezeu (cf. Luca 8, 39) si, astfel, au devenit marturisitori ai dumnezeirii lui Iisus, printre locuitorii cetatii Gadara, a afirmat Intaistatatorul Eparhiei Buzaului si Vrancei.

Dupa incheierea Sfintei Liturghii, copiii de la Atelierul de creatie si teatru al Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie Vrancea au interpretat piesa de teatru Eroii, primul zid si ultima speranta a neamului romanesc, inchinata eroilor din Primul Razboi Mondial. Reprezentatia din aceasta duminica a fost dedicata, in mod special, implinirii a 99 de ani de la Batalia de la Marasti, care a inceput pe 24 iulie 1917, fiind urmata de victoriile de la Marasesti si Oituz.

[gallery link="file" ids="138492,138493,138494,138495"]

The post Duminica a 5-a dupa Rusalii la Manastirea Lepsa appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1116

Id: 60744

Data: Jul 25, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).