Episcopul Ignatie al Huşilor a oferit joi la Parohia Simila, Protopopiatul Bârlad, antidotul la lipsa stăpânirii de sine.
Biserica Parohiei Simila este ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, pomenit în 6 decembrie, informează Episcopia Huşilor.
După Slujba Vecerniei cu Litie în cinstea Sf. Ier. Nicolae, Episcopul a prezentat virtuţile sfântului ocrotitor, tratând cu prioritate una dintre ele: înfrânarea sau stăpânirea de sine.
Ierarhul a explicat că Sfântul Nicolae este amintit în troparul său „om al lui Dumnezeu şi învăţător al înfrânării”, dar în limba greacă ideea de înfrânare este echivalentă cu stăpânirea de sine.
Pornind de la această virtute exersată de Sfântul Nicolae, Preasfinţia Sa a spus că unul din păcatele care macină şi divizează societatea este lipsa de stăpânire de sine.
„Oamenii nu mai reuşesc să se controleze. Când sunt în situaţii dificile, delicate, se lasă prinşi în iureşul impulsurilor, în acest carusel al mâniei, al emoţiilor, şi nu acţionează în mod înţelept”.
„Nu recunoaştem binele pe care ni-l face cineva. Când cineva nu recunoaşte binele pe care l-am făcut, noi nu reuşim să ne stăpânim, nu reuşim să acţionăm înţelept, cumpătat, cu stare de seninătate şi discernământ”.
„Foarte puţini oameni reuşesc să aibă această virtute, discernământul, care l-a caracterizat atât de profund pe Sfântul Nicolae”.
În a doua parte a predicii, ierarhul a explicat cum poate fi dobândită stăpânirea de sine.
„Stăpânirea de sine este un dar care vine în sufletul omului care este blând şi se roagă foarte mult. Nu vine de la sine”.
„Omul care se roagă ştie să se interiorizeze şi ştie să cumpănească foarte bine când ia o decizie”.
Preasfinţitul Ignatie a atras atenţia că lipsa stăpânirii de sine este o premiză a dorinţei de dominare, în chip autoritar, a celorlalţi.
„Cu cât omul nu se stăpâneşte pe sine însuşi, cu atât vrea să îi stăpânească, să îi domine, pe cei din jur. Un dictator nu se poate stăpâni pe sine, dar el vrea să îi domine, în chip autoritar, pe alţii”.
„Omul care se stăpâneşte pe sine însuşi nu are nevoie să domine pe cel de lângă el. Autoritatea celui care se stăpâneşte pe sine însuşi este o autoritate interioară, duhovnicească, care are o forţă mult mai mare. Ea schimbă mult mai frumos şi mai lin sufletul unui om, decât prin coerciţie, prin forţă şi agresivitate”.
Foto credit: Episcopia Huşilor
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 279
Id: 68486
Data: Dec 7, 2019
Imagine:
Episcopul Giurgiului îşi aniversează sâmbătă onomastica, în ziua pomenirii Sf. Ier. Ambrozie, Episcopul Mediolanului. Cu acest prilej, Patriarhul României i-a transmis Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în data de 20 .....
Data: Dec 7, 2019
Seminarul Teologic Ortodox Liceal de la Mănăstirea Pasărea şi-a serbat sâmbătă ocrotitoarea, pe Sfânta Muceniţă Filofteia (7 decembrie).
Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată, în prezenţa elevelor şi a cadrelor didactice, de un sobor de preoţi condus de Arhim. .....
Data: Dec 7, 2019
În Duminica a 27-a după Rusalii, 8 decembrie 2019, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va sfinţi .....
Data: Dec 7, 2019
„Să nu așteptăm să fim rugați sau solicitați stăruitor spre a face binele, ci dacă vedem că un om are nevoie de ajutorul nostru să-l ajutăm din proprie inițiativă” este îndemnul Patriarhului Daniel pentru Duminica a 27-a după Rusalii.
Patriarhul României a vorbit .....
Data: Dec 8, 2019
Părintele Efrem Filotheitul, fost stareţ al Mănăstirii atonite Filoteu, a trecut la cele veşnice duminică în Arizona la ora 07:00 (ora României) la vârsta de 92 de ani.
Cuviosul este unul dintre cei mai cunoscuţi părinţi ortodocşi contemporani datorită misiunii sale .....
Data: Dec 8, 2019
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic i-a îndemnat sâmbătă pe cei prezenți la hramul noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeș să fie buni și milostivi ca Sfânta Muceniță Filofteia, cunoscută .....
Data: Dec 8, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).