În Biserica Ortodoxă, duminica aceasta, în data de 13 februarie, va începe Perioada Triodului. Una din cele trei perioade liturgice de peste an, Triodul sau „perioada prepascală” este o perioadă cu un puternic caracter de pocăință și de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului.
Etimologic, cuvântul triod provine din grecescul triodion, format din „tria” – trei, și „odi” – odă, deci cântare în trei ode / strofe. Din punct de vedere practic, în această perioadă, rânduiala canoanelor ce se cântă la strană cuprinde trei strofe.
Pe lângă înțelesul de perioadă liturgică, numele de „Triod” este atribuit și cărții de cult în care sunt cuprinse textele și cântările specifice. Majoritatea lor au fost compuse de Sfântul Teodor Studitul și fratele său, Iosif Studitul, în continuarea operei imnografice a Sfinților Cosma al Maiumei și Andrei Criteanul.
Perioada și rânduiala liturgică a Triodului au fost sintetizate în timp. Fiecare generație creștină și-a adus aportul la evoluția și adaptarea textelor liturgice, în așa fel încât să transmită în mod dinamic și viu procesul de pregătire în vederea Postului.
Istoria Triodului se identifică cu istoria Postului Mare și este rezultatul a 1000 de ani de imnografie liturgică, din secolul 2 până în secolul 12.
Astăzi, timpul Triodului ține de la Duminica Vameșului și Fariseului și până în Sâmbăta Mare (înainte de Paști), în total 10 săptămâni.
Primele trei săptămâni ale Triodului, constituie o perioadă premergătoare și de adaptare în mod treptat a rânduielii liturgice pentru Slujbele Postului Mare.
Treptele spre Postul Mare
Temele celor patru duminici cuprinse în această perioadă, a Vameșului și a Fariseului, a Întoarcerii Fiului risipitor, a Înfricoșătoarei Judecăți și a Izgonirii lui Adam din Rai, au un rol pedagogic succesiv.
Săptămâna ce urmează Duminicii „Vameșului și a fariseului” se numește „Săptămâna vestirii”, în ea se oferă dispensă totală de la post, asemenea Săptămânii Luminate, perioadei Cincizecimii și în timpul celor douăsprezece zile dintre Nașterea Domnului și Bobotează.
Duminica „Fiului Risipitor” are ca temă principală căința și puterea iertătoare a lui Dumnezeu pentru restaurarea omului.
Duminica „Înfricoșătoarei Judecăți” are un mesaj profund eshatologic și de supunere totală în fața lui Dumnezeu. Această temă este continuată în duminica următoare, a „Izgonirii lui Adam din Rai”. Mesajul final al acestei perioade premergătoare Postului are în prim-plan exemplul lui Adam cel izgonit, care nu se mai poate întoarce în rai fără să se pocăiască și să-și plângă păcatele.
Tema prin care începe Postul Mare definește această perioadă ca timp de întoarcere și restaurare prin Hristos în demnitatea originară a lui Adam.
Când începe Postul Paștelui 2022
Postul Mare începe în lunea care urmează după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (sau Duminica lăsatului sec de brânză), anul acesta, în data de 7 martie.
Fiecare Duminică din cadrul Postului Mare are o denumire specifică.
• Duminica Ortodoxiei
• Duminica Sfântului Grigorie Palama
• Duminica Sfintei Cruci
• Duminica Sfântului Ioan Scărarul
• Duminica Sfintei Maria Egipteanca
Perioada Triodului se încheie în Sâmbăta Mare (înainte de Paști).
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 284
Id: 76183
Data: Feb 10, 2022
Imagine:
Vârstnicii de la Așezământul social „Acoperământul Maicii Domnului” din comuna Unirea, județul Alba, au primit joi, 10 februarie, vizita Înaltpreasfințitului .....
Data: Feb 11, 2022
Arhiepiscopia Clujului și-a evaluat activitățile din 2021. Rapoartele au fost prezentate la finalul săptămânii trecute în cadrul ședinței Adunării Eparhiale. Din perspectivă filantropică, Eparhia a înregistrat investiții de peste 18 milioane de lei.
Arhiepiscopia .....
Data: Feb 11, 2022
Alături de mulțumirile adresate membrilor Adunării Eparhiale, consilierilor, protoiereilor, preoților din episcopie și autorităților, PS Antonie și-a exprimat joi recunoștința și față de eparhiile care au susținut Episcopia de Bălți în 2021.
În cadrul ședinței anuale .....
Data: Feb 11, 2022
Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat Sfânta Liturghie joi, de Sărbătoarea Sfântului Haralambie, la hramul parohiei româneaști din Kalmar, Suedia.
În cuvântul .....
Data: Feb 11, 2022
Biserica Ortodoxă Română, prin intermediul Federației „Filantropia” și al Misiunii Sociale „Diaconia”, derulează proiectul pilot „Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova”. Proiectul se realizează în parteneriat cu Fundația .....
Data: Feb 11, 2022
Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112 este marcată anual în data de 11 februarie. Operatorii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS)
Data: Feb 11, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).