Episcopul Alexandriei a vizitat expoziția Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal

Preasfințitul Părinte Galaction a vizitat duminică Mănăstirea Putna și expoziția „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal”. Episcopul Alexandriei și Teleormanului a lăsat în Cartea de oaspeți un mesaj de aleasă prețuire pentru cei implicați în organizarea Serbării de la Putna 2021, pe care a numit-o „moment unic în istoria națională”.

Ierarhul s-a închinat la mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare din biserica mare a mănăstirii, apoi la moaștele Sf. Ier. Iacob Putneanul din paraclisul „Sf. Ap. Petru și Pavel”.

Preasfințitul Părinte Galaction a vizitat apoi expoziția „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal” de la Centrul Cultural „Iacob Putneanul” al mănăstirii.

Părintele Arhimandrit Melchisedec, starețul mănăstirii, și părinții din obște i-au oferit explicații și ghidaj pe tot parcursul vizitei.

În Cartea de impresii a expoziției, părintele episcop a notat despre Serbarea de la Putna din acest an:

„Rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestei sărbători a neamului românesc. Felicitări și aleasă prețuire pentru toți care au jertfit, după icoana înaintașilor, pentru acest moment unic în istoria națională”.

Serbarea de la Putna (14-16 august 2021) a beneficiat de prezența Părintelui Patriarh Daniel. În cuvântul rostit la sosire, Preafericirea Sa a menționat calitatea de simbol spiritual și național a Mănăstirii Putna și însemnătatea Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni:

„După Adunarea de la Putna şi Congresul studenţilor de la 1871 s-a constatat că nu a fost vorba de un parastas, cum spunea cineva, ci de o renaştere, de o nouă etapă de conştientizare a nevoii unităţii în cuget şi simţiri pentru toţi românii, pentru românii din ţară şi pretutindeni”.

Mai multe informații despre Serbarea de la Putna din 2021 se găsesc aici.

Vezi și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).